Kilimanjaro

 

U bent nieuwsgierig naar de beklimming van de Kilimanjaro. Of u heeft er zelfs al uw zinnen op gezet. Daar komt nogal wat bij kijken. Omdat er in totaal 30 combinaties te maken met de verschillende routes wil ik u hier informeren over de meest gangbare routes, acclimatisatie, voorbereiding en de beste reistijd. 

 

DE KILIMANJARO ROUTES

De mooiste routes naar de top zijn de Rongai en de Lemosho. Daarnaast kunnen wij natuurlijk ook de Machame of een andere route voor u verzorgen. Voor alle routes geldt dat de staff beschikt over de grootst mogelijke ervaring en opleiding. Zij staan garant voor een onvergetelijke, bijzondere ervaring.

 

De Marangu route heeft de voorkeur van de meeste beginners. De Marangu is de meest comfortabele route van alle Kilimanjaro routes. De Marangu is de enige route waar je onderweg accomodaties treft om te overnachten. De slaapplaatsen zijn niet bepaald luxe, maar bieden de klimmer wel de meest noodzakelijke voorzieningen. Bij de accomodaties wordt ook bier, mineraalwater en frisdrank verkocht. Hieraan heeft de Marangu-route haar bijnaam ‘Coca Cola route’ te danken. De route heeft hutten en bedden, grote gemeenschappelijke eetzalen en zelfs zonne-verlichting in een aantal hutten. Het is misschien wel de meest comfortabele tocht, maar toch, onderschat nooit de laatste stukken ploeteren naar de piek van de Uhuru. Het is verreweg de meest populaire route om de Kilimanjaro te beklimmen. Deze weg is vooral geliefd omdat het een de eenvoudigste manier is om de top te bereiken. Je hoeft er dus niet maandenlang heel intensief voor te trainen (hoewel de hoogte dezelfde rol blijft spelen, natuurlijk). Daarnaast is de Marangu-route ook vaak de goedkoopste en krijg je toch de meest schitterende vergezichten.

 

Ook de Machame route is een van de meest populaire routes om de Kilimanjaro te beklimmen. Ruim dertig procent van de toeristen, klimt via deze route. Het is een tocht die staat voor mentale uitdaging, een verscheidenheid aan vegetatie zones en een vele prachtige vergezichten.

Vanaf Machame dorp, slingert de weg door een prachtig tropisch bos omhoog. Tijdens de tocht zijn er geen hutten op deze route, dus kamperen in tenten. Voor ervaren klimmers en buitenmensen is dit een betere route. Naast de gewone route zijn er ook side-mogelijkheden. Bij de Machame route gaat het meer om technisch trekken.

 

Meer informatie over onze Machame beklimmingen?

-Machame Privé / individuele beklimming (6, 7 of 8 dagen)

-Machame groepsreis 'standaard' (6dagen/5nachten)

-Machame groepsreis 'verlengd' (7dagen/6nachten)

 

De Lemosho route (ook wel Shira) neemt u mee door de bossen en over het prachtige Shira-plateau (met de beste views op de summit). Hier komt u mogelijk ook wilde dieren tegen. De route is meer afgelegen dan andere routes waardoor minder klimmers voor deze route kiezen. Ook leent deze route zich beter voor acclimatisatie omdat deze geleidelijker verloopt én er eenvoudig extra tussenstations ingebouwd kunnen worden. Tenslotte biedt de Lemosho landschappelijk gezien de mooiste uitzichten, met name op de Kibo, de top die de komende dagen bedwongen gaat worden. 

Deze route is niet in zoverre vaststaand dat alle camps op voorhand vast gedefinieerd zijn. Gangbaar is dat de route start in het Forrest camp, vervolgens ‘onderlangs’ ten Zuiden van de top gaat  en met de finale beklimming heeft via de gangbare Oost-zijde (Stella Point). 

In de exacte verdeling van de camps kan gevarieerd worden. Dat geldt met name voor het deel ten Zuiden van de top. In onze meeste voorstellen wordt uitgegaan van gebruik van Baranca en Barafu Camp. Een andere verdeling kan in samenspraak met u gemaakt worden. 95% van de Kili-beklimmers maakt gebruik van de Oost-zijde als toegang tot de top. Op deze route komt u tijdens de ‘top’-dag naast de mede-stijgers ook de dalers van die dag tegen. Dit is voor de meeste beklimmers dus de meest voor de hand liggende route.

 

Meer informatie over onze Lemosho beklimmingen?

-Lemosho Privé / individuele beklimming (6, 7, 8 of 9 dagen)

-Lemosho groepsreis 'standaard' (7dagen/6nachten)

-Lemosho groepsreis 'verlengd' (8dagen/7nachten) 

 

De Rongai-route is een van de meest toegankelijke routes om de Kilimanjaro te beklimmen. Net als bij de Marangu route hoef je ook hier geen doorgewinterde klimmer te zijn om te top te bereiken. De Rongai –route biedt de meest prachtige vergezichten en volgens veel Kilimanjaro-gidsen zijn de uitzichten vanaf deze route de mooiste van alle.

De Rongai-route start aan de noordkant van de Kilimanjaro, vlakbij de Keniaanse grens. In totaal duurt de klim zes dagen en het laatste stuk van de route, loopt gelijk met de Marangu –route. De natuur in het gebied waar je doorheen trekt is grotendeels onaangetast. Je hebt hier dan ook redelijke kans om wilde dieren tegen te komen als buffels, apen en olifanten.

 

DUUR & ACCLIMATISATIE

De duur van de beklimming is afhankelijk van de gekozen route. De kortste route duurt 5 dagen, de langste route kan zelfs 10 dagen duren. Belangrijk te weten is dat hoe langer de tocht duurt, hoe groter de slagingskans. Bij een tocht van 5 dagen is de kans dat u de top haalt slechts 65%, terwijl een tocht van 8 dagen al een slagingspercentage van 85% heeft. Dit heeft te maken met het acclimatiseren. Doordat u bij een korte tocht te veel moet stijgen kan het lichaam dit vaak niet aan. Het is dan ook verstandig om zo veel mogelijk tijd te nemen voor de beklimming, deze doet u immers maar 1 keer. De enige factor die dus mbt acclimatisatie écht zoden aan de dijk zet is het aantal dagen (en dan ook de mate van stijging per dag, het aantal hoogtemeters dus). Al het overige is hieraan ondergeschikt. Wil je dit optimaal, liefst maximaal doen, dan vergt dat dus een lang schema van bij voorkeur 8dagen, 7 nachten of langer. Dat betekent tegelijkertijd ook dat de kosten stijgen.

 

SEIZOENEN: WANNEER IS ‘DE BESTE’ TIJD?

De beklimming van de Kilimanjaro is een droom voor menig wandelaar. Dit doe je dan ook maar één keer in je leven. Het is daarbij van belang dit te plannen in een seizoen waarin de omstandigheden goed tot ideaal zijn. Dit draagt niet alleen bij aan het genieten onderweg of het kunnen maken van mooie foto’s, maar is ook wezenlijk van invloed op de slagingskans van de poging om de top de halen. Immers, 20-40% van de beklimmers halen de top niet (!). Dit is mede afhankelijk van conditie, gevoeligheid voor hoogteziekte, het aantal dagen van de tocht, de weersomstandigheden en de services van de trekking agent. De Kilimanjaro is hoog-alpiene terrein, dus er zijn ‘garanties’ te geven. Wèl kunnen we met en voor u de omstandigheden optimaliseren zodat de kans van slagen vergroot wordt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen over de verschillende aspecten die bij deze beklimming komen kijken.

 

Voor de verschillende perioden geldt over het algemeen de volgende weerstypering (let op: deze zijn indicatief): 

 

Midden januari tot midden maart

Er zijn goede temperaturen, er is een gemiddelde regenval en er zijn weinig wolken. Deze periode is erg goed.

Midden maart tot eind maart

Er zijn goede temperaturen, maar er is meer regen en sneeuw. Verder zorgen laag hangende wolken zorgen voor een riskantere klim.

Eind maart tot midden juni

Er zijn goede temperaturen, maar er is veel regen en sneeuw. De vele wolken zorgen ervoor dat deze periode erg gevaarlijk kan zijn.

Midden juni tot midden juli

Het is erg koud maar er is wel minder regen. Dit zorgt voor een beter zicht, deze periode is niet perfect maar er zijn weinig risico’s.

Midden juli tot eind augustus

Het is erg koud maar de weinige regen en het goede zicht zorgen voor goede omstandigheden.

September tot midden oktober

De goede temperaturen zijn terug. De weinige regen en het goede zicht zorgen voor perfecte omstandigheden.

Midden oktober tot eind oktober

Er valt meer regen maar de temperaturen blijven goed. Het zicht is wel minder wat zorgt voor meer risico’s.

November tot midden december

De koude temperaturen, regen en sneeuwval zorgen voor gevaarlijke omstandigheden. Ook is er onweer. 

Midden december tot midden januari

De koude temperaturen, regen en sneeuwval zorgen voor wat risico’s. Er kunnen veel laaghangende wolken voorkomen.

 

VOORBEREIDING

De Kilimanjaro trekking vereist een goede, maar geen extreme mate van voorbereiding. Sommigen zeggen dat wanneer u 3 tot 5 km kunt rennen, zonder buiten adem te raken, u klaar bent voor de Kilimanjaro. Het is echter net zo belangrijk om u mentaal, als om u fysiek goed voor te bereiden. Ook het lopen met rugzak en de lengte van de wandeling (de laatste etappe op de Kili duurt 16 uur) dienen getraind te worden. We raden dan ook aan om ongeveer een 6-9 maanden vóór de reis te beginnen met trainen.

Zorg er in ieder geval voor dat uw schoenen en rugzak goed ingelopen zijn! Dat voorkomt ongemak en blaren.

 

GROEPSREIS OF INDIVIDUEEL

De Kili-trekking kunt u individueel ondernemen of in groepsverband. Aan u de keuze. Over het algemeen geldt dat aan een individuele reis een hoger prijskaartje hangt, bijvoorbeeld vanwege het relatief grote aantal porters dat u vergezelt. Wij maken dan de gehele reis en route op maat voor u. Zodoende zijn wij in staat om de verschillende opties voor u te bekijken en de perfecte reis voor u te selecteren of samenstellen. 

Individuele reizen kunnen op elke gewenste datum vertrekken en de duur van de reis kan variëren.

 

Verder informeer ik graag of u naast de beklimming op zichzelf ook geïnteresseerd bent in andere onderdelen/activiteiten of gebieden in Tanzania. U kunt bijvoorbeeld na uw beklimming relaxen op Zanzibar of op safari door de parken van Tanzania. Dit zijn slechts voorbeelden, als u andere wensen heeft bespreken wij die graag met u.

 

Wij kunnen ook, indien gewenst, het transport (een bus of transfer vanaf Kili airport/Dar es Salaam) en aansluitende accommodaties voor u verzorgen. Het is dan praktisch wanneer u ons uw vluchtschema naar doorstuurt.

 

De ervaring leert dat het prettig werkt om telefonisch de mogelijkheden en voorbereiding van de beklimming te bespreken. We kunnen dan ook uw wensen doornemen en voorzien van tips en suggesties voor de reis. U kunt dan het beste vragen naar onze Kili-expert, Markus Wamsteeker. Graag verneem ik daarvoor wanneer en op welk telefoonnummer wij u het best kunnen bereiken. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen op onderstaande contactgegevens. Het kantoor is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.30.

 

Meer informatie over onze Kilimanjaro beklimmingen?

-Machame Privé / individuele beklimming (6, 7 of 8 dagen)

-Machame groepsreis 'standaard' (6dagen/5nachten)

-Machame groepsreis 'verlengd' (7dagen/6nachten)

-Lemosho Privé / individuele beklimming (6, 7, 8 of 9 dagen)

-Lemosho groepsreis 'standaard' (7dagen/6nachten)

-Lemosho groepsreis 'verlengd' (8dagen/7nachten) 

 

1355303062.JPG 1355303115.JPG 1421762055.jpg
1421762110.jpg 1421762154.jpg 1421762208.jpg
1421762270.jpg
Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië