4-daagse avontuurlijke Super Jeep self-drive IJsland


Een 4-daagse avontuurlijke self-drive door IJsland met de Super Jeep. IJsland is hét land in Europa waar u nog kunt genieten van de ongerepte natuur en wildernis. Nergens anders vindt u zoveel natuurwonderen in één land. De spuitende geisers, kokende modderpoelen, vulkanen, imponerende watervallen, fraaie tafelbergen, warmwaterbronnen, gletsjers en de prachtige kusten bepalen het beeld. Met de 4x4 Super Jeep is reizen door het ruige onbewoonde binnenland een ongekend avontuur; u trekt door rivieren en beken, lavavelden, gletsjers, en uitgestrekte zand- en grindwoestijnen. Een ontdekking van IJsland moet u absoluut eens hebben beleefd in uw leven! Laat u inspireren door het onderstaande dag-tot-dag-programma of neem contact met ons op bij verdere vragen. 

 

 

Dag-tot-dag-programma

 

 

Dag 1: op naar IJsland ! vliegen op Reykjavik

Vandaag is het zo ver; het IJslandavontuur gaat beginnen. In de ochtend gaat u naar Amsterdam voor uw vlucht naar Reykjavik. Na een vlucht (niet inclusief) van ongeveer 3 uur komt u omstreeks 15.10 aan op IJsland (1 of 2 uur tijdsverschil, het is op IJsland ‘vroeger’). Vervolgens stapt u in de shuttlebus die u van het vliegveld naar hotel Fron in Reykjavik brengt.

 

Reykjavík is een moderne stad en wordt omgeven door ongerepte natuur. Het is een stad van contrasten. Kleine huizen, bekleed met golfplaat staan naast futuristische glazen gebouwen. Hypermoderne faciliteiten liggen op een paar minuten afstand van ruig vulkanisch landschap. Internationale invloeden mengen zich met IJslandse tradities tot een interessante cultuur.

 

U beleeft Reykjavík’s pure en gezonde energie door een bezoek te brengen aan één van de geothermische zwembaden of spa’s. Of u nu zwemt, ligt te weken in een “hete pot” of geniet van een stoombad, na afloop voelt u zich als herboren. Voor de bewoners van Reykjavík is het zwembad een belangrijk deel van het dagelijkse leven.

 

Dag 2: Adventure day I

Na het ontbijt is het tijd voor actie: U gaat een volle dag rijden door het IJslandse binnenland. Vandaag gaat het echte werk beginnen! U krijgt na het ontbijt een duidelijke en uitgebreide instructie over het rijden met Super Jeeps over de weg en over ruig terrein. Nadat alle formaliteiten zijn afgewikkeld kan het echte avontuur beginnen...

 

Sinds 2008 is het voor het eerst mogelijk om op IJsland zélf achter het stuur te kruipen van de Super Jeeps. Onder begeleiding van een ervaren gids ontdekt u de komende 2 dagen met uw eigen Super Jeep het wonderlijke landschap van IJsland. Nergens in IJsland vindt u voertuigen als de wagens waarmee u vandaag op pad gaat. Deze voertuigen zijn uniek gemaakt en zelfs de naam voor deze voertuigen is compleet nieuw. Super Jeeps zijn het resultaat van tientallen jaren van technische innovatie. Elk voertuig is handgemaakt en heeft drie aparte transmissies, en twee aparte stuursystemen. Daarnaast staat het op de grootst beschikbare wettelijk toegestane banden ter wereld. Op de laatste pagina van dit document treft u nog extra toelichting aan over deze wagens. U moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

 

Vandaag gaat het echte werk beginnen! U krijgt na het ontbijt een duidelijke en uitgebreide instructie over het rijden met Super Jeeps over de weg en over ruig terrein. Nadat alle formaliteiten zijn afgewikkeld kan het echte avontuur beginnen...

 

Vandaag rijdt u via de indrukwekkende energiecentrale Hellisheiði Geothermal Plant is gesitueerd aan de Hengill, een actieve vulkanische ridge in het Zuid-westen van IJsland. Het doel van de Power Plant is om aan de stijgende vraag naar electriciteit en heet water, om ruimtes te verwamen in zowel de industriële als huiselijke sectoren, te voldoen. De huidige productie capaciteit ligt rond de 213 MW. Vlak áchter de centrale begint de eerste leuke ruige route om de 4x4’s eens goed de sporen te geven: de “Thousend Water Way”.

 

Black Sandy Beach: de ultieme speeltuin voor jeeps

Vandaag staat onder andere het spectaculaire Black Sandy Beach op het programma. Dit ligt aan de zuidkant van de Eyjafjallajòkull gletsjer, berucht door de eruptie van april/mei 2010. Hier kunt u de 4x4 Super Jeeps met de 38” banden eens flink testen met direct zicht op de woeste, uitgestrekte Atlantische Oceaan.

 

Het Thorsmörk dal

Vandaag rijdt u ook met de Super Jeeps naar de indrukwekkende Thorsmörk vallei. Onderweg komt u langs de Gigjökul-gletsjer. Deze gletsjer komt rechtstreeks van de Eyjafjallajökull-vulkaan en heeft zichtbaar de volle laag gekregen tijdens de eruptie van 2010. Eyjafjallajökull is één van de kleinere gletsjers op IJsland en betekent Eilandbergengletsjer. Net ten oosten van de gletsjer, op de pas Fimmvörðuháls, vond op 20 maart 2010 nieuwe vulkanische activiteit plaats. Een tweede, veel grotere uitbarsting begon op 14 april 2010 en heeft het landschap bij de gletsjer voor altijd sterk veranderd. Dit maakt het levende karakter van IJsland goed zichtbaar.

 

Deze vallei is vernoemd naar de Noorse god van het onweer, Thor. Dit dal is een grote speeltuin waarin u zich kunt uitleven met de Super Jeeps. De lunch wordt geserveerd in de afgelegen hut Básar in Þórsmörk. De lunch krijgt een extra IJslands tintje door een gitarist die zowel typisch IJslandse muziek voor u zal spelen als internationale volksmuziek. De lunchlocatie en het menu zijn mede afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment (gerede kans op sneeuw). De organisatie zal naar de omstandigheden de best mogelijke lunchervaring verzorgen.

 

Watervallen, watervallen en watervallen...

De Seljalandsfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland die op vele foto’s en kalenders wordt afgebeeld. Deze 65 meter hote waterval ligt aan de route naar Thorsmörk en het is mogelijk om achter de waterval langs te lopen. De Seljalandsfoss stroomt over wat eens de kliffen van de voormalige IJslandse kustlijn waren.

 

De Skógafoss is een 60 meter hoge en 25 meter brede waterval in het zuiden van IJsland niet ver van het plaatsje Skógár. De Skógá rivier stroomt daar nu over de rand van een klif van de voormalige kustlijn van IJsland.

 

Gigjökul-gletsjer

Gigjökul is de omgeving rond de Eyjafjallajökull, de eruptie zijde. Eyjafjallajökull is één van de kleinere gletsjers op IJsland en betekent Eilandbergengletsjer. Net ten oosten van de gletsjer, op de pas Fimmvörðuháls, vond op 20 maart 20120 nieuwe vulkanische activiteit plaats. Een tweede uitbarsting begon op 14 april 2010 en duurt momenteel nog voort. Het landschap bij de gletsjer is door deze laatste eruptie sterk veranderd. Dit maakt het levende karakter van IJsland goed zichtbaar.

Onderweg kan er gestopt worden voor een lunch (op eigen gelegenheid) afhankelijk van het feitelijke programma.

 

SURPRISE ACTIVITEIT: snowscooter – raggen op de gletsjer

In de middag is er óók nog een uur lang te tijd om rond te crossen op snowscooters!

 

Zij die vandaag al de adrenaline door hun lijf willen laten gieren, kunnen zich uitleven op snow scooters. Op de gletsjer kunt u en begeleide sneeuwscooter tocht van een uur maken. U heeft dan per persoon een eigen snowscooter beschikbaar.  U krijgt óp de gletsjer zelf een briefing over de “wilderness” tocht met snowscooters op de gletsjer! Dit biedt bij een heldere dag een spectaculaire blik op de gletsjer, het omringende landschap en de Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd is het dikke pret om met 60-90km/u in groepsverband de sneeuw en het ijs te trotseren.

 

Rijden op Snowmobiles is een top-activiteit en ze zijn eenvoudig te besturen. Iedereen krijgt zijn eigen snow scooter, een dik thermopak en de overige gear zoals helm, speciale schoenen en dikke handschoenen. Afhankelijk van het weer en de sneeuwgrens wordt het startpunt van de tour bepaald.

 

Dag 3: Adventure day II - The Golden Circle

U rijdt vandaag de beroemde “gouden cirkel”, ongetwijfeld een van de hoogtepunten van een bezoek aan IJsland. Het dekt de meeste historische bezienswaardigheden van het land zoals een met water gevulde krater, spuitende geisers, warme thermobronnen, ijzige watervallen, de broeikasindustrie op geo-warmte en de prachtige omgeving onderweg.

 

Vanuit Thorsmörk rijdt u in oostelijke richting naar Gulfoss (Gouden Waterval). Dit is een van de meest indrukwekkende watervallen in Europa. Hier bent u getuige van duizenden tonnen van ijzig water die naar beneden kletteren in een diepe kloof, echt een machtig gezicht. De Gullfoss bevindt zich in de Hvita, de witte rivier. Het water valt in twee trappen maar liefst 32 meter naar beneden in een kloof van 70 meter diepte.

 

Vervolgens gaat u het Geysir gebied zelf verkennen. In het Geysir gebied ziet u warme thermobronnen in overvloed en geiser “Strokkur” spuit om de paar minuten een straal van bloedheet water tot een hoogte van 20m.

 

Thingvellir

Þingvellir (spreek uit ongeveer thingwetlir) is een van de drie nationale parken in IJsland. Het ligt ongeveer 50 km ten oosten van de hoofdstad Reykjavik en is een 6 bij 40 km grote verzakking van de aarde.

 

Þingvellir is voor de IJslanders een meer dan historisch belangrijke plaats. De nakomelingen van stichter van Reykjaviks Ingólfur Arnarson stichtten in 930 het Alþing bij Þingvellir. Dit was de plaats waar 's zomers elk jaar de grote grondeigenaars, boeren, krijgslieden, handeldrijvers en anderen bijeen kwamen om onderlinge vetes te beslechten, om huwelijksverbonden aan te gaan, om zaken te doen, om recht te spreken, om nieuwe wetten uit te vaardigen, om nieuws uit de verre uithoeken van IJsland uit te wisselen, om weergeld voor moord en doodslag te betalen of te ontvangen en om mensen vogelvrij te verklaren of te executeren.

 

Komt u langs: The Golden Circle

U rijdt ook langs de beroemde “gouden cirkel”, ongetwijfeld een van de hoogtepunten van een bezoek aan IJsland. Het dekt de meeste historische bezienswaardigheden van het land zoals een met water gevulde krater, spuitende geisers, warme thermobronnen, ijzige watervallen, de broeikasindustrie op geo-warmte en de prachtige omgeving onderweg.

 

Onderweg heeft u de mogelijkheid om de prachtige Skogarfoss (waterval) aan de zuidkust te bezoeken. Het is fraai om hier een stukje stroomopwaarts te lopen aangezien u stroomopwaarts nog veel meer watervallen zult zien. Na een uur of 2 rijden verder komt in het Geysir-gebied waar u tijd heeft voor de reusachtige en mooie Gullfoss waterval (de 2e in grootte op IJsland!), de hotsprings van Geysir met de energieke Strokkur die elke 10-15 minuten spuit.

 

U overnacht vandaag weer in hetzelfde Hotel in hartje Reykjavik.

 

En dan…. Stappen!

Je zou het misschien niet verwachten, maar Reykjavik heeft met name in het weekend een heel bruisend uitgaansleven. Voor middernacht gebeurt er weinig, maar daarna stromen de straten vol met mooie hippe party-animals. De bars, clubs en discotheken liggen dicht bij elkaar in de binnenstad en zijn tot 05.00 open. Een van de ultrahippe clubs is Pravda. Yuppies en dancefreaks komen hier dansen en flirten. Als het druk wordt gaat op de tweede verdieping de glazen dansvloer open. Club Pravda staat al sinds de opening in 1994 in het lijstje van dé topclubs

 

Het zal je misschien verbazen, maar Reykjavik staat berucht om zijn geweldige uitgaansleven. Beroemdheden zakken vaak af naar Reykjavik, enkel en alleen om er mee te kunnen feesten. Let op, discotheken en clubs zijn alleen op vrijdag en zaterdaggeopend. Het feest in de clubs komt pas echt op gang rond middernacht.


IJslanders hebben de gewoonte op voorhand al bij iemand af te spreken om gezellig samen te drinken. Daar heeft de hoge prijs van de alcohol in de uitgaansgelegenheden veel mee te maken. Een biertje (van een halve liter) kostte er vijf tot negen euro, maar is na de financiele crisis aanzienlijk goedkoper geworden. Tot 1 maart 1989 was bier nog verboden in IJsland. Aan de meest populaire clubs kunnen er na middernacht lange wachtrijen staan. In veel clubs gelden kledingvoorschriften en mag je bijvoorbeeld niet binnen met een jeansbroek of met sportschoenen. De meeste bars blijven op weekdagen slechts open tot één uur ’s nachts, maar in de weekends gaan ze door tot zeven à acht uur ’s morgens. Dan zijn er ook vaak live-optredens.

 

Waar gaan we stappen:

·Nasa is de grootste nachtclub van Reykjavik. Ze opende haar deuren pas in 2001 maar is sindsdien de populairste club van de stad. Op het podium staan vaak nationale en internationale beroemdheden.

·Kaffibarinn is een knusse, trendy bar, waarvan één van de eigenaars de bekende Britse zanger Damon Albarn is. In de weekends zijn er altijd dj’s.

·Thorvaldsen Bar verandert in de weekends in een nachtclub, die vooral populair is bij dertigplussers.

·Sirkus is de place to be voor de alternatieve scène in Reykjavik, er spelen regelmatig dj’s en bands. Rex is een barclub die vooral bekend staat om zijn uitgebreide drankaanbod.

·       Q-Bar is een aanrader voor jazz- en bluesliefhebbers, ook hier zijn vaak optredens.

·       Players is een grote sportsbar, die in het weekend omgetoverd wordt tot een club met een grote dansvloer.

 

Bezoek ook eens de ijsbar, in Kaffi Reykjavík. De hele bar is gemaakt van puur IJslands gletsjerijs. Hverfisbarinn en Solón zijn vooral geliefd bij het jonge volkje die houden van stappen. In de weekends staan hier steevast lange wachtrijen, er zijn ieder weekend optredens van dj’s of popgroepen.Na het diner kunt u het nachtleven van Reykjavik in!!! Het is het goed stappen in het gezellige centrum boordevol hippe clubs met enthousiast en relax uitgaangpubliek. Tot in de hele kleine uurtjes kan er doorgezakt worden...

 

Dag 4: Vertrek naar Amsterdam

Vroeg in de ochtend (ong 05.00 uur) vertrekt u naar de luchthaven met de Flybus (de airport shuttle) , ongeveer 2 uur voor de vlucht. De rit zal ongeveer 40 minuten duren van de accommodatie in Reykjavik naar Keflavik airport (The Leifur Eriksson International Airport). Op het vliegveld bevinden zich verschillende tax-free shops.

 

Om 07:50 uur vertrekt de vlucht naar Amsterdam alwaar u rond het middaguur aankomt. De rest van de dag heeft iedereen om de indrukken van IJsland te verwerken en weer op te laden voor de komende werkweek en na te genieten van de nieuwe vriendschappen.

 

In de ochtend of de middag vertrekt u met de flybus naar de luchthaven voor uw vlucht terug naar Amsterdam.

 

LET OP: Zorg ervoor dat u dit de avond van te voren bij de receptie meldt én dat u 30 minuten voor de verwachte ‘pick-up’-tijd bij de receptie klaar staat met uw bagage.

 

Goede reis!

 

 

Enthousiast geworden? Bekijk hier deze prachtige reis in PDF met meer informatie en toelichting!

 
Testimonials

  • Onvergetelijk IJsland!

    Zoals je in ons reisverslag hebt gelezen, hebben we een onvergetelijke vakantie gehad. Ik kan iedereen die op avontuur wil deze reis aanbevelen en hoop ik zelf over niet al te lange tijd nog een dergelijke reis te maken. Bedankt voor de moeite die je genomen hebt om snel met een passende aanbieding te komen en de snelheid en accuratesse waarmee je op onze vragen gereageerd hebt.
    Met vriendelijke groet, Wim Tosserams

  • Echt top!

    Goed geregeld en de zorgvuldige briefing is geweldig! Hartelijk bedankt!
    Groet, Nadja Renkema Holstein


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië