31-daagse ontdekkingsreis Chili en Argentinië, inclusief magische Australis Cruise


Deze 31-daagse rondreis voert u in optima forma langs de pareltjes van Chili en Argentinië. Per huurauto en privé-gids ontdekt u het mysterieuze Paaseiland, de befaamde gletsjers en wildernis van Torres del Paine en de adembenemend mooie maanlandschappen van de Atacama-woestijn. Aan boord van de Australis Cruise treed u in de voetsporen van Charles Darwin en trekt u naar het fjordengebied tussen Punta Arenas en Ushuaia. Tot slot ontdekt u het 'einde van de wereld': Tierra del Fuego, ofwel Vuurland. Onderweg maakt u uiteraard leuke en avontuurlijke excursies. Kortom: een absolute aanrader en een favoriet in ons reisaanbod. Bekijk het onderstaande dag-tot-dag-programma ter inspiratie of neem contact met ons op bij verdere vragen. 

 

Dag-tot-dag-programma

 

Dag 1: Vertrek vanaf Schiphol naar Chili

 

Dag 2: aankomst Santiago en aansluitend door naar..... de sterren!

Gisteren bent u vanuit Amsterdam vertrokken. Na een hopelijk fijne nachtvlucht komt u in de ochtend aan in het prachtige Chili. Vervolgens heeft u ongeveer 2 uur wacht-/overstaptijd in Santiago.

 

Aan het begin van de middag vliegt  u door naar La Serena. Op de luchthaven van La Serena staat een stevige huurauto voor u klaar waarmee u zelf rijdt naar Hotel Elqui Domos in Horcon. U overnacht in het hotel Elqui Domos.

 

Dag 3: Hotel Elqui Domos

Vandaag heeft u de gehele dag om te genieten van de prachtige omgeving.

 

Het Elqui Domos Hotel is een unieke lodge. Het is het enige astronomische hotel in het zuidelijk halfrond, samen met nog zes andere astronomische hotels in de wereld. Het hotel heeft zeven vierpersoons houten hutten in de vorm van een PVC tent met geodetische koepels. De koepels zijn voorzien van een begane grond met woonkamer en badkamer. Op de eerste verdieping bevindt zich de slaapkamer. Het dak is afneembaar waardoor u optimaal kunt genieten van het schitterende sterrenstelsel.

 

Dag 4- 8: Atacama woestijn

Op dag 4 neemt u in de middag een vlucht van La Serena naar Calama. Op het vliegveld van Calama staat wederom een stevige huurauto voor u klaar waarmee u zelf rijdt naar San Pedro (klein uurtje rijden, kán niet missen). U overnacht in het hotel La Casa de Don Tomas.

 

Maar liefst vier(!) volle vrije dagen voor excursies in en rondom San Pedro de Atacama.

 

Tijdens dit indrukwekkende gedeelte van uw reis in Chili heeft u alle kans om naar eigen smaak uw verblijf in Atacama in te delen. Dit omdat u hier de gehele periode de beschikking heeft over de auto en kunt terugvallen op een heerlijk hotel. Van de Cordillera de la Sal tot de ‘Valley of the Moon’ 

 

Dag 9: Via Santiago rechstreeks naar Paaseiland

Vandaag levert u de huurauto weer in op de luchthaven van Calama. Vanaf hier vliegt u weer terug naar Santiago. Op de luchthaven in Santiago pakt u een “binnenlandse“ vlucht naar het mysterieuze Paaseiland. Op het vliegveld van Paaseiland  neemt u een taxi (privétransfer zou aanzienlijk duurder zijn zonder meerwaarde) naar hotel Rapa Nui  in Hanga Roa,  waar u de komende dagen verblijft. De rest van de middag heeft u vrij te besteden. U kunt bijvoorbeeld het kerkje van het dorp bezoeken of een kijkje nemen op de lokale markt die zich naast de kerk bevindt.

 

Dag 10: volle dag Paaseiland I

Vandaag gaat u op pad met uw privéauto en -gids  die u meer zal vertellen over de geschiedenis van de plaats Rapa Nui. Hierna rijdt u verder naar het zuiden langs de kust. Onderweg maakt u verschillende stops en krijgt u de gelegenheid de beroemde Moais uitgebreid te bekijken. Na een lunch in Rana Raraku (hier werden de Moais gemaakt) begint u aan een mooie wandeling naar de Rana Raraku vulkaan. Onderweg komt u langs nog meer Moais beelden en langs twee prachtige stranden. Na deze excursiedag wordt u weer afgezet bij uw hotel in Hanga Roa.

 

Dag 11: volle dag Paaseiland II

Na het ontbijt wordt u opgehaald voor uw tweede excursiedag (halve dag vandaag) op private basis op Paaseiland. Met de auto rijdt u de vulkaan Ranu Kau op. Hierna rijdt u door naar Orango, het ceremoniële centrum van de ‘vogelman’. Uw gids zal u hier alles over vertellen. Na uw lunch op eigen gelegenheid wordt u weer opgepikt om Ahu Akivi te bezoeken. Hier staan 7 beroemde Moais. Onderweg naar Ahu Akivi stopt u op verschillende natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Na deze indrukwekkende dag wordt u weer afgezet bij uw hotel.

 

Over Paaseiland

Het Paaseiland (Spaans: Isla de Pascua) wordt ook Rapa Nui genoemd, en dat is ook de naam voor de bewoners: de Rapa Nui. Het is het meest zuidoostelijk gelegen eiland van Polynesië, gelegen halverwege tussen Frans Poyinesië en Zuid-Amerika. Het eiland hoort staatkundig bij Chili, het vormt een aparte provincie van dat land. De hoofdstad van Paaseiland is Hanga Roa.

Het eiland is met 163,6 vierkante kilometer ongeveer even groot als het Nederlandse Waddeneiland Texel (170 km²). Er wonen naar schatting 3.791 mensen. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld: het dichtstbijzijnde bewoonde eiland, Pitcairn, ligt er 2075 km van verwijderd.

Het Paaseiland dankt zijn naam aan Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, de eerste Europeaan die het eiland waarnam (1e Paasdag, 1722).

 

Het Paaseiland is vooral bekend vanwege de honderden imponerende beelden (Moai), die rondom het eiland langs de kust staan. Sommige van deze eeuwen oude beelden zijn zo groot, dat het een mysterie is hoe ze gemaakt, vervoerd en opgericht zijn. Naast de beelden kunt u op het eiland ook veel ruïnes, grotten, steengroeve en andere overblijfselen uit het verleden vinden. Archeologen hebben een groot aantal beelden en ruïnes weer in de oorspronkelijke staat gebracht. Maar desondanks liggen de meeste beelden nog steeds her en der over het eiland verspreid (in omgevallen positie). Het museum in Hanga Roa toont enkele bijzondere beelden en verschaft veel informatie over de beelden en geschiedenis van het Paaseiland.

 

Dag 12 en 13: nog twee volle dagen Paaseiland III & VI

Ook deze dagen heeft u nog de kans om dit mysterieuze eiland te ontdekken met al zijn verschillende natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Op dag 12 heeft u wederom een halve dag privé-excursie, deze keer naar Aku.

De rest van deze dag én morgen kunt u geheel naar eigen inzicht indelen. U overnacht wederom bij uw hotel in Hanga Roa.

 

Dag 14: Terug naar Santiago

Vandaag verlaat u Paaseiland alweer. U neemt een taxit naar het vliegveld voor uw vlucht van Paaseiland naar Santiago. Daar wacht u een transfer voor de rit naar uw airporthotel.

 

U overnacht in het hotel Hilton Airport aangezien u in de avond aankomt en de volgende ochtend vroeg weer vertrekt naar zuidelijk Patagonie. Wel zo efficient!

 

Dag 15: Santiago - Punta Arenas

Vandaag vliegt u van Santiago naar Punta Arenas om uw reis voort te zetten in het prachtige Patagonië. U komt hier in de middag aan en heeft de rest van de dag vrij te besteden. Zó Zuidelijk bent u nog nooit geweest, dus dat verdient een verkennend ‘blokje om’.

 

Dag 16: Punta Arenas, Pinguïns & Puerto Natales

In de ochtend brengt u een bezoek aan de beroemde pinguïnkolonie iets ten NoordOosten van Punta Arenas. Na deze halve dag excursie, pakt u ’s avonds vanaf Punta Arenas de bus naar het zuidelijke Puerto Natales, een mooie rit van ongeveer 2-3 uur in een comfortabele bus. Deze plaats ligt bijna letterlijk ‘op de drempel’ van het beroemde National Park Torres del Paine.  U overnacht in hotel Weskar.

 

Dag 17: De spectaculaire Balmaceda gletsjer!

Vandaag gaat u een schitterende boottocht maken naar de gletsjers. De boottocht start om 07.30 uur. U vaart door de wateren van Seno Ulitima Esperanza naar het noordwesten: tijdens het varen kunt u grote kolonies cormoranten en zeeleeuwen zien. Ook is het mogelijk dat u een condors en zwanen tegen komt. Naast het wildlife vaart u langs het schitterende landschap vol indrukwekkende bergen, kleine watervalletjes en schitterende bossen.

 

Eenmaal het fjord bereikt (rond 11.30 uur), bezoekt u de twee gletsjers: Serrano en Balmaceda. U maakt een minitrekking op de Serrano gletser om dichterbij deze schitterende natuurlijk te komen. In de namiddag keert u terug naar Puerto Natales (aankomst rond 18.00 uur).

 

Over de Torres del Paine

Torres del Paine is een uitgestrekt nationaal park op de grens met Argentinië. Je wandelt er langs kraters, hoog oprijzende bergruggen, over gletsjers en door uitgestrekte toendra.

 

Als massieve granieten punten steken de 2.800 meter hoge toppen van Torres del Paine uit boven de grijze steppe in het zuiden van Chili. ‘Cleopatra’s naalden’ noemde schrijfster Florence Dixie de toppen in één van de eerste beschrijvingen van het bergmassief in 1880.

 

Patagonische ijskap

Torres del Paine ligt op de rand van de zuidelijke Patagonische ijskap, net boven de Magellanes provincie, op de grens met Argentinië. De dichtstbijzijnde plaats is Puerto Natales. Het is er koud en ruig. Er leven nauwelijks mensen. Wandelaars zijn er in overvloed, vooral in de relatief warme zomermaanden tussen december en februari.

 

Je doet er goed aan het Torres del Paine National Park in november of april te bezoeken. Je moet dan wel een dikke slaapzak meenemen, maar je hebt het park wel grotendeels voor jezelf. Helemaal als je niet de standaard W-route loopt, die je in één dag langs alle uitzichtpunten brengt, maar een alternatieve route neemt.

 

Dag  18,  19 en 20: ontdekken van het Torres del Paine National Park

Na uw vroege ontbijt op dag wordt u per transfer naar hotel Las Torres gebracht. U overnacht in een garden view room. De komende dagen zult u zo veel mogelijk van het Torres del Paine ontdekken en zien. U kunt elke dag ter plekke één volle excursiedag kiezen of 2 halve dag excursies. Ook op de eerste dag kunt u na de lunch al een halve dag excursie doen.

 

Dag 21: Terug naar Punta Arenas: inschepen op de 5-daagse Via Australis Cruise. In de voetsporen van Darwin! Cruisedag 1 Australis Cruise: aan boord in Punta Arenas

Check in at 990 Magallanes Street between 13:00 and 17:00. Board the M/V Via Australis or M/V Stella Australis cruise ship at 18:00. After a welcoming cocktail reception hosted by the Captain and his crew, the ship will depart for one of the remotest parts of the planet. Our trip will take us through the Strait of Magellan and Beagle Channel to explore one of the most breathtaking wilderness regions in the world: Southern Patagonia, which includes the Tierra del Fuego archipelago.

 

Dag 22 : Australis Cruisedag 2 - Ainsworth Bay- Tuckers Islet

At dawn, we will navigate our way through Almirantazgo Sound, arriving at Ainsworth Bay which is sited within Alberto De Agostini National Park. It’s the perfect spot from which to see the Marinelli Glacier descending from Darwin Mountain Range in the distance; and to appreciate how the land returns to life after glacial retreat. We will also take a walk to a beaver dam in the stunning sub-polar Magellan Forest. Whether on the beach or the island, there’s a good chance of sighting Southern Elephant Seals. But do bear in mind the fact that  sightings cannot be guaranteed due to the colony’s unpredictable movements.

 

Later, we will be sailing to Tuckers Islets, and after lunch, we will board well-equipped Zodiac boats to get close to a colony of Magellan Penguins (indigenous to the Southern Hemisphere) and cormorants. In September and April, this excursion is replaced by a short walk to a nearby glacier at Brookes Bay.

 

Dag 23 : Australis Cruisedag 3 - Australis Cruise: Pia Glacier

We will navigate along the northwest arm of the Beagle Channel before disembarking at Pia Fjord. From there, we’ll take a short hike to a panoramic viewpoint from where we can enjoy spectacular views of the awe-inspiring Pia Glacier whose main tongue extends from the mountaintops down to the sea. After this memorable experience, we will continue our voyage along the Beagle Channel through the majestic Glacier Alley.

 

Dag 24 : Australis Cruisedag 4 - Kaap Hoorn(!!)- Wulaia Bay

We will be sailing through Murray Channel and Nassau Bay to reach Cape Horn National Park, where, weather permitting, we shall go ashore. The legendary Cape Horn was discovered in 1616 and is a sheer 425-meter (1,394-foot) high rocky promontory. For many years it was an important navigation route between the Pacific and the Atlantic, and is referred to as the ‘End of the Earth’. The park was declared a World Biosphere Reserve by UNESCO in 2005.

 

In the afternoon, we will go ashore at historical Wulaia Bay, originally the site of one of the region’s largest Yamana aboriginal settlements. Charles Darwin landed there in 1833 during his voyage on the HMS Beagle. This area is also renowned for the mesmerizing beauty of its vegetation and geography. We will take an enchanted walk through the Magellan Forest of lengas, coigües, canelos, ferns, and other endemic vegetation, to reach a panoramic viewpoint.

 

Dag 25 : Australis Cruisedag 5: aankomst in Ushuaia

Vandaag komt u met de Stella Australis aan in Ushuaia. Overnachting in Hotel Alto Ushuaia. Na aankomst in Ushuaia staat er een transfer op u te wachten. Deze brengt u naar naar uw hotel.

 

Welkom in Argentinië!

 

Over Tierra del Fuego / Vuurland

Tierra del Fuego of Vuurland is de streek in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Geologisch gezien is Tierra del Fuego het half verzonken einde van het Andesgebergte en het landschap bestaat uit een uitgestrekte archipel van eilanden en eilandjes. Het is een ruig en nauwelijks ontgonnen gebied met een vaak stormachtig en koel klimaat. De naam Vuurland is afkomstig van de vuren die door de oorspronkelijke bewoners van de streek werden gemaakt en werden waargenomen door de eerste westerse zeevaarders die de streek verkenden.

 

Oorspronkelijk werd de streek bewoond door een aantal verschillende indianengroepen: Haush, Ona, Yahgan and Alakaluf. Door de komst van westerse kolonisten zijn hun populaties echter gedecimeerd en hun traditionele cultuur is nagenoeg geheel verloren gegaan.

 

Ushuaia is de belangrijkste stad van de streek alsmede dé uitvalsbasis voor verkenningen van Tierra del Fuego en het gelijknamige nationale park. Ushuaia wordt ook wel de meest zuidelijke stad op aarde genoemd en is logischerwijs het belangrijkste startpunt voor expeditiecruises naar Antarctica.

 

Dag 26: Ushuaia - het Beagle kanaal

Vandaag gaat u in de ochtend een mooie boottocht (in groepsverband) op het Beagle kanaal maken. U wordt na het ontbijt opgehaald en naar de catamaran gebracht die over het Beagle kanaal zal varen. U vaart langs onder andere oude ranches die ooit door de eerste kolonisten tegen de bergwanden zijn aangebouwd en langs de historische vuurtoren ‘Les Eclaireurs’. Op de terugweg vaart u langs een klein rotseilandje wat het thuis is van verschillende soorten vogels, zeehonden en zeeleeuwen. Na de boottocht wordt u weer teruggebracht naar uw hotel in Ushuaia.

 

In de middag vertrekt u wederom richting de Lapataia bay. U gaat deze keer in het gebied specifiek op zoek naar de leuke beverkolonie; een fotogenieke, natuurlijke highlight van dit gebied. In het begin van 1900 is hier een kleine groep bevers naartoe geïmporteerd. Nu is dit groepje uitgegroeid tot een enorme beverkolonie. Met een beetje geluk trakteren zij u op een levendig schouwspel.

 

Dag 27: Ushuaia – Tiera del Fuego Park

's Morgens begin van een halve dag excursie rond het Nationale Park van Tierra del Fuego (dat 11 km buiten de stad ligt). U bezoekt hier de meren, lagunes en rivieren (en hun uitstroom naar het Beagle Channel). Verder bekijkt u de andere kenmerken van dit park (dat zo verschilt met de andere nationale parken van het land). U vertrekt van de Maipu Avenue naar het zuidwesten via de nationale route nr. 3. Hier rijdt u weg van de stad langs de helling van de Susana Mount, een overblijfsel van het werk van gevangenen uit de oude gevangenis waar nu de Southern Fuegian Railway is gevestigd. Door de vallei gaat u verder naar de baai van Ensenada, waar u de eilanden Redonda en Estorbo bezoekt. Aan de andere kust van het Beagle Channel ziet u de sneeuwwitte bergen van de Sampaio Chain.

 

Weer terug op de nationale route met het fuegian bos en haar flora langs de weg, gaat u door naar het Rocameer voor een lange wandeling langs de kust van dit meer en langs de Lapataia rivier, die uit het meer voorkomt. Vanaf dit punt kunnen we de Cóndor Hill (de natuurlijke grens met Chili) zien. U zet de weg voort naar de andere kant van het park naar de Lapataiabaai. Onderweg ziet u de Green Lagoon en de Black Lagoon, beide bezaaid met turfmoeras. Uiteindelijk komt u bij de beverdammen die naar de Lapataia baai leiden.

 

In de middag begint de reis naar "Isla de Lobos". Deze reis begint bij de toeristische pier "Don Eduardo Arturo Brisighelli" en loopt door langs de kust van Ushuaia, met uitzicht op de belangrijkste gebouwen van Ushuaia zoals het Maritim Museum (oude gevangenis), het Museum van het Einde van de Wereld en de industriezone, die vanaf 1980 is geïnstalleerd. Vanaf dit punt is het landschap een combinatie van zee en bergen. Ook de bergen Olivia, Five Brothers, Fique en Túnel "estancias", en de Encajonadorivier worden gezien. De catamaran vaart naar het midden van het Beagle Channel, richting het zuidwesten, tot aan de vuurtoren van Les Eclaireurs, bij de archipel die dezelfde naam draagt.

 

Op één van deze eilanden is het mogelijk om stukken van het, in 1930 gezonken schip, Monte Cervantes te bekijken. Richting Seal’s Island kunnen verschillende eigenaardige zeezoogdieren gespot worden. In complete stilte vaart de catamaran in 20 minuten rond het eiland om haar permanente habitat te kunnen observeren. Dan vaart de catamaran naar Birds Island om de Magelhean Aalscholvers, de Keizeraalscholvers, Reuzealbatrosses, Petreles Fullman, Petreles, Squas en nog 20 verschillende soorten zeevogels te observeren. Later, varend door Paso Chico, op de terugweg naar Ushuaia zullen we genieten van het zicht op het mooie kader gevormd door Le Martial Mount en zijn gletsjer.

 

Dag 28: Ushuaia - naar het Fagnano- en Escondido meer

Vroeg in de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel voor een groepsexcursie naar het Fagnano- en Escondido meer. U passeert tijdens de rit meerdere valleien waar in de winter verschillende wintersporten worden bedreven. U rijdt de Andes Range op en stopt op het hoogste punt, Paso Garibaldi. Hier krijgt u de gelegenheid om mooie foto’s te maken en van het prachtige en weidse uitzicht te genieten. Hierna rijdt u weer naar beneden, helemaal tot aan de  oever van het Escondido meer. Voordat u teruggebracht wordt naar uw hotel maakt u nog een stop in Lago Fagnano.

 

Dag 29 : Naar Buenos Aires

Vandaag vertrekt u richting Buenos Aires. Uw transfer brengt u naar de luchthaven van Ushuaia voor vlucht naar Buenos Aires. Aan het eind van de middag komt u aan in Buenos Aires en wordt u met een transfer naar het hotel Mansion Dandi gebracht. De rest van de middag/avond kunt u geheel naar eigen inzicht indelen.

 

Dag 30: Terug naar huis

Vandaag is het alweer de laatste dag van uw verblijf op dit indrukwekkende continent. Rond lunchtijd maakt u zich klaar voor uw vertrek terug naar Amsterdam. Per transfer wordt u naar de luchthaven van Buenos Aires gebracht. Vanaf hier vliegt u terug naar Amsterdam waar u de volgende dag aankomt. Goede reis!

 

Enthousiast geworden? Bekijk hier deze prachtige reis in PDF met meer informatie en toelichting!

 
Testimonials

 • Tussentijdse sms vanuit berggebied bij Salta, Argentinië:

  San Antonio de los Cobres ‘wil je niet wonen’, maar de weg er naartoe is prachtig! Tilcara is heel gezellig. Super hotel. Heerlijk gegeten. Topreis! Iedereen geniet :-)
  Familie Vehmeijer

 • Ieder onderdeel was een feestje!

  Hallo Markus,
  We willen je bedanken voor de fantastische reis die je voor ons geregeld hebt. We hadden hoge verwachtingen van de vakantie, maar de verwachtingen zijn in alle opzichten overtroffen. Mede door jouw toedoen hebben we een hele relaxte reis gehad. Het is heel ontspannen als je op het vliegveld wordt opgehaald en niet naar vervoer of naar een hotel moet zoeken. Dat geldt ook voor de excursies. Alle vliegreizen waren perfect, geen enkele vertraging en de bagage was er ook steeds. Het Paaseiland was geweldig., maar ook de Atacama woestijn was heel bijzonder, zoals de Iquazu watervallen heel overweldigend waren. Ieder onderdeel was een feestje op zich en Rio heeft ons hart gestolen.
  Jeanette & Jac Spijkers

 • Het is fantastisch!

  Hi Markus,

  We zijn volop aan het genieten van de reis! Het is fantastisch! Hierbij een kleine impressie.

  Groetjes van ons (groep Groenendijk)

 • Alles top geregeld!

  Goedemorgen Markus,

  Ik ben nog steeds aan het nagenieten van de prachtige reis naar Chili en Argentinie. Wat hebben we fantastisch mooie plekken gezien! Bedankt, alles was top geregeld
  Groet, Eline van der Bijl

 • Antarctica, Argentinië en Chili 32 dagen

  Complimenten voor de goede voorlichting en hulp met het samenstelling van deze fantastische mooie reis!

  Karina & Otto (reis dec2020)

 • Allemaal perfect!

  Hoi Markus,
  Even een bericht om je te laten weten dat we een fantastische reis door Argentinië hebben gehad. Alles was erg goed geregeld door je! Hotels, ophaal/breng service, de variatie in het land, allemaal perfect. Dank voor al je goede voorbereidingen en we werken graag weer met je samen voor een volgende reis (Namibië?).
  Groet, Adri en Rene

 • Blij:-)

  Wij zijn heel blij met de uitstekende service en empathische benadering.
  Groetjes van Otto en Karina Meijers


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië