17-daagse complete ontdekkingstocht Patagonië


Sterke punten

Prachtige landschappen met o.a. vulkanen, meren, rivieren, fjorden, lagunes en schitterende bergformaties met gletsjers.

Bezichtig de eigenaardige diersoorten die in dit gedeelte van de wereld voorkomen, zoals pinguins, zeeleeuwen, zeeolifanten, guanacos, maras en armadillo’s.

Bezoek aan de schitterende nationale parken Tierra del Fuego en Torres del Paine.

Overnachtingen zowel in leuke hotels als in het gezellige EcoCamp.

 

Intro

Het beste van Patagonië. Patagonië is een uiterst groot en divers gebied, met landschappen uiteenlopend van dramatische bergvormingen en rokerige vulkanen tot aan vlakke onvruchtbare pampas en uitgebreide ijsvelden. Deze uitvoerige reis zal ons actief meenemen naar de meest bekende en aantrekkelijke natuurlijke gebieden van Argentijns en Chileens Patagonië: een bezoek aan Peninsula de Valdes en zijn kolonie van Magelhaen penguins en Southern Right Whales (walvissen), Ushuaia in Tierra del Fuego – omringd door enorme, grotendeels ongestoorde en evenmin spectaculaire, plattelanden -, de wereldberoemde gletsjer van Perito Moreno en tenslotte de dramatische bergformaties van het Torres del Paine Nationaal Park in Chili, bekroond met z’n gletsjers, meren, fjorden, oude bossen en ongelooflijk gevarieerde wildlife.

 

 

Dag-tot-dag programma

 

 

Dag 1: Vertrek vanuit Nederland naar Buenos Aires

 

Dag 2: aankomst Buenos Aires 

Ontvangst op het vliegveld van Buenos Aires en transfer naar het Hotel. Geniet in de middag van een stadsreis. Overnachting in hotel Hide Park of een gelijkwaardig hotel (3 sterren)(B)*. 

 

Dag 3: vrije dag Buenos Aires 

Vandaag heeft u de gelegenheid om deze legendarische stad op eigen houtje te ontdekken. Dit is een prima dag om te wennen aan het Zuid-Amerikaanse sfeertje. U overnacht in hetzelfde hotel. (B)

 

Dag 4: Buenos Aires – Trelew

In de morgen bereiken wij de luchthaven van Buenos aires om de vlucht naar Trelew te pakken. Ontvangst in Trelew. Op de weg naar de excursie in Puerto Madryn met engelstalige gids naar Punta Tombo Penguin reservaat om duizenden Magelhean pinguins te zien terwijl zij paren, baden en spelen. De reis bevat een bezoek aan de rotspartij van Punta Tombo Penguin en aan Gaiman, waar u de typische Welse thee (niet incl.) kunt drinken. Overnachting in hotel Bahia Nueva of een gelijkwaardig hotel. (B, L -)

 

Dag 5: Peninsula de Valdes

Volle dag excursie met een engelstalige gids in Peninsula de Valdes om zeeolifanten (een zeehondensoort) en kolonies zeeleeuwen te bekijken. De reis bestaat uit een rit van 400 km, inclusief een bezoek aan Puerto Piramides, Punta Delgada & Caleta Valdes.

 

Na een rit van één uur komen we aan in Puerto Piramides. (Optioneel: Boottrip om walvissen te spotten (van mei tot aan november om zeeleeuwen, aalscholvers en misschien de donkere dolfijnen te zien (december tot maart)).

 

Zodra u aan boord bent, trekt u richting het zuiden van het schiereiland door Salinas Grande y Chica. Aankomst in Punta Delgada rond de middag met wat vrije tijd voor de lunch. U heeft de kans om de klippen af te dalen en dichtbij de zeeolifanten te komen. We vervolgen de weg naar Punta Cantor om de kust van het schiereiland te bekijken en om in Caleta Valdés (Valdés Inham) te komen om de geologische formaties te bestuderen. Daarna keren we terug naar de Ameghino landengte. Onderweg heeft u grote kans om wilde land-fauna te spotten, zoals guanacos, nandoes, vossen, maras (Patagonische hazen), armadillos en stinkdieren.

 

Tot slot terugkeer bij zonsondergang naar de stad Puerto Madryn. Overnachting in Hotel Bahia Nueva of gelijkwaardig hotel. (B, L -)

 

Dag 6: Puerto Madryn – Ushuaia

Vrije ochtend in Puerto Madryn. Tijdige transfer naar de luchthaven van Trelew voor uw vlucht naar Ushuaia. Aankomst in Ushuaia, ontvangst bij de luchthaven en transfer naar het hotel. Vrije avond om eens in de stad rond te wandelen. Overnachting in Hotel Cap Polonio of gelijkwaardig hotel. (B)

 

Dag 7: Tierra del Fuego Nationaal Park

's Morgens begin van een halve dag excursie rond het Nationale Park van Tierra del Fuego (dat 11 km buiten de stad ligt). Wij bezoeken hier de meren, lagunes en rivieren (en hun uitstroom naar het Beagle Channel). Verder bekijken we de andere kenmerken van dit park (dat zo verschilt met de andere nationale parken van het land). We vertrekken van de Maipu Avenue naar het zuidwesten via de nationale route nr. 3. We rijden weg van de stad langs de helling van de Susana Mount, een overblijfsel van het werk van gevangenen uit de oude gevangenis waar nu de Southern Fuegian Railway is gevestigd. We gaan door de vallei verder naar de afwijking die ons naar de baai van Ensenada brengt, waar we de eilanden Redonda en Estorbo bezoeken.

 

Aan de andere kust van het Beagle Channel aanschouwen we de sneeuwwitte bergen van de Sampaio Chain. Weer terug op de nationale route met het fuegian bos en haar flora langs de weg, gaan we door naar het Rocameer voor een lange wandeling langs de kust van dit meer en langs de Lapataia rivier, die uit het meer voorkomt. 

 

Vanaf dit punt kunnen we de Cóndor Hill (de natuurlijke grens met Chili) zien. We zetten de weg voort naar de andere kant van het park naar de Lapataiabaai. Onderweg observeren we de Green Lagoon en de Black Lagoon, beide bezaaid met turfmoeras. Uiteindelijk passeren we de beverdammen die ons naar de Lapataiabaai leiden.

 

In de middag begint onze reis naar "Isla de Lobos". Deze reis begint bij de toeristische pier "Don Eduardo Arturo Brisighelli" en loopt door langs de kust van Ushuaia, met uitzicht op de belangrijkste gebouwen van Ushuaia zoals het Maritim Museum (oude gevangenis), het Museum van het Einde van de Wereld en de industriezone, die vanaf 1980 is geinstalleerd. Vanaf dit punt is het landschap een combinatie van zee en bergen. Ook de bergen Olivia, Five Brothers, Fique en Túnel "estancias", en de Encajonadorivier worden gezien. De catamaran vaart naart het midden van het Beagle Channel, richting het zuidwesten, tot aan de vuurtoren van Les Eclaireurs, bij de archipel die dezelfde naam draagt. 

 

Op één van deze eilanden is het mogelijk om stukken van het, in 1930 gezonken schip, Monte Cervantes te bekijken. Richting Seal’s Island kunnen verschillende eigenaardige zeezoogdieren gespot worden. In complete stilte vaart de catamaran in 20 minuten rond het eiland om haar permanente habitat te kunnen observeren. Dan vaart de catamaran naar Birds Island om de Magelhean Aalscholvers, de Keizeraalscholvers, Reuzealbatrosses, Petreles Fullman, Petreles, Squas en nog 20 verschillende soorten zeevogels te observeren. Later, varend door Paso Chico, op de terugweg naar Ushuaia zullen we genieten van het zicht op het mooie kader gevormd door Le Martial Mount en zijn gletsjer. Overnachting in Hotel GLB Polonio of een gelijkwaardig hotel. (B, L -)

 

Dag 8: Volle dag Lago Fagnano & Escondido

Vertrek vanuit Ushuaia over de (Pan-Amerikaanse) nationale route nr. 3 richting het noorden van het eiland naar het Fuegian Andes dat we bereiken middels valleien bedekt met turfmoerassen. We kruisen het Carbajal, de Huskies, Tierra Mayor en de valleien van Las Cotorras, waar gedurende de winter cross-country skieën wordt beoefend. Het volgende punt van de tour is de Garibaldi Pas (450 meter boven zeeniveau) die we gebruiken om de bergwaaier van de Andes over te steken, met een schitterend uitzicht op het meer van Escondido en het meer van Fagnano. Van hieruit starten we onze weg naar de andere kant van de Andes en stoppen in het Petrel “hosteria” aan het meer van Escondido. Later vervolgen we de reis naar het Zaagmolen-gebied, in het bijzonder naar de Martinez zaagmolen (vandaag de dag niet meer in gebruik) aan de kust van het meer van Fagnano. Na het bezoeken van dit meer keren we terug naar de vallei van Las Cotorras om een typische Fuegische gerecht van gebarbecuede lam te proeven. Overnachting in Hotel Cappolonio of een gelijkwaardig hotel (B, L-)

 

Dag 9: Ushuaia- Calafate 

Transfer naar het vliegveld voor de vlucht naar El Calafete. Ontvangst op het vliegveld van El Calafate en transfer van het vliegveld naar het hotel. Overnachting in hotel Michelangelo of een gelijkwaardig hotel. (B)

 

Dag 10: Perito Moreno Gletsjer

In de middag (rond 15.00) nemen we deel aan een begeleide excursie naar de Perito Moreno Gletsjer, een zeer actieve gletsjer aan de zuidkant van het meer van Argentino. De Perito Moreno Gletsjer, een 60 meter hoog overblijfsel van de ijstijd, leidt ongeveer om de drie of vier jaar tot een unieke geografische gebeurtenis. Door het vooruitschuiven is deze boven de oppervlakte van het meer uitgekomen,  waardoor het meer is verdeeld in twee afzonderlijke secties. Aangezien de waterdruk aan één kant in de loop van de jaren wordt opgebouwd, explodeert de gletsjer uiteindelijk met als gevolg een bergstroom van water en een razernij van loslatende ijsbergen. Hoewel deze spectaculaire gebeurtenis niet meer zo cyclisch voorkomt zoals het zich tijdens de afgelopen 50 jaar voordeed, beweegt en knettert de Perito Moreno Gletsjer zich nog constant, wat een ongelooflijk gezicht en geluid oplevert. 

 

Lichtere optie: Wandeling van 1 uur naar de kust van het meer met een uitstekend uitzicht op het noordelijke aanzicht van de gletsjer.

 

Actieve optie (volle dag): Zeil over het meer richting de gletsjermuren gevolgd door een ijstrek. (prijs niet inbegrepen). Hierna keren we terug naar El Calafate. Overnachting in Hotel Michelangelo of een gelijkwaardig hotel. (B).

 

Dag 11: Gletsjer Uppsala en Estancia Christina

U vertrekt vroeg in de morgen naar Puerto Banderas. Hier gaat u aan boort van een catamaran. U gaat de gehel dag een prachtige zeiltocht makenover het Lago Argentino. Vanaf de boot heeft u een fantastisch uitzicht over de glatsjer Uppsala. Een glatsjer die 30 000 HA groot en is en bijna 100 jaar oud.  Bij Estancia Christina gaat u van boort. Dit is een enorme schapen boerderij. Vanaf hier gaat u per truc verder richting fantastische uitkijkpunten over Lago Argentino en de Uppsala glatsjer. Vervolgens keert u terug naar de boerderij waar u van een heerlijke barbeque kunt genieten.

 

Later die dag kunt u nog een wandeling maken naar een nabij gelegen waterval. Ook is er een optie om te gaan paardrijden. Aan het eind van de dag wordt u teruggebracht naar El Calafate waar u overnacht.

 

Dag 12: El Calafate- Torres del Paine

In de morgen boarden we de openbare bus richting de Chileense grens. Vanaf hier rijden we in de richting van het beroemde Torres del Paine Nationaal Park (280km). We vervolgen de weg noordwaarts totdat de route naar de voet van de Andes daalt, waar we dan ook gelijk de eerste zichten op de Cuernos del Paine krijgen. Cuernos del Paine, verdraaide pijlers van grijs graniet, bestrooid met sneeuw en dramatisch opdoemend vanuit de weilanden naar een hemel vol golvende wolken. Diner en overnachting in Ecocamp Torres. (B, L, D)

 

Dag 13: In Paine Nationaal Park

Rit door het park met zicht op de indrukwekkende Paine Grande en Los Cuernos. Bereik Lago Grey en wandel rustig over haar winderige strand waar ijsbergen regelmatig stoppen. Richting Lago Pehoé, bezoek aan Salto Grande en wandeling (1/2 uur) naar Mirador Nordenskjold. Terugkeer naar het EcoCamp voor de overnachting. (B, L-, D);

 

Dag 14: Wildlife watching (Torres del Paine NP)

Breng de dag door met korte wandelingen (2uur) om het plaatselijke wild te observeren. In deze observatie zitten uiteindelijk de volgende dieren inbegrepen: kudden met Guanaco, vossen, Nandus (Patagonean Rhea), Condors en diverse vogelsoorten. Het paden rond Lago Sarmiento kenmerken een constant en ruim zicht over het Paine massief met frequente ontdekkingen van poema sporen. De poema (Chileense Cougar) verschuilt zich aan de kust van het meer van Sarmiento, waar de schuilplaatsen normaal gesproken in de grond van calcium-carbonaat worden gesneden die het meer omringen. Eenmaal terug in het EcoCamp geniet u van een typisch afscheidsdiner. (B, L-, D)

 

Dag 15: Torres del Paine - Punta Arenas

Vroege transfer of openbare busrit naar Punta Arenas (345km). Overnachting in Jose Noqueira of gelijkwaardig hotel. (B, L-)

 

Dag 16: Punta Arenas

Vandaag vertrekt u per vliegtuig terug naar Buenos Aires. Afhankelijk van uw terugvlucht naar Amsterdam verblijft u een extra nacht in deze bruisende stad.

 

Dag 17: aankomst Nederland

 
Testimonials

  • Blij:-)

    Wij zijn heel blij met de uitstekende service en empathische benadering.
    Groetjes van Otto en Karina Meijers


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië