14-daagse rondreis Indonesië - Flores & Komodo puur en onontdekt!


Een 14-daagse rondreis door het relatief onbekende Flores & Komodo. Als men aan Indonesië denkt zijn het meestal het over het algemeen bekende Java en Bali die naar voren komen. Als u meer op zoek bent naar het onbekende, en het minstens net zo mooie, kunt u óók in Indonesië terecht! Flores & Komodo zijn namelijk eilanden die paradijselijke stranden bezitten, een hemelblauwe onderwaterwereld, ruige vulkanen, jungles en nog veel meer. Bovendien zijn er vele mooie excursie mogelijkheden te beleven. Laat u inspireren door een voorbeeldreis naar Flores & Komodo!

 

Dag tot dag programma

 

Day 01: Denpasar - Maumere
Vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Flores. Bij aankomst wordt u verwelkomd en vervolgens naar de hoofdstad van het eiland gebracht, Maumere. De stad werd tijdens een zware aardbeving in 1992 zwaar getroffen, maar is inmiddels weer grotendeels opgebouwd. U verblijft hier in eenvoudige chalets aan het strand..

Accommodation: Wailiti Hotel
Meals included: Breakfast
Travel time: 09 uur

Day 02: Verblijf in Maumere (Vrije dag)
Vandaag heeft u de gehele dag de tijd om Maumere te verkennen.  Zo kunt u bijvoorbeeld de lokale markt en kleine havens bezoeken. In de kleine havens kunt u vele visrestaurantjes vinden die er om vragen om de lokale specialiteiten uit te proberen. Als u liever op uw gemakt bij wilt komen kunt u natuurlijk ook heerlijk relaxen op het strand en genieten van de rust.


Accommodation: Wailiti Hotel
Meals included: Breakfast
Travel time: 0 uur

Day 03: Maumere - Moni
‘s Ochtends vertrekt u voor een rit met prachtige uitzichten over de grillige kusten en vele baaien van Flores. In de middag komt u  aan in Moni, een heel klein dorpje aan de voet van de Kelimutu vulkaan.


Accommodation: Kelimutu Eco Lodge
Meals included: Breakfast
Travel time: 06 – 07  uur

Day 04: Moni – Kelimutu - Riung
Voor dag en dauw vertrekt naar de Kelimutu vulkaan om te genieten van een zeer indrukwekkend panorama en een mooie zonsopkomst. Op een heldere dag is de Kelimutu één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden ter wereld. De kleuren van de drie meren veranderen voortdurend door het variërende mineraalgehalte van het water. Op dit moment zijn de kleuren turkoois, zwart en donkergroen maar in het verleden waren ze ook als eens donkerrood, lichtblauw en lichtgroen. Het is ook geen wonder dat deze plek vroeger een belangrijke plek was voor de lokale bevolking. Men geloofde (en gelooft nog steeds) dat de zielen van de overledenen hun laatste rustplaats in deze meren vinden; die van de oude mensen in het ene meer, die van de jonge mensen in het andere meer en die van de heksen in het laatste meer. Na het bezoek aan de vulkaan wordt de weg vervolgd over een avontuurlijke weg door zeer verschillende landschappen en natuur. De tocht brengt u uiteindelijk in het kleine vissersplaatsje Riung, aan de Noordkust van Flores. Dit dorpje staat bekend om zijn prachtige koraaltuinen. Doordat het dorpje niet aan de Trans-Flores weg is gelegen, wordt het maar weinig door toeristen bezocht ondanks dat het zeker de moeite waard is. U verblijft in een mooi, erg gezellig en goed hotelletje, opgezet door een Poolse pater.


Accommodation: Pondok SVD
Meals included: Breakfast
Travel time: 09 uurs

Day 05: Verblijf in Riung (Vrij dag)
Dag ter vrije besteding. Optioneel kunt u vandaag een excursie maken naar het Nationaal Park Pulau Tujuhbelas (17 eilanden). Je kunt genieten van de verlaten prachtige witte stranden en snorkelen. Het koraal verkeert hier nog in goede staat zodat u onder water nog volop kunt genieten van vele kleurige vissen en roodachtige zeesterren. Bij vloed kunt u dicht bij de kust van het eiland Ontoloe komen waar de vliegende honden (kalongs) zich met honderden in de mangrovebossen ophouden.


Accommodation: Pondok SVD
Meals included: Breakfast
Travel time: 0 hours

Day 06: Riung - Bajawa
De dag start met een mooie maar enigzins slechte weg richting Bajawa. Onderweg brengt u een bezoek aan de warmwaterbronnen en de waterval van Soa waar u heerlijk kunt badderen in de verschillende natuurlijk uitgespleten baden. ‘s Middags komt u aan in het op ca. 1200 m. gelegen Bajawa in het district Ngada. In Ngada zijn de traditionele gebruiken beter bewaard gebleven dan in enig ander deel van Flores, rituelen zoals de besnijdenis voor jongens en het vijlen van tanden van meisjes tot scherpe puntjes als teken van schoonheid. De bewoners zijn bijna allemaal katholiek, maar blijven betekenis toehechten aan hun megalieten en de animistische voorouderverering.  

Accommodation: Silverin Hotel / Happy Happy
Meals included: Breakfast
Travel time: 8 uurs

Day 07: Bajawa - Excursie
’s Ochtends kunt u onder leiding van een lokale gids een mooie wandeling maken langs de voet van de Inerievulkaan. U bezoekt verschillende authentieke dorpen onderweg, terwijl u loopt in de schaduw van de huizenhoge bamboebossen. Natuurlijk doet u Bena aan, een schitterend gelegen dorpje met megalithische stenen, offer- en ontmoetingsplaatsen waar de dorpsoudsten beslissingen nemen die invloed hebben op hun relaties met het bovennatuurlijke. Zij handhaven ook de ngadu, een als mannelijke voorouder beschouwde offerpaal die er uitziet als een soort parasol, bestaande uit een bewerkte paal met een rieten puntdak. De ngadu vormt een paar met de bhaga, een aan de vrouwelijke voorouders gewijd huisje met een opening aan de voorkant. De traditionele huizen van Bena hebben steil aflopende, hoge daken van gras. Sommige zijn bekroond met het beeld van een krijger met een speer. Als u door Bena loopt, lijkt het alsof u een flinke sprong terug in de tijd heeft gemaakt. Vanaf een heuveltop kijkt u vervolgens uit over dit dorp, de vulkaan en de blauwe Sawuzee.


Accommodation:  Silverin Hotel / Happy Happy
Meals included: Breakfast
Travel time: 8 hours

Day 08: Bajawa - Ruteng
Het is tijd om Bajawa weer te verlaten. Het eerste deel van de route naar Ruteng voert door een open landschap en biedt spectaculaire uitzichten op de zee, de vele vulkaantoppen en de grillig gevormde lavastromen. Later rijdt  u door het dichtbegroeide berglandschap van West-Flores en arriveert u in Ruteng. Ruteng is een klein, overwegend katholiek stadje met een levendige winkel- en marktwijk. Vanwege zijn hoge ligging heeft Ruteng een prettig koel klimaat. Het stadje is ook het centrum van de Manggarai-stam. Het meest spectaculaire gebruik van deze stam is het houden van caci, of zweepgevechten, waarbij de deelnemers elkaar afranselen met zwepen van buffelhuid. Het is een belangrijk deel van de traditionele huwelijksgebruiken, die nog steeds een rol spelen, ook bij de katholieke huwelijkssluiting. Het ‘seizoen’ loopt van eind juni tot eind augustus. Het bijwonen van zo’n bruiloft is zeker de moeite waard. Wie zich netjes kleedt en zich netjes gedraagt, wordt meestal als een eregast onthaald.


Accommodation: Santa Maria Berduka Cita
Meals included: Breakfast
Travel time: 08 uurs

Day 09: Ruteng - Labuanbajo

U volgt een prachtige route vol bochten naar Labuhan Bajo. Het groene landschap vol bloemen als de rode hibiscus en de flamboyant, bamboe, rijstterrassen en rokende vulkanen, wordt steeds droger naarmate we Labuhan Bajo naderen. Labuhan Bajo ligt aan een prachtige baai. Vanuit het luxe, mooi gelegen resort waar u verblijft, kunt u genieten van een adembenemende zonsondergang met uitzicht over de kleine eilandjes tussen Flores en Komodo.


Accommodation: Jayakarta Suites - Komodo
Meals included: Breakfast
Travel time: 07 uurs

Day 10: 2 Dagen Rinca - Komodo
Vandaag begint u aan een schitterende boottocht langs de Komodo-archipel die velen als het hoogtepunt van de reis ervaren. U slaapt één nacht aan boord van de boot. Er is een kok aanwezig die u van de nodige maaltijden voorziet. Het hoogtepunt van een bezoek aan Komodo is het zien van een varaan in zijn natuurlijke habitat.

De Komodo varaan is het grootste reptiel op aarde en nauw verwant aan de dinosaurussen. Het wijfje legt gemiddeld vijfendertig eieren die ze begraaft. Acht maanden later komen de jongen uit en rennen meteen een boom in. Het eerste levensjaar brengt de varaan in bomen door waar hij jaagt op insecten en later op knaagdieren en vogels. Als de komodo ongeveer één meter lang is wordt het te zwaar voor de boom. Eenmaal op de grond breidt hij zijn menu uit met wilde zwijnen, paarden, waterbuffels en herten.
Het op één na grootste eiland van het Nationale Park Komodo is Rinca. Het landschap is groener en heuvelachtiger dan van Komodo. Liefhebbers kunnen onder leiding van lokale gidsen een twee uur durende wandeling maken met prachtige weidse uitzichten over de zee en het eiland. Met een beetje geluk zie je naast de varanen ook nog wilde paarden, herten, buffels en apen. Na de wandeling schepen we ons weer in en varen in ruim anderhalf uur verder naar het eiland Komodo. Hier wordt het anker uitgegooid voor de overnachting aan boord. Onderweg is het mogelijk om te snorkelen.


Accommodation: Boot
Meals included: Breakfast
Travel time:  2 Dagen / 1 Nacht
 
Day 11: Boot - Labuanbajo

Vandaag vaart u op uw gemak terug naar de haven van Labuanbajo. Bij aankomst volgt een transfer naar uw hotel waar de rest van de dag ter vrije besteding is.Accommodation: Jayakarta Suites - Komodo
Meals included: Breakfast
Travel time: 07 uurs

Day 12: Labuanbajo (Vrij)
Vandaag heeft u de mogelijkheid een excursie te maken naar een van de vele voor de kust gelegen eilandjes.Tijdens deze excursie kunt u ook de indrukwekkende, gekleurde onderwaterwereld al snorkelend verkennen.


Accommodation: Jayakarta Suites - Komodo
Meals included: Breakfast
Travel time: 0 uurs

Day 13: Labuanbajo (Vrij)
Dag ter vrije besteding.


Accommodation: Jayakarta Suites - Komodo
Meals included: Breakfast
Travel time: 0 uurs

Day 14: Labuanbajo - Denpasar
Op tijd voor de vlucht wordt u naar de luchthaven van Labuanbajo gebracht. Hier checkt u in op de binnenlandse vlucht terug naar Bali.

 
Accommodation: Flight
Meals included: Breakfast
Travel time: 06 uursTerug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië