14-daagse avontuurlijke rondreis Sicilië en de Eolische eilanden


 

Dag tot dag programma

 

Dag 1 en 2: Aankomst op Sicilië  Sicilië

Vandaag vertrekt u per vliegtuig naar het schitterende eiland Sicilië. Hier aangekomen haalt u uw huurauto op  en rijdt u  richting uw agriturismo. Deze agriturismo is gelegen bij het prachtige plaatsje Noto. Hier kunt  u lekker op het strand relaxen en bijkomen van de vlucht. Ook kunt u dezer dagen een bezoek brengen aan het natuurreservaat Vendicari, een waar vogelparadijs. 

 

Aanbevolen excursies: 

Syracuse 

Cavagrande del Cassibile natural reserve

Vendicari natural reserve

Pantalica Necropolis

 

Dag 3 en 4 Agriturismo nabij Piazza Armerina

Na een paar heerlijke eerste dagen is het tijd om door te rijden naar een fraai gelegen agriturismo in de buurt van het befaamde Piazza Armerina.

 

Deze oude boerderij is omgeven door een gebied van perenbomen en is gelegen op de top van een heuvel tussen Caltagirone en Piazza Armerina. Door de elegante reconstrutie heeft u een prachtig uitzicht vanuit alle kamers. Het restaurant heeft een antieke olijfpers. De keuken maakt gebruikt van zoveel mogelijk producten die op de boerderij geoogst worden. 

 

Op ongeveer 800 meter van de boerderij is een paardrijschool waar u kunt paardrijden. Het zwembad is beschikbaar voor alle gasten.

 

Aanbevolen excursies:

Het “Villa del Casale” (Oud Grieks landhuis met originele mozaieken)

Caltagirone, bekend om zijn keramische kunsten, wat al honderden jaren gedaan wordt.

 

Dag 5: Naar de Etna

Vandaag gaat u naar de volgende locatie, een berghotel op de flanken van de Etna op 1.800 meter hoogte. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het Vendicari natuurgebied. Dit natuurgebied is een stop in de migratieroute van vele vogels en heeft een groot en goed onderhouden strand. De omgeving is interessant door de archeologie en de fascinerende natuur.

 

U kunt ook direct doorrijden naar de accommodatie. Nadat u bent  ingecheckt kunt u de Etna alvast gaan verkennen tijdens een wandeling naar Valle del Bove (1 ½ uur wandelen, + 150 m – 150 m).  Deze relaxte wandeling gaat naar de rand van de “Valle del Bove’, een gigantische ‘caldera’ die is ontstaan door het instorten van een oude vulkaan. Dit is uw eerste kennismaking met de activiteit van de Etna. ’s Avonds krijgt u een diner met lokale specialiteiten geserveerd.

 

 

Dag 6: De top kraters van de Etna !!

Vandaag is het zo ver, Etna-day! Na het ontbijt ontmoet u uw gids en gaat u naar het  vulkanologisch centrum op 2000 meter. De gids is gediplomeerd vulkanoloog en alpinist en begeleidt u vandaag door het spannende terrein op de Etna.  

U neemt eerst de kabelbaan naar de hoogvlakte van de Etna. Daar staat de 4x4 u op te wachten. Deze brengt u door het indrukwekkende lavalandschap tot 2900, het beroemde punt “Torre del Filosofo”. Hier stond ooit een enorm bergstation. Tijdens de 2003 eruptie is dit volledig door de as bedolven en wordt sindsdien aan het oog onttrokken. De serie grote kraters die tijdens de erupties in 2002/2003 zijn ontstaan zijn overweldigend. Zonder twijfel ziet u ook de sporen van nog recentere activiteit. En wie weet heeft u het geluk getuige te zijn van een actieve lavastroom! Als het weer en de activiteit van de vulkaan het mogelijk maken kan er zelfs nog verder naar de top van de vulkaan gewandeld worden. 

 

De Etna torent ruim 3.300 meter hoog boven Sicilië uit. Tot in de aanvang van de zomerperiode is de top met sneeuw bedekt. Deze ligt op een duizelingwekkende 3323 meter. De verschillende kraters stoten continue grote hoeveelheiden stoom uit. Deze vulkaan is immers een van de meest actieve ter wereld. 

De kans bestaat zelfs dat u met eigen ogen getuige bent van een heuze uitbarsting met lava-stromen. Het is een spannende en spectaculaire ervaring om voorzichtig over de kraterwand hangend in de peilloze diepte van de krater te kijken. Het kan er erg hard waaien en u kunt alle weertypen verwachten. Het is immers alpiene terrein. De wandeltocht zelf is echter technisch niet moeilijk.

 

Het Park van de Etna is het eerste park dat op Sicilië gesticht werd, in maart 1978. De Etna is niet alleen de meest actieve vulkaan in Europa maar ook een interessant gebergte met oude en recente versteende lavastromen waarop zich nieuw leven ontwikkelt. De berg biedt een scala van landschappen in de vorm van brede zwarte lavastromen, vlaktes van zwart zand en een uitbundige vegetatie op de lager gelegen vruchtbare hellingen. 


U vindt er bossen met eiken en kastanjes afgewisseld met door de mens aangelegde terrassen waar de wijngaarden topwijnen voortbrengen en appels, hazelnoten en pistache geoogst worden. De begrenzing van het hele gebied van de Etna is 250 kilometer lang en het heeft een oppervlakte van 1.260 vierkante kilometer, waarmee de Etna de grootste vulkaan van Europa is. De kraters boven op de berg rijzen 3.350 meter boven zee uit, maar de hoogte verschilt van plaats tot plaats. Dit is afhankelijk van de erosie en de alsmaar doorgaande uitbarstingen die nieuw materiaal naar boven brengen en het aanzien van het landschap veranderen.


Aan het einde van de dag rijdt u richting Randazzo in de regio Catania voor de volgende overnachting. U overnacht hier wederom in een agriturismo.

 

Dag 7: Agriturismo nabij Randazzo

 

De agriturismo is ideaal gelegen tussen het Park van de Etna en het Park van Nebrodi. Het is daarmee de ideale uitvalsbasis voor wandeltochten, excursies op de mountainbike en tochten te paard. De agriturismo is uitsluitend betrokken bij het produceren van wijn en olie. De kamers zijn voorzien van alle moderne faciliteiten. Tijdens de restauratie zijn de oude constructies en details echter wel in tact gehouden om de historie te bewaren. Er zijn vele activiteiten te ondernemen bij de agriturismo. U kunt lekker relaxen bij het zwembad of een wandeling gaan maken. Ook kunt u hier mountainbiken en tennissen. 

 

Aanbevolen excursies:

Catania

Taormina

Randazzoen omgeving


Stranden en Natuurparken:

Het natuurpark van de Etna

de Alcantara kloof, een natuurlijke canyon

Taormina en Giardini Naxos

 

Dag 8: Lipari (3 uur wandelen: + 100m – 100 m)

Vandaag gaat u naar de Milazzo haven waar u uw huurauto inlevert. Hier neemt u een draagvleugelboot naar Lipari waar u incheckt in een klein familiehotel dichtbij de haven “Marina Corta”. Aan het eind van de ochtend kunt u uw eerste wandeling maken naar “Punta Caprazza”, het meest zuidelijk gelegen punt van het eiland met een prachtig uitzicht over de krater. 

 

Voor de boten tussen de eilanden kunt u zelf de kaartjes kopen. Deze zijn niet op voorhand te boeken en werken als een ‘lijnbus-dienst’. U kunt daarbij zelf de boottijden kiezen. Het ‘roadbook’ dat u meekrijgt voorziet in advies hierover.

 

Lipari is het belangrijkste eiland van de archipel. In het noorden ligt de berg Pilato waarop grote schaal puimsteen en obsidiaan gevonden wordt. In het midden ligt een merkwaardig rond bastion van rotsen dat door de Grieken de “Acropolis” en door de Middeleeuwers het “Kasteel” werd genoemd. 

 

Dag 9: Vulcano (3 uur wandelen: +390 - 390 mt.)

In de ochtend neemt u de draagvleugelboot naar Vulcano, bekend om zijn zwarte stranden en thermale bronnen. Vandaag maakt u een excursie naar de krater van de vulkaan om de “Fumaroles” te bekijken. Daaraan kunt u naar het strand of een bezoek brengen aan de thermale bronnen en hete modderbaden. Aan het eind van de dag gaat u met de boot terug naar Lipari. Overnachting met ontbijt in hetzelfde hotel.

 

Vulcano; het antieke Hiera Thermessa of Terasia, is een zeer interessant eiland door de vulkanische activiteit en de natuur die zich na de uitbarstingen ontwikkelde. De meest recente periode van vulkanische activiteit was van 3 augustus 1888 tot 22 maart 1890. Sindsdien beperken de activiteiten van Vulcano zich tot fumuroles die giftige dampen uitbraken. 

 

Het eiland heeft een prachtig zwart strand met zeewater dat op temperatuur blijft door de uitstoot uit de fumeroles onder water. U kunt een bad nemen in de thermische modderbaden op het eiland. 

 

Dag 10: Salina (5 uur wandelen +660m – 962m)

U gaat vandaag met een draagvleugelboot naar Salina en wandelt naar de hoogste piek van de archipel; Mt Fossa della Felci. Hier heeft u een prachtig uitzicht. Dit eiland is een beschermd natuurpark met veel mooie paden door het prachtige bosgebied. Ook is het bekend door de cultfilm ‘Il Postino’. Aan het eind van de dag gaat u met de boot terug naar Lipari. U overnacht wederom in hetzelfde hotel, ontbijt is inclusief.

 

Dag 11: Lipari – Stromboli (4 uur wandelen: + 400 – 400 mt.)

In de ochtend heeft u tijd om op eigen gelegenheid het oude centrum van Lipari te ontdekken. Vergeet niet ook het Archeologisch Museum een bezoek te brengen (interessant!). In de middag gaat u met de boot naar Stromboli waar u in de namiddag begint met een wandeling naar de “Sciara del Fuoco”. Hier krijgt u alvast een voorproefje van de activiteit van de Stromboli en kunt u genieten van fantastische panorama uitzichten. U overnacht in een leuk hotel op Stromboli, ontbijt inbegrepen.

 

Stromboli is het verst gelegen van Sicilië. Het bergachtige eiland heeft 400 inwoners. In het midden ligt de hoogste top, de Serra Vancori ( 926 meter) met de oude krater Cima. Aan de noordkant ligt de actieve krater met lavastromen en lapilli, het met explosies uitgestoten materiaal. Stromboli is permanent actief en men kan twee á drie explosies per uur waarnemen. Een zeer onrustbarend schouwspel.

 

Dag 12: Stromboli (6 uur wandelen: + 924 – 924 mt.)

Na het ontbijt kunt u het prachtige dorpje “San Vincenzo” gaan bezoeken, het interessante vulkanisch centrum van het eiland te bezoeken of een verfrissende duik nemen in de zee. U heeft ook de kans om prachtige boottocht te maken rond het eiland en het leuke vissersplaatsje Ginostra te zien. In de namiddag gaat u een excursie maken naar de Stromboli. 

 

Onder begeleiding van een gids en in een groep van maximaal 20 personen gaat u de 924mt hoge vulkaan beklimmen. Elk half uur ongeveer ziet u daar een eruptie van een veilige afstand.  Zaklamp meenemen! Overnachting met ontbijt in het hotel op Stromboli.

 

De vulkaan is 924 hoog en bezoekers mogen in groepen van maximaal 20 mensen naar de top klimmen, onder begeleiding van gecertificeerde vulkaangidsen, volgens de regels van de Italiaanse wet. De vulkaangidsen hebben het recht te beslissen dat de klim niet kan doorgaan op grond van veiligheidsmaatregelen die worden ingegeven door omstandigheden zoals het weer, de vulkaan of de conditie van de bezoekers. De effectieve wandeltijd naar 924 meter is ongeveer 6 uur.

 

Dag 13: Catania

Vandaag neemt u afscheid van de wonderlijke eilandengroep om terug te keren naar Milazzo op het vasteland. Hier wordt u met een transfer naar Catania gebracht voor uw laatste overnachting op Sicilië. 

 

Dag 14: Arrivederci!

Vandaag is het helaas tijd om afscheid te nemen van Italië. Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven gebracht. Afhankelijk van uw vliegschema kunt u de rest van de dag doorbrengen in de stad en uw laatste souvenirs kopen. Een prachtige reis door Sicilië en de Eolische eilanden zit er weer op. Goede reis!

 
Testimonials

  • Lustrumreis waardig!

    Hallo Markus! Ingecheckt en laatste biertje op het vliegveld. We hebben een top week gehad, alle programmaonderdelen voldeden volledig aan de verwachtingen en het waren leuke mensen als gids, agriturisma was goed, goede keuken. Park hotel ook top! Kortom veel dank voor al je hulp.
    Groet, Rein.
    Markus, Helemaal eens met Rein! Een lustrumreis waardig. Het was fijn om met je samen te werken. Goede ideeën, goed uitgevoerd en lekker snelle reacties. Dank je!! Floris


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië