4-daagse rondreis spannend Sicilië: kort & classic!


Een korte maar zeer avontuurlijke reis naar Sicilië. Speciaal opgesteld voor korte bedrijfs-, familie- of club- uitjes. Verlenging van de reis is mogelijk.

 

Dag-tot-dag programma

 

Dag 1: aankomst, Quad-adventure en wijn proeven

U wordt op het vliegveld van Sicilië opgewacht. Na de hartelijke verwelkoming rijdt de groep meteen door naar een eerste, letterlijk en figuurlijk hoogtepunt: de Noordflank van de Etna. Deze dag staan er heel wat activiteiten op de planning.

 

Quad-avontuur op de hellingen van de Etna

Het eerste onderdeel van  vandaag: een quadtocht  in de ruige natuur van Sicilië. Dit vindt plaats op de Noordflank van de Etna. Hier is veel bergland met rivieren, dalen, kloven en bossen. Hier is een aantal spectaculaire routes uitgezet. Smal, steil, snel, ruig en ‘raggen’ zijn steekwoorden die van toepassing zijn. Puur fun en adrenaline!

 

Wijn proeven!

Aansluitend is het tijd voor een uitgebreide lunch gecombineerd met een bezoek aan een traditionele wijnbouwer. De proeverij is tevens het eindpunt van de quad-tocht. Het is dus geen probleem om de verschillende wijnen uitgebreid te proeven. De wijnen worden hier nog op ambachtelijke wijze met de voeten geperst. U krijgt hier natuurlijk uitgebreid de kans om wijn te proeven en desgewenst aan te schaffen. Ook brengt u een bezoek aan de kelder van de boerderij.

 

Na deze uitgebreide proeverij wordt u naar uw comfortabele hotel in Taormina gereden. 

 

U kunt op eigen gelegenheid de fraaie, barokke binnenstad van dit fraaie dorpje ontdekken. Na een paar biertjes met elkaar in een lokale bar is het tijd voor het eerste, uitgebreide diner. U overnacht vervolgens in het nabijgelegen, comfortabele hotel. Er staat u immers morgen een pittig actieve dag te wachten.

 

Dag 2 : Volcano Day

Na een stevig ontbijt is het tijd voor het echte werk: in een colonne van 4x4 jeeps wordt de groep naar de flanken van de Etna gereden. De jeeps halen u op bij het hotel en staan de hele dag tot uw beschikking! Dus ook later op de dag gaan we hier nog plezier aan beleven.

 

Belangrijk: De Etna is een actieve vulkaan. Het is toegestaan om in groepen naar de kraters te klimmen onder begeleiding van een gecertificeerde vulkaangids. Elke vulkaangids begeleidt een groep van maximaal 20 personen. Toegang tot de top is doorgaans toegestaan, dit kan op elk moment veranderen. De vulkaangids heeft het recht om te beslissen of te beklimmen plaats kan vinden of niet wegens veiligheidsoverwegingen, weersomstandigheden en de fysieke conditie van de deelnemer. Dit is in het belang van de veiligheid van de deelnemers. 

 

Jeepsafari

U neemt eerst de kabelbaan naar de hoogvlakte van de Etna. Daar staat de 4x4 u op te wachten. Deze brengt u door het indrukwekkende lavalandschap tot 2900, het beroemde punt “Torre del Filosofo”. Hier stond ooit een enorm bergstation. Tijdens de 2003 eruptie is dit volledig door de as bedolven en wordt sindsdien aan het oog onttrokken. De serie grote kraters die tijdens de erupties in 2002/2003 zijn ontstaan zijn overweldigend. Zonder twijfel ziet u ook de sporen van nog recentere activiteit. En wie weet heeft u het geluk getuige te zijn van een actieve lavastroom! Als het weer en de activiteit van de vulkaan het mogelijk maken kan er zelfs nog verder naar de top van de vulkaan gewandeld worden. 

 

De Etna

De Etna torent ruim 3.300 meter hoog boven Sicilië uit. Tot in de aanvang van de zomerperiode is de top met sneeuw bedekt. Deze ligt op een duizelingwekkende 3323 meter. De verschillende kraters stoten continue grote hoeveelheden stoom uit. Deze vulkaan is immers een van de meest actieve ter wereld. De kans bestaat zelfs dat u met eigen ogen getuige bent van een heuse uitbarsting met lavastromen. Het is een spannende en spectaculaire ervaring om voorzichtig over de kraterwand hangend in de peilloze diepte van de krater te kijken. Het kan er erg hard waaien en u kunt alle weertypen verwachten. Het is immers alpiene terrein. De wandeltocht zelf is echter technisch niet moeilijk.

 

Het Park van de Etna is het eerste park dat op Sicilië gesticht werd, in maart 1978. De Etna is niet alleen de meest actieve vulkaan in Europamaar ook een interessant gebergte met oude en recente versteende lavastromen waarop zich nieuw leven ontwikkelt. De berg biedt een scala van landschappen in de vorm van brede zwarte lavastromen, vlaktes van zwart zand en een uitbundige vegetatie op de lager gelegen vruchtbare hellingen. U vindt er bossen met eiken en kastanjes afgewisseld met door de mens  aangelegde terrassen waar de wijngaarden topwijnen voortbrengen en appels, hazelnoten en pistache geoogst worden. De begrenzing van het hele gebied van de Etna is 250 kilometer lang en het heeft een oppervlakte van 1.260 vierkante kilometer, waarmee de Etna de grootste vulkaan van Europa is. De kraters boven op de berg rijzen 3.350 meter boven zee uit, maar de hoogte verschilt van plaats tot plaats. Dit is afhankelijk van de erosie en de alsmaar doorgaande uitbarstingen die nieuw materiaal naar boven brengen en het aanzien van het landschap veranderen.

 

Na de verkenning van de top loopt u terug langs de recente kraters van 2001-2003 en langs de spectaculaire Valle del Bove, een enorme vallei die ooit gevormd is door een gigantische landslide. Tegenwoordig stromen daar alle lavastromen in zodat zich laag op laag vormt.

 

Na deze trek vervolgt u de Jeep Safari. Onder begeleiding van ervaren gidsen/chauffeurs rijdt u verder over de Etna naar het volgende reisonderdeel. De tocht gaat deels over verharde en onverharde paden. De Jeep is het beste vervoersmiddel op de verschillende soorten terrein en is bruikbaar voor het eenvoudigste oppervlakkige bergweggetje tot de gevormde lava op de Etna. 

 

Speciale Siciliaanse Kook-workshop

De jeep-tocht eindigt bij de culinaire workshop. Deze wordt verzorgd door een van de beste kookscholen en –specialisten van het eiland. De school is van een van de beste Italiaanse gastronomische journalisten. De workshop vindt plaats in een fraai 18e eeuws Siciliaanse villa tussen de olijf- en fruitboomgaarden. 

 

De workshop zelf kan op verschillende manieren worden ingevuld. Centraal zullen staan pasta, vis en verse groenten. Ook kan de focus gelegd worden op zelf pizza-bakken. Sicilaans koken is leuk en bovendien heel erg lekker. Voor een ieder die graag wil leren hoe je de "echte Italiaanse pizza" maakt, organiseren wij desgewenst de workshop "de perfecte Italiaanse pizza". Een dergelijk programma ziet er dan als volgt uit: 

 

Na de ontvangst met kopje espresso of cappucino volgt de uitleg over het verloop van de middag. Dan volgt het omkleden in pizza outfit: koksbuis en kokssloof. Dan is het tijd om het pizzadeeg samen te stellen en te kneden. Terwijl het deeg ligt te rijzen krijgt de groep nadere uitleg over welke ingrediënten benodigd zijn. De nodige ingrediënten worden gesneden of anders voorbereid. Tenslotte wordt onder het genot van een drankje het pizzadeeg uitgerold en maakt eeneider er een eigen, lekkere pizza van. Dan gaan ze de pizzaoven in en drinkt men nog een extra glaasje Italiaanse wijn. Dan het uur van de waarheid: samen eten we gezellig met elkaar de zelfgemaakte pizza’s.

 

Taormina

Na deze inspannende en gezellige dag is het tijd om u onder te dompelen in de charme van de kustplaats Taormina. Dit beroemde dorp heeft een fantastische ligging en uitzicht. Het is een autovrij dorp dat overal nog de echte, oude Siciliaanse atmosfeer biedt. Oorspronkelijk was het een geliefd oord van de Grieken en Romeinen. Het prachtig geconserveerde amfitheater getuigt hier nog van. U deelt hier uw ervaringen en sterke verhalen van de afgelopen dagen in een van de vele, leuke lokale bars. Ook kunt u natuurlijk het nachtleven van Taormina induiken.

 

De groep overnacht weer in een heerlijk hotel in of vlakbij het centrum van dit romantische plaatsje. Na deze pittige actieve dag kunt u lekker bijkomen en uitrusten. Van hieruit vertrekt de volgende ochtend de mountainbike tocht.

 

Dag 3 : Action Day

Ook vandaag blijft u in de greep van sportief Sicilië. U maakt in de ochtend na een korte transfer een spannende mountainbiketocht over de lagere flanken van de Etna. Doordat de Etna zowel eeuwenoude lavavelden heeft als zeer recente nog bijna warme uitbarstingen, ervaart u op deze tocht een aantal vulkanische maar ook lieflijke landschappen. De zeer afwisselende tocht komt ook door eeuwenoude dorpjes en langs diepe valleien. 

 

Canyoning door de “Gole de Alcantara”

De mountainbike tocht heeft de groep gebracht naar het tweede, avontuurlijke onderdeel van deze Action Day: een bezoek aan diepe, vulkanische kloof “Gole de Alcantara”. Deze bijzondere plek laat weer een heel ander, verrassend gezicht van het vulkanisme van de Etna zien. Vreemde lavaformaties wekken een welhaast buitenaardse indruk. Deze kloof leent zich ook perfect voor het zogenaamde ‘canyoning’, een activiteit waarbij men zich in speciale pakken een weg baant door het water, de watervallen en de steile hellingen.

Na het bezoek schuift de groep gezamenlijk aan bij een lunch van lokale producten. 

 

Daarna is het tijd om terug te gaan naar Taormina. In de middag is er daar tijd om nog wat te shoppen en te genieten van de gezellige terrasjes. U overnacht weer in hetzelfde hotel als de vorige nacht.

 

Dag 4 : afscheid van Sicilië

U heeft de tijd om rustig te ontwaken en te ontbijten. Helaas zit deze actieve reis er al weer op en is het tijd om naar huis te gaan. Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld van Catania gebracht voor uw terugvlucht naar huis. U heeft een aantal bijzondere indrukken gekregen van de ruige  Siciliaanse natuur. Het thuisfront kunt u voorzien van een paar spannende verhalen.

 
Testimonials

  • Lustrumreis waardig!

    Hallo Markus! Ingecheckt en laatste biertje op het vliegveld. We hebben een top week gehad, alle programmaonderdelen voldeden volledig aan de verwachtingen en het waren leuke mensen als gids, agriturisma was goed, goede keuken. Park hotel ook top! Kortom veel dank voor al je hulp.
    Groet, Rein.
    Markus, Helemaal eens met Rein! Een lustrumreis waardig. Het was fijn om met je samen te werken. Goede ideeën, goed uitgevoerd en lekker snelle reacties. Dank je!! Floris


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië