10-daagse 'classic' rondreis door Jordanië inclusief Dode Zee


 

Jordanië (officieel: Het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië) is een koninkrijk in het Midden-Oosten,aan de rivier de Jordaan. De totale oppervlakte van Jordanië bedraagt 90.650 km2 en het land is daarmee ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het grenst aan Israël en de Westelijke Jordaanoever in het westen, aan Iraq in het oosten, aan Syrië in het noorden en aan Saoedi-Arabië in het zuiden. Het land bestaat voor 90 procent uit woestijn en de bewoonde wereld ligt voornamelijk in het noorden van het land. Hier is de grond het vruchtbaarst en zijn de meeste steden gebouwd, zo ook de hoofdstad Amman. Het hoogste punt van het land is de berg Jebel Umm ad-Daami (1834m) en het laagste punt is de Dode Zee (408m onder zeeniveau).

 

Er wonen ongeveer 6 miljoen mensen in Jordanië, een groot deel hiervan zijn van oorsprong Palestijns. De bevolking van Jordanië bestaat voor het overgrote deel (95%) uit Arabieren. Enkele honderdduizenden Bedoeïenen maken de bevolking compleet. De islam is de belangrijkste religie in Jordanië. Ruim 90% van de moslims is soenniet en slecht 3% van hen is sjiiet. Daarnaast woont er een kleine groep christenen in Jordanië. De meeste feestdagen in Jordanië zijn Islamitisch met als belangrijkste feest Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand Ramadan. 

 

Gastvrijheid is een heel belangrijk deel van het Arabische leven. En dit dankzij eeuwenoude tradities; reizigers zouden immers zonder voedsel, water en onderdak in de woestijn niet kunnen overleven. Vooral in het zuiden van Jordanie waar ook nu nog steeds bedoeinen leven zult u welkom geheten worden met een heerlijk kopje zoete thee.

 

 

Dag 1: Aankomst in Amman
Aankomst op de Queen Alia International Airport in Amman. De airport representative regelt bij aankomst uw visum. Uw chauffeur staat met een naambordje op u te wachten in de aankomsthal. Hij neemt u mee naar uw hotel in Amman waar u de komende nachten gaat verblijven.

Dag 2: Amman - Jerash - Madaba - Mt Nebo – Amman
Na het ontbijt wordt uw huurauto afgeleverd door de representative. Hij zal zorgdragen voor de afwikkelingen met de huurcontracten etc. Na nog een korte uitleg over het rijden in Jordanië gaat u met de huurauto op pad om de omgeving te verkennen. Bij de receptie vertellen ze u graag meer over de mogelijkheden en de route. U kunt uw eerste excursie maken naar Jerash, het Pompeï van het Midden-Oosten. Hier brengt u een bezoek aan de goedbewaarde Romeinse plaats, met de zuilenrijen, de tempels, theaters etc.  Daarna rijdt u door naar Madaba voor een bezoek aan St. Georges Kerk, waar u de mozaïeken van het heilige land kunt bewonderen. Een paar kilometer verderop bevindt zicht de Mount Nebo, dat volgens de bijbel de plek is waar Mozes het beloofde land zag. Op een heldere dag kunt zo ver tot de Dode Zee kijken.
Als u tijd over heeft kunt u nog naar het Ajloun Natuurreservaat rijden om het kasteel te bezichtingen. Het natuurpark ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Jerash.
Aan het einde van de dag keert u terug naar Amman. U overnacht in hetzelfde hotel als gisteren.

Jerash ligt ongeveer 45 kilometer ten noorden van Amman. De stad is gelegen aan de rivier de Jabbok. Jerash wordt gezien als een van de belangrijke Romeinse steden in het Midden – Oosten. In de stad vind u oude tempels, Byzantijnse kerken waarvan vaak alleen nog de zuilen staan en daarnaast zijn er prachtige oude theaters.

Dag 3: Amman - Dead Sea - King’s Highway - Kerak – Petra
U verlaat Amman en vertrekt naar de Dode Zee. U kunt een duik in de zee nemen en op het zoute water blijven drijven. De lunch wordt vandaag geserveerd in de Dead Sea Spa. Na een douche stapt u weer in uw auto om Jordanie dode zeevia King’s way naar Petra te rijden. Onderweg kunt u stoppen in Kerak om het Crusader Castle te bezoeken. U kunt er ook voor kiezen om via het Shobak naar Petra of Little Petra te rijden en te stoppen bij het kasteel van Shobak. Little Petra kunt u bovendien gratis bezoeken.
Na deze lange dag kunt u ontspannen in een van de vele hammams in de stad. Op maandag, woensdag en donderdag wordt Petra by Night georganiseerd (optioneel). Er staan dan duizenden kaarsen in de canyon and er wordt Beduine muziek gemaakt voor de schatkamer. Een absolute aanrader dus!
U overnacht in Petra, in een hotel vlakbij de ingang van dit wereldwonder. Het hotel heeft een zwembad.


Dag 4 en 5: Petra

Vandaag brengt u een bezoek aan de stad Petra. Het is zeer gemakkelijk om een entreebewijs te kopen, dit kan bij de ticketbox bij het bezoekerscentrum. U kunt kiezen voor een 1-daagse pas of een entreeticket voor een 2-daags bezoek aan Petra. Elk half uur vertrekt er een groep onder begeleiding van een gids.  U maakt tijdens het bezoek een korte paardrijtocht van 800m naar de ingang van de Siq. Daarnaast heeft Petra verschillende mooie routes om te wandelen, bijvoorbeeld naar de “High Place of Sacrifice” waar u na een flinke maar mooie klim, via trappen die in de rotsen zijn uitgehakt, de top bereikt. Van hieruit heeft u een prachtig uitzicht over Petra. De “High Place”, die goed bewaard is gebleven, werd gebruikt voor religieuze ceremonies waarbij de goden van de Nabateeers werden geeerd. De plaats werd waarschijnlijk ook gebruikt voor begrafenis rituelen.

U kunt na het bezoek aan de stad Petra op eigen gelegenheid gaan lunchen bij een van de restaurants aan het einde van de ‘Roman Road’. U heeft ook de mogelijkheid om een paardrijtocht  te maken in de bergen rondom Petra (1,5 / 2,5u, of Petra ‘by night’ te ontdekken. U overnacht wederom in Petra.

Let op: het bezoek aan de stad vindt plaats in een groep onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Gomagma kan een privégids voor u regelen. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

 

Dag 6: Aqaba
Na het ontbijt zet u uw reis voort naar Aqaba waar u de laatste dagen verblijft. In de Golf van Aqaba bevindt zich de Jordanie Petraenige haven van Jordanië. Omringd door ruige, hoekige bergtoppen die in de loop van de dag subtiel van kleur veranderen, de mooie zandstranden, het kristal heldere water, het overvloedige onderwaterleven en aangename klimaat maken de stad, gedurende het hele jaar, tot een ideale locatie om te duiken, te snorkelen en genieten van andere watersporten. De temperatuur is er ook in de winter erg aangenaam. U overnacht in een prachtig gelegen hotel buiten de stad, op de beste locatie aan zee. Het hotel heeft een privé koraalrif.

 

Optioneel: Bezoek aan Wadi Rum
Onderweg kunt u nog een bezoek brengen aan Wadi Rum, waar u een korte jeeptour maakt door de prachtige woestijn. De rit naar Wadi Rum duurt ongeveer 1,5 uur. De jeep tour neemt u meer om één van de mooiste “woestijnen” ter wereld met z’n adembenemende vergezichten, enorme rotspartijen, een vallei in zandsteen en graniet en natuurlijk heel veel zand in ontelbare kleuren verder te verkennen. Tijdens de tour zal er een engelssprekende gids aanwezig zijn.

De schoonheid van Wadi Rum moet u zelf ervaren, geen enkele beschrijving doet recht aan dit schitterende gebied. De vallei is al vanaf de prehistorie door diverse volkeren bewoond. Vooral de Nabateeers hebben hier veel nagelaten in de vorm van muurschilderingen en tempels. Nu wonen nog steeds verschillende Bedoeinen-stammen in het gebied in hun typische tenten en de kans is groot dat u hen en hun geitjes tegenkomen onderweg. U kunt er ook voor kiezen om een kamelentocht te maken van 30 minuten.  


Dag 7 - 8: Aqaba
Deze dagen brengt u door in Aqaba. Aqaba biedt u genoeg mogelijkheden; het centrum van Aqaba heeft vele winkels, gezWadi Rumellige bars, een biscoop en vele visrestaurants. Ook zijn hier vele kantoortjes waar u een excursie kunt boeken. Boottochten, duik- en snorkeltochten en een rondvaart met een glassbottomboat behoren tot de vele mogelijkheden.
Het Royal Diving centre verhuurt snorkelsets, kayaks of jetski’s en verzorgd duiklessen (zowel ervaren duikers met PADI als mensen zonder ervaring).

Dag 9: Terug naar Madaba
Vandaag rijdt u terug naar Madaba, een plaats nabij de luchthaven. Overdag kunt u nog doorbrengen in Aqaba, en in de loop van de middag stap u in de auto voor de rit terug. Nadat u bent aangekomen bij uw hotel in Madaba is het tijd voor het laatste diner in Jordanië.

Vergeet niet om in de avond nog even met de autoverhuurmaatschappij te bellen om het tijdstip van de drop off van de wagen te bevestigen.

Dag 10: Terug naar huis
Vandaag zit uw reis door Jordanië er weer op. U vertrekt op tijd naar het vliegveld van Amman om de huurwagen in te leveren. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van dit prachtige land.

 

 

Jordanie bannerTerug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië