19-daagse reis – Mount Meru & safari in Kenia


 

Dag-tot-dag programma

 

DEEL 1: Aankomst Kenya & Tanzania Mount Meru

 

Dag 1 en 2: Vertrek Schiphol/Brussel, aankomst Nairobi- shuttle Arusha

U vertrekt op dag 1 vanuit Amsterdam/Brussel naar Nairobi. Hier komt u in de nacht/ de vroege ochtend van dag 2 aan. Op de luchthaven neemt u de shuttle bus naar Arusha. Deze vertrekt om 08.15 ’s ochtends, u komt dan om 13.30 ’s middags aan in Arusha. U wordt opgewacht door onze safari-partner in Arusha. Deze brengt u verder naar uw verblijfplaats voor de komende nacht, de Outpost Lodge. 

 

Dag 3: Arusha (O)

Vandaag heeft u de dag vrij te besteden in Arusha. Wederom verblijft u in de Outpost lodge.

 

Dag 4: Arusha National Park – Mt. Meru (O,L,D)

Arusha

Vandaag start de mini-trek naar de top van Mt Meru (4.567 m). 

Voordat de Meru-trek zelf begint is er de gelegenheid om nog even een ‘rondje’ Arusha National Park te maken. Het heeft een fraaie krater, doorgaans boordevol buffels en een paar zeer interessante meertjes, de Momella Lakes, met een bird life die je verder amper aantreft. Groepen bavianen zullen brutaal op de weg zitten....

 

Nadat de parkformaliteiten (inschrijven, ranger toegekend krijgen en de porters zijn klaar voor vertrek) achter de rug zijn, volgt u de zuidelijke route en gaat langzaam verschillende vegetatiezones in met schreeuwende neushoornvogels en spookachtige Colobus apen. De gewapende parkwachter houdt een oogje op de buffalo’s en hij legt uit waarom….kort lontje! Overnachting in de slaapzaal van de Miriakamba hutten. Ontbijt, lunch en diner. 

 

Dag 5: Naar de Saddle hut (O,L,D)

Een korte maar steile wandeling. Tijdens de tocht ontmoet u ongetwijfeld bavianen en heeft u een prachtig uitzicht op Kilimanjaro. ’s Middags een korte tocht naar de “kleine” Meru om goed te acclimatiseren. De Saddle hut heeft gezellige 4-bedden kamers. De koks zorgen voor de welverdiende maaltijden. Uiteraard nemen we de tijd om te acclimatiseren. “pole, pole”. Ontbijt, lunch en diner.

 

 

Dag 6: De top van de Meru! (O,L,D)

Meru


Vandaag is het zover: op nar de top! Dat betekent vroeg opstaan, vóór zonsopgang op weg naar de top. De meeste groepen vertrekken extreem vroeg om op de top te zijn bij zonsopgang. Ons inziens niet zo’n best idee, want slechts één-derde van hen haalt de top omdat het geen feest is in de kou en in het donker te moeten stijgen. Het is immers een steile route (soms ook even met je handen werken) over een smal pad soms dicht langs de indrukwekkende afgrond van de krater. Dat doe je liever bij daglicht.... En wij zijn ook van mening dat de route zélf een genot is om te lopen en...om te zien. Dus wij starten op een iets meer relaxte manier, namelijk met vertrek tussen 04:00 en 05:00. 


Na ongeveer een uurtje lopen begint het dageraad. Even later zorgt de zon voor een machtig silhouet van Kilimanjaro. De vulkaankegel van Mt Meru wordt zichtbaar terwijl de roze belichte top voor je ligt. Klaar om veroverd te worden; een adembenemend zicht en wandeling. Na het bereiken van de top keert u terug naar de Saddle hut, afhankelijk van het tempo op de terugweg, ergens tussen 15 en 17 uur. Tijd om te ontspannen. Overnachting in de Saddle hut. opstaan, vóór zonsopgang op weg naar de top. De meeste groepen vertrekken extreem vroeg om op de top te zijn bij zonsopgang. Ons inziens niet zo’n best idee, want slechts één-derde van hen haalt de top omdat het geen feest is in de kou en in het donker te moeten stijgen. Het is immers een steile route (soms ook even met je handen werken) over een smal pad soms dicht langs de indrukwekkende afgrond van de krater. Dat doe je liever bij daglicht.... En wij zijn ook van mening dat de route zélf een genot is om te lopen en...om te zien. Dus wij starten op een iets meer relaxte manier, namelijk met vertrek tussen 04:00 en 05:00. 

 

Dag 7: Via noordelijke route naar de Momella gate (O,D)

De laatste dag in het Arusha National Park is aangebroken. Via de noordelijke route gaat u een mooie afdaling maken van 2,5 uur langs de lenganassa rivier, door open weilanden en lichte bebossing. Ook langs deze route is de kans groot dat u Colobus apen of buffels tegenkomt. Met name de schichtige groepen bavianen zijn leuk om tegen te komen. 

Halverwege kom je langs de Miriakamba hut waar de 1e nacht overnacht is. Hier kan een korte break gehouden worden. Daarna is het nog maar 2-3 uurtjes teruglopen naar de de Momella gate. Daar wordt u opgehaald en naar Arusha gebracht met opnieuw een overnachting in de Lodge. 

Momella gate

 

Dag 8: Arusha (O)

Vandaag kunt u genieten van een vrije dag in Arusha. Het is fijn om na de voorgaande dagen van natuur en logistiek even een dag door te brengen in deze gemoedelijke plaats.

Hier kunt u shoppen en de batterij opladen voordat het tweede, avontuurlijke safari-deel van de reis start. U verblijft weer in de Lodge op basis van logies en ontbijt. In de avond is er dus gelegenheid om zelf een leuk restaurantje in Arusha uit te zoeken.

 

DEEL 2: Kenya, Amboseli en Tsavo

 

Dag 9: Arusha- Amboseli National Park (O,L,D)

Na het ontbijt, wordt u met een private transfer gezamenlijk naar de grensovergang in Namanga gebracht. Eenmaal de grens over, wordt u opgepikt door een keniaanse auto en bestuurder die u verder naar het Amboseli National Park (en verder) zal brengen. 

U wordt verzien van lunch en er is meteen al een gamedrive in de middag. Het diner en de overnachting vinden plaats op een campingsite net buiten het Amboseli National Park. 

 

Amboseli

Dag 10 en 11: Amboseli National Park (O,L,D)

Het Amboseli Nationaal Park heeft een oppervlakte van bijna 4000 km² en ligt aan de voet van Afrika’s hoogste berg, de Kilimanjaro. Bij goed weer is er een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Hier brengt u twee volle safari-dagen door. Het landschap is zeer divers, van savanne tot moeras waar een veelheid aan wild leeft. Vooral grote kuddes olifanten die dagelijks naar het moeras trekken voor voedsel en hun badritueel zullen u bijblijven. De belangrijkste jager is de gevlekte hyena. ’s Avonds bent u met een beetje geluk getuige van de beroemde Afrikaanse zonsondergang onder het genot van een drankje in uw lodge. Gedurende de drie dagen zijn er gamedrives. Ontbijt, lunch, diner en overnachtingen vinden plaats op de campsite net buiten het Amboseli National Park. 

 

Dag 12: Amboseli - Tsavo East National Park (O,L,D)

Na het onbijt wordt u naar Tsavo East National Park gereden. Een van Kenya’s oudste en grootste nationale parken. Het park bestaat voornamelijk uit vlakke, open savannes zonder dichte vegetatie. Dit is ideaal om wilde dieren te spotten. Vooral de Olifanten. Tsavo East heeft de grootste olifanten populatie van Kenya en is ook bekend om zijn ‘rode’ olifanten. Met hun slurf blazen ze het rode stof van de prachtige rood/bruin gekleurde aarde over zich heen, waardoor ze een mooie rode gloed krijgen.

U zult genieten van de gamedrives onderweg naar de Ndololo campsite, waar u tijdens uw verblijf in het park zult overnachten. 

 

Dag 13-16: Tsavo East National Park (O,L,D)Tsavo East National Park

Vroeg in de ochtenden en in de middagen zullen er gamedrives plaats vinden. U leert zo het hele gebied kennen en kunt genieten van alle wilde dieren. Omdat het park niet heel toeristisch is, heeft u de perfecte gelegenheid om in alle rust de dieren te observeren en te fotograferen zonder tientallen auto’s om u heen te hebben. 

 

Dag 17: Tsavo East NP- Nairobi (O,L)

Na het ontbijt wordt u teruggebracht naar Nairobi, waar u de nacht doorbrengt in het Boulevard Hotel. 

 

Dag 18: Nairobi (O)Nairobi

U hebt vandaag een dag om te relaxen of om de hoofdstad een beetje te verkennen. 

 

Nairobi

Het Nationaal Museum van Nairobi is een bezoek waard. Dit museum kunt u een tentoonstelling van prehistorische mensen, vogels, zoogdieren en handwerk van de autochtone bevolking bekijken. Het er tegenover gelegen slangenpark zijn de meeste in Oost-Afrika voorkomende slangen, schildpadden en krokodillen aanwezig. Ook is er een spoorwegmuseum in Nairobi. Deze bezienswaardigheden zijn dagelijks geopend. 

 

Vlakbij het Nairobi National Park ligt een cultureel centrum, de 'Bomas of Kenya', aan te raden indien u geïnteresseerd bent in de typische bouwstijlen., traditionele dansen en liederen van de 16 etnische groepen in Kenia.

 

Ook het voormalige landhuis van Karen Blixen, de schrijfster van 'Out of Africa' is verbouwd tot een museum. Voor avond entertainment zijn er diverse discotheken in Nairobi. Een populaire plek met live muziek vindt u in het 'African Heritage Cafe'.

 

Dag 19: Nairobi-Amsterdam/Brussel (O)

Vandaag de vertrekdag. Tijd om vaarwel te zeggen tegen deze overweldigende landen. Transfer van uw hotel naar de luchthaven van Nairobi.  Vanwaar u weer naar Nederland/Belgie vliegt.

 Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië