13-daagse complete rondreis langs pareltjes Marokko


 


Dag-tot-dag programma:


Dag 1: Aankomst in Marrakech (D)

Vandaag komt u aan in Marrakech. Op de luchthaven wordt u opgewacht door de chauffeur die u naar de Riad brengt. Na het inchecken is het tijd voor een wandeling door de medina en een drankje bij het hotel. Hier ziet u het plein langzaam voller en voller worden. U dineert vandaag bij een lokaal eettentje aan het Djemaa El Fna plein. 


Marrakech was een pleisterplaats voor de karavanen op hun reisroute naar de Sahara. Vandaar dat de eerste soeks per gilde geordend waren opgesteld. Heden zijn deze niet meer van elkaar te onderscheiden en vanaf het Jemaa-el-Fna plein begint dan ook de wirwar van straatjes, vaak overdekt met o.a. riet ter bescherming tegen de zon. Van oudsher was dit plein déplaats waar boeren en kooplui uit de Sous, de hoge Atlas en het diepe zuiden elkaar ontmoetten. 's Morgens zijn hier fruit- en specerijen handelaren te vinden. In de namiddag nemen dansers, muzikanten, slangenbezweerders, apentemmers en verhalenvertellers het plein in bezit. Deze trekken een halqa, een denkbeeldige, door een heilige gezegende cirkel, waarbinnen zij hun optreden verzorgen. 's Avonds zijn er de talrijke verlichtte eettentjes.


Dag 2: Naar Ait ben Haddou (O, D)

Na het ontbijt staan de 4x4 wagens klaar voor de rit naar Ait ben Haddou door de Ourila Vallei. Er wordt gestopt in Taddert voor een toilet- en drinkpauze en daarna rijdt u door naar Télouet waar u de Kasbah kunt bezichtingen. Onderweg wordt de lunch geserveerd bij een van de lokale eettentjes. Na het bezoek aan de Kasbah rijdt u via Tamdaght door naar de eindbestemming van vandaag. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht indelen. Het diner wordt geserveerd in uw hotel.


Dag 3: Bivak in M’Hamid (O, D)

Vandaag vervolgt u uw route met de 4x4 wagens in de richting van Agdz. In Ouarzazate brengt u een bezoek aan de beroemde filmstudio’s. Daarna rijdt u door naar Agdz voor een drinkpauze en kunt u de souk bekijken. Dan rijdt u door naar Zagora waar het beroemde bord ’52 dagen naar Timboektoe (per kameel) staat. Vanaf hier is het nog ongeveer 2 uur rijden naar de eindbestemming van vandaag; M’Hamid. U overnacht in een tentenkamp, waar ook het diner wordt geserveerd. Tijdens de zonsondergang gaat u per kameel een tocht maken door de woestijn (ongeveer 1 uur). Na de tocht keert u terug naar de tenten voor een heerlijk diner onder de sterrenhemel.


Dag 4: Terug naar Marrakech (O, D)       

Na een nacht onder de sterrenhemel is het tijd om terug te gaan naar Marrakech. Na een lange rit komt u aan bij de Riad in het centrum van de stad. Na het inchecken kunt u zich even opfrissen en daarna is het tijd om de stad weer in te gaan voor het diner bij een van de eettentjes aan het Djemaa El Fna plein. 


Dag 5: Essaouira (O, D)

In de ochtend staat er een stadstour door Marrakech op het programma. Onder begeleiding van een engelssprekende gids loopt u langs de bijzondere gebouwen en door de nauwe straatjes. Ook brengt u een bezoek aan een botanische tuin, de Jardin de Majorelle. 

 

De Marjorelletuin is een botanische tuin in Marrakesh. De tuin is ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924, toen Marokko werd overheerst door Frankrijk. De kobaltblauwe kleur waarin vele onderdelen van de tuin en het atelier zijn geverfd is later naar Majorelle vernoemd. Sinds 1949 is de tuin en het atelier van Majorelle opengesteld voor publiek. In het voormalig atelier is een klein etnografisch museum gevestigd. Vanaf 1980 was de Majorelletuin eigendom van de in 2008 overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. In de tuin bevindt zich ook een museum met islamitische kunst.

 

In de middag gaat u per minibus naar Essaouira voor de volgende overnachting. Het diner wordt in de Riad geserveerd. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht indelen.


Dag 6: Vrije dag in Essaouira (O)

Vandaag heeft u een vrije dag in Essaouria. U kunt de gigantische kanonnen op de stadwallen gaan bekijken en een bezoek brengen aan de prachtige vissershaven van de stad. Hier worden veel trailers voor de visvangst gebouwd en verbouwd. Elke dag heerst er een levendige verkoop, en consumptie, van verse vis en schaaldieren. U overnacht wederom in een Riad in de stad.

 

Het oude vissersstadje Essaouira is prachtig bewaard gebleven met witte huizen met blauwe randen, ommuurd door beige stadswallen. In de medina staan in de smalle straatjes vele in wit en blauw geschilderde huizen die doen denken aan Griekenland. In de ochtend krioelt het hier van straatverkopers en 's avonds van artiesten. Ook artisanaal heeft Essaouira heel wat te bieden: de vele juweliers verwerken uitsluitend zilver. Zéér bekend zijn de vele voorwerpen die door houtbewerkers worden vervaardigd: het betreft hier allerhande voorwerpen gemaakt uit het wortelhout van de thyja bomen en ingelegd met citroenboom-, ebbe- en notenhout, vaak verder versierd met paarlemoer, koper en zilverdraad. 


Dag 7: Casablanca (O)

Na het ontbijt staat de minibus klaar voor de rit naar Casablanca. In de middag staat een stadstour op het programma. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids gaat u onder andere naar de Hassan II moskee, de ville Nouvelle, Cathedrale dus Sacre Coeur en de Notre Dame de Lourdes. U overnacht in een hotel in het centrum van de stad. 


Dag 8: Rabat (O, D)

U verlaat Casablanca en rijdt naar de hoofdstad van Marokko; Rabat. Na een korte rit van ongeveer 1 uur komt u aan bij het hotel. Onder begeleiding van een gids maakt u een stadstour en brengt u een bezoek aan een monument. De overnachting is vandaag in een hotel, hier wordt ook het diner geserveerd.


Dag 9: Chefchaouen (O, D)

Vandaag gaat u naar Chefchaouen. Onderweg wordt er een tussenstop gemaakt in Asilah voor de lunch. Dit stadje is vooral bekend als ‘het witte stadje’ vanwege de kleur van de huizen in het centrum. Als u zin heeft om een duik te nemen in zee is Paradise Beach een echte aanrader. 

 

Na de witte stad rijdt u door naar de stad Chefchaouen. Het mooiste aan Chefchaouen is dat alle gebouwen en huizen briljant hemelsblauw zijn geverfd. Er valt een helder berglicht op de stad, die daardoor magisch lijkt. Het bescheiden centrum met de pittoreske Medina en het schitterende Rifgebergte op de achtergrond maken de stad oogverblindend mooi.


Dag 10: Fes (O, D)

Na het ontbijt vertrekt u naar Fes. In de middag maakt u een stadstour met een Engelssprekende gids. De overnachting is in een Riad in het centrum van de stad. Het diner wordt in de Riad geserveerd. 


Fès is de oudste van de koningssteden. Er zijn talrijke monumenten in de stad, waaronder de universiteit en het heiligdom van Moulai Idriss, die de stad heeft gesticht. De Karaouine moskee uit 859 is een van de oudste en beroemdste moskeeën in het westelijk deel van de moslim-wereld. Het is eeuwenlang een van de belangrijkste spirituele en intellectuele centra van de Islam geweest, en de moslim-universiteit van Fès is nog steeds hier gevestigd. 


Dag 11: Meknes (O,D)

In de ochtend wordt u opgehaald door een gids/chauffeur die vandaag de hele dag met u op pad gaat. U brengt onder andere een bezoek aan de plaatsen Meknes, Volubilis en Ifrane.

Aan het eide van de dag gaat u terug naar Riad voor diner en overnachting.


De medina is een waar doolhof van straatjes en steegjes, waar u zich zonder moeite in de middeleeuwen waant. Gemotoriseerd verkeer is verboden; ezels zorgen voor het vervoer van zware spullen. In het centrum van de medina liggen de leerlooierijen, waar nog op traditionele manier huiden worden gelooid en geverfd. Toeristen lopen er vaak rond met een takje mint tegen de neus geduwd, tegen de stank.


Ifrane is een modern kuuroord op 1650 meter hoogte. De stad heeft een volledig Europese sfeer, dit merkt u vooral aan de westerse bouwwijze. Voor het eerst ziet u weer een puntdak met rode pannen. De stad is tevens een druk bezochte wintersportplaats.


Meknes is prachtig gelegen op een heuvel aan de wadi Bou Fekrane in de vruchtbare vlakte van de Saïs. De stad werd door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet vanwege haar Medina en de ruïnes van het koninklijke paleis. Als de avondschemering valt, verzamelt zich op de Place El Hedime, met zijn grote markt, een grote menigte van kooplui, vuurvreters en acrobaten. De stad heeft een onvergetelijke, gemakkelijke middeleeuwse uitstraling. Daarnaast heeft Meknes diverse paleizen, spectaculaire moskeeën en madrassas achter de verstevigde muren met de imposante ingangen en de wereldberoemde Bab Mansour.

 

Ten Noorden van Meknès ligt op twee rotsachtige heuvels Moulay Idriss, ook genoemd: "de stad (het Mekka) van de armen". Moslims die niet over de nodige middelen (geld of gezondheid) beschikken om eens in hun leven de reis naar Mekka te maken kunnen naar Moulay Idriss op pelgrimstocht gaan. 


Nabij Moulay Idriss liggen de overblijfselen van de stad Volubilis, welke gesticht is in de pré- Romeinse tijd. Destijds was Volubilis een van de hoofdsteden van Juba II in Mauretania en zeer welvarend. Eind 3de eeuw namen Berberstammen de stad onder bezetting tot in de 8ste eeuw. In 789 werd Idriss I benoemd tot imam van de stad.Tijdens de aardbeving van 1755 werd de stad volledig verwoest. Naast de basiliek, het forum en de triomfboog zijn het voornamelijk de mozaïekvloeren van de woningen die zéér mooi zijn en nog in goede staat.


Dag 12: Marrakech (O, D)

Na het ontbijt vertrekt u uit Fes en is het tijd voor de lange rit terug naar Marrakech. Onderweg kan er gestopt worden bij mooie uitzichtpunten, leuke dorpjes en bezienswaardigheden. Aan het einde van de dag komt u aan in Marrakech en checkt u in bij de Riad waar u de laatste nacht doorbrengt. Het diner wordt vandaag in de Riad geserveerd. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht indelen, bijvoorbeeld met een afsluitend drankje aan het plein.


Dag 13: Terug naar huis (O)

U ontbijt nog een keer in de Riad. Vervolgens wordt u naar het vliegveld gebracht. Daar gaat u aan boord van het vliegtuig dat u weer terug naar Amsterdam brengt. 

 Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië