16-daagse complete en avontuurlijke rondreis Peru


 

Dag tot dag programma

 

Dag 1: Aankomst in Limaperu

Vandaag komt u aan in Lima. Op het vliegveld wordt u geassisteerd en met de transfer naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u gebruiken om bij te komen van de lange vliegreis. U overnacht in een hotel uit de Casa Andina Private Collection.  

 

Lima is de hoofdstad van Peru en met meer dan vier miljoen inwoners (2006) ook de grootste stad van het land.  De stad werd op 18 januari 1535 gesticht door Francisco Pizarro, onder de naam La Ciudad de Los Reyes (de "Stad van de Koningen"). De huidige naam Lima is afkomstig van het Quechua woord Rimac ("Spreker"), hetgeen ook de naam is van de rivier die door Lima loopt. Pas in de 16e eeuw kreeg de stad deze naam.


De stad werd al snel één van de belangrijkste bases van de Spaanse overheersing in Peru. De 16e-eeuwse kathedraal op hetcentrale plein (het Plaza de Armas) is daaraan een herinnering. Gedurende de Spaanse koloniale overheersing was Lima in cultureel opzicht een zeer belangrijke stad in Zuid-Amerika. Tevens was een groot deel van het koloniale bestuur gevestigd in Lima. De dichtbij gelegen haven Callao was een belangrijke doorvoerplaats voor goederen die van en naar Spanje vervoerd werden. Tot aan de binnenlanden van Argentinië was dit de belangrijkste haven.

Vanaf de 18e eeuw kreeg Lima te maken met een teruggang. In 1746 werd een groot deel van de stad door een aardbeving verwoest, waarbij duizenden mensen het leven verloren. De onafhankelijkheidsoorlogen en daarna de bezetting door Chili van 1881 tot 1883 veroorzaakte een uittocht uit de stad.


In 1988 werd het historisch centrum van Lima opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op 29 december 2001 ontstond er in dit historisch centrum een grote brand. Bijna 300 mensen kwamen om en een groot aantal historische panden raakte beschadigd.


Wie Lima echt wil proeven doet er goed aan eens uit het sjieke centrum van Miraflores of San Isidro weg te trekken en een van de honderden Micro's (een soort stadsbusje) te nemen richting koloniaal centrum. Of bezoek eens een groentemarkt of de vismarkt van Callao vroeg in de morgen. De markten in Lima hebben elk hun eigen specialiteit. Zo zijn er markten waar men kledij, souvenirs, computermateriaal of groenten en fruit verkoopt, in open lucht of overdekt.  Peruanen zijn sociale mensen met een grote interesse in andere culturen en landen. Ze vragen u werkelijk alles over bijvoorbeeld; familie, werk, vrienden, kinderen, gewoontes, enzovoort. Ze interesseren zicht oprecht en zullen eveneens al uw vragen beantwoorden.

 

Dag 2: Lima (O, L)

Vandaag maakt u een stadstour door Lima. De tocht neemt u mee langs alle hoogtepunten van Lima, ‘De stad van de Koningen’. U begint met een rondrit door Miraflores waar u het ‘Parque del Amor’ (het Liefdespark) bezoekt, de perfecte plek om over de Stille Oceaan uit te kijken. Daarna brengt u een bezoek aan Casa Luna. De eigenaren verwelkomen u in hun huis en laten u graag de unieke collectie kerststallen zien. Na deze stop is het tijd om Lima beter te leren kennen. U ziet de belangrijkste architectonische iconen van de stad zoals het Centrale Plein met het Gouvernementspaleis, het Stadhuis, de Kathedraal en het paleis van de Aartsbisschop. Ook gaat u naar het klooster van San Francisco, een architectonisch juweel uit de 16e eeuw. Onderweg luncht u in het La Carreta restaurant. Dit prachtige restaurant is gebouwd in de stijl van de oude plattelandshuizen. Hier gaat u genieten van hun huisspecialiteit; gegrild vlees. 

 

Op weg naar het moderne deel van de stad komt u door het exclusieve stadsdeel van San Isidro, het nieuwe financiële hart van de stad, waar u het pre-inca monument Huaca Huallamarca gaat bewonderen. Aan het einde van de dag keert u terug naar uw hotel.

 

Dag 3: naar Paracas (O)

Na het ontbijt gaat u aan boord van de bus naar het Paracas schiereiland, een rit van ongeveer vier uur naar het zuiden over de Panamerican Highway. Onderweg wordt er gestopt bij het  Pachacamac Pilgrimage Centre. Dit centrum is rond 700 na Christus gebouwd en diende als tempel voor de zonnegod Pachacamac. U vervolgt uw weg naar Paracas en kunt onderweg genieten van het prachtige landschap. In de middag checkt u in bij uw hotel.

 

De rest van de dag heeft u alle vrijheid om van de faciliteiten van het hotel te genieten, een tocht door de stad te maken of met een buggy in het duinlandschap te gaan crossen of te sandboarden. Overnachting in het HTL Hacienda Paracas. 

 

Dag 4: Ballestas Eilanden (O)

Vandaag gaat u naar de Galapagos Eilanden van Peru; de Ballestas eilanden. In de ochtend staat uw chauffeur klaar die u naar de Ballestas-baai brengt. Vanaf hier maakt u een boottocht naar de eilanden, die worden bewoond door ‘boobies’ (een koddige zeevogel met blauwe voeten), pelicanen, zeeleeuwen en Humbolt pinguins. De wonderschone Ballestas eilanden, gelegen voor het Paracas Nationaal Park, vormen het grootste natuurlijke reservaat van de Peruaanse kusten en zijn de veilige uitwijkplaats voor duizenden trekvogels die deze habitat delen met grote groepen zeeleeuwen en zeehonden. Gedurende deze excursie  ziet u  bovendien een mysterieuze tekening op de heuvel, ‘El Candelabro’ (kandelaar) genoemd. Volgens de legende was dit de aanduiding voor de zeepiraten van de plek waar hun schatten verborgen waren. Weer anderen beweren dat dit teken de plaats aangaf waar het onafhankelijkheids leger, onder leiding van Generaal Don José de San Martin, veilig aan land kon gaan. Na de excursie vervolgt u uw weg naar Ica, de wijnhoofdstad van Peru. In de middag brengt u een bezoek aan het regionale museum waar u een prachtige collectie archeologische overblijfselen, waaronder keramiek, textiel en mummies, kunt bewonderen. De kunstwerken komen uit Paracas, Nasca, Wari, Ica-Chincha en de Inka culturen. U overnacht in het Nazca Lines Hotel. 

 

Dag 5: Vlucht over de Nasca Lines (O)

In de ochtend gaat u naar het naast het hotel gelegen lokale vliegveld. Hier staat het lichte vliegtuig voor u klaar voor een vlucht over de spectaculaire Nasca Lines. Vanuit de lucht ziet u de lijnen die vele eeuwen geleden in de zanderige bodem zijn getrokken. U ziet de contouren van gestileerde planten en dieren. Al deze patronen vormen een enorm labyrint met een veelheid aan vormen zoals driehoeken, onregelmatige vierhoeken, spiralen en andere lijnen. Dit wonderlijk geheel is, volgens de deskundigen, al meer dan twee duizend jaar in het landschap geconserveerd.

 

Na de rondvlucht vertrekt u met de bus verder naar het zuiden. Over de Panamerican Highway vervolgt u uw weg naar Arequipa. 

 

Dag 6: Arequipa (O)

Vandaag heeft u een dag ter beschikking voor de stad Arequipa, die aan de voet van de mooie maar dode vulkaan Misti ligt. Op het centrale plein, de Plaza de Armas, ligt de  prachtige wit marmeren kathedraal. In de kerk vindt u een groot Belgisch orgel en de prachtige gebeeldhouwde preekstoel uit Lille in Frankrijk. Op uw wandeling gaat u verder naar de Jezuïetenkerk van La Compañia met zijn prachtig gedecoreerde kapel en de uit vulkanische steen gehouwen arcades. Het hoogtepunt op uw tocht is het bezoek aan het Santa Catalina klooster. Dit klooster dat, na 400 jaar gesloten te zijn geweest, in 1974 weer open ging voor het publiek, wordt nog steeds door een aantal nonnen bewoond. Uw verkenning van dit klooster geeft inzicht in het gesloten leven dat deze nonnen, vooral dochters uit Spaanse adellijke families, leiden in  een prachtige omgeving met kleine straatjes en besloten binnenhoven. 

 

‘s Middags kunt u genieten van het prachtige uitzicht tijdens het mountainbiken. U wordt met de transfer naar de Misti vulkaan gebracht, waar de mountainbike tocht zal beginnen. Tijdens de rit kunt u genieten van de prachtige uitzichten vanaf de vulkaan over het platteland. Aan het einde van de middag keert u terug naar Arequipa. U overnacht in een hotel in de stad.

 

Arequipa is gelegen op 2325 meter hoogte in het woestijngebergte. De stad is vrijwel volledig gebouwd uit ‘sillar’, een soort van vulkanisch tufsteen. De stad word ook wel “La Ciudad Blanca” genoemd, wat de witte stad betekend. Arequipa heeft rond de miljoen inwoners en is daarom de tweede grootste stad van Peru. Het hoofdplein, Plaza de Armas, is een van de mooiste van het land. U kunt hier een bezoek brengen aan de prachtige Catedral, mooie winkelgalerijen of u geniet van het dagelijks leven op de Plaza de Armas.

 

 

 

Dag 7: Colca Canyon (O, L, D)

U wordt om 8.30 uur van het hotel opgehaald voor de rit naar de Colca Canyon. Nadat u Arequipa achter u heeft gelaten rijdt u door het Aquada Blanca National Reserve waar u op de vlaktes van Cotahuasi kuddes lama’s en alpaca’s ziet grazen. Onderweg neemt u pauze om even op te frissen en te genieten van de typische coca thee. Dan gaat de tocht weer verder naar het gebied van Mollepunko, het begin van  de Colca Canyon, met groene valleien en de terrassen van het Andes gebied. U passeert het kleine stadje Callalli waar u rotsformaties tegenkomt die de sfeer oproepen van magische kastelen zoals u die uit de middeleeuwen kent. In het schilderachtige dorpje Sibayo wordt het lunchpakket genuttigd en bezoekt u het reservaat van de vicuña’s. Uw tocht eindigt in de stad Chivay. Aan het einde van de dag kunt u heerlijk ontspannen in de hete bronnen. Overnachting in de Colca Lodge.

 

Dag 8: Ontmoeting met de Condor (O, L, D)

U bent heel vroeg uit de veren voor een ontdekkingstocht door het gebied. In de ochtend brengt u een bezoek aan een aantal dorpen, waaronder Maca met zijn beroemde markt voor handwerk en de koloniale kerk, en Pinchollo, de enige nog bewoonde oude pre-Inka stad. Daarna vervolgt u uw weg naar naar Cruz del Cóndor (de Condor pas) waar u een spectaculair uitzicht heeft over een van de diepste canyons op aarde. En met een beetje geluk krijgen u ook de kans de Condor, de meest indrukwekkende vogel van de Andes, voor de lens van onze camera  te krijgen. In de namiddag reist u terug naar Arequipa voor uw overnachting.

 

Dag 9: Naar Cusco (O, L)

Vandaag moet u vroeg opstaan voor de vlucht naar Cusco. Ruim op tijd brengt een chauffeur u naar de luchthaven, waar u wordt geassisteerd bij het inchecken. Bij aankomst in Cusco staat uw chauffeur u op te wachten en gaat u naar uw accommodatie. De rest van de ochtend kunt u gebruiken om te wennen aan de hoogte. 

 

In de middag maakt u een toer door de Keizerlijke Stad, het levende voorbeeld van de mix van de Andes en de Spaanse cultuur. U begint de tocht bij het Santo Domingo klooster, dat over de Koric ancha is gebouwd, een oud Inca paleis dat het belangrijkste centrum was voor de eredienst aan de Zonnegod. Later maakt u een tussenstop op het Centrale Plein waar u zowel de kathedraal ziet als de prachtige kerk van La Compañia. U vervolgt de tour en u gaat naar het Sacsayhuaman Fort, een imposant voorbeeld van de oude militaire Inca architectuur, die de stad domineert. En tenslotte bezoekt u de archeologische sites van Quenko, Puca-Pucara en Tambom  ancha, dat ten noordoosten van de stad ligt. Voor degenen die in mystiek en esoterie geïnteresseerd zijn is het Sacsayhuaman complex een superieure plek voor het houden van meditaties. Overnachtingen in Cusco. 

 

Dag 10: Vrije dag in Cusco (O)

Vandaag heeft u een vrije dag die u geheel naar eigen inzicht kunt indelen. U kunt bijvoorbeeld de stad verder gaan verkennen of een van de vele optionele excursies maken zoals een paardrijtocht door Sacsayhuaman. De receptie van uw hotel voorziet u graag van informatie over de mogelijkheden.

 

Dag 11: Bezoek aan de Willoc community (O) 

Hoog boven de stad van Ollantaytambo, een uitgestrekte vallei naast de rode Patacancha rivier, ligt de Quechua gemeenschap van Patacancha. Dit is een unieke etnische gemeenschap van "wayruros", boeren, wevers en herders, die bekend staat als directe afstammelingen van de laatste Inca's uit Cusco. U vertrekt vroeg in de ochtend en rijdt ongeveer 12 km om het dorp te bereiken. Tijdens de wandeling door het dorp merkt u al snel dat er grote verschillen zijn tussen deze community en de lager gelegen gemeenschappen in de Heilige Vallei. 

 

De huizen hier zijn niet gemaakt van baksteen en modder; het zijn simpele stenen structuren, zonder ramen. De gewassen bestaan niet alleen uit mais, maar uit andere planten die meer geschikt zijn om in de hoogte te verbouwen, zoals aardappelen, tarwe en bonen. Ook bezoekt u de openbare school, Cesar Tupacyupanqui, een school die donaties heeft ontvangen van tal van liefdadigheidsinstellingen. Hier heeft u de mogelijkheid een paar woorden te leren, die u kunt oefenen met de mensen die u verder zult ontmoeten. 

 

Hierna zet u de tocht voort naar het dorp Willoc. Tijdens een wandeling van ongeveer 2 uur over oude paden, vanwaar u kunt genieten van de schoonheid van de Andeaanse landschappen, heeft u de kans de traditie van wederkerigheid (Ayni)  te ervaren en te delen met de lokale bewoners van de Andes. Onderweg wordt u ontvangen door de gemeenschap van Willoc. Het doel voor de gemeenschap is zich te richten tot toeristische activiteiten op haar grondgebied, contact te zoeken met de bezoekers en hen te helpen begrijpen wat de rijke historische en culturele erfenis voor hen betekent. Ook brengt u een bezoek aan een lokale weverij. Een aantal van de beste stoffen komen uit de werkplaatsen van de Willoc gemeenschap. U leert over het complexe proces van weven, van het verzamelen van wol tot het eindproduct. Daarnaast mag u een kijkje nemen in het huis van een lokale familie. Later wandelt u terug naar Ollantaytambo waar u per bus of auto naar het hotel wordt gebracht.

 

Dag 12: Actief in de Heilige Vallei (O, L)

Vandaag staat er een volle en actieve dag op het programma. Na het ontbijt start de excursie door de heilige valei van de Inca’s. Onderweg brengt u een bezoek aan het dorpje Chinchero waar u een zeer goed geconserveerde Inca muur ziet. Ook gaat u naar de Koloniale kerk met prachtige fresco’s in de zuilengallerij. De lunch wordt geserveerd in een  landelijk gelegen herberg. 

 

Na de lunch rijdt u verder in de richting van Pisac en stopt u in Maras. Dit is een zoutwinning centrum die dateert uit de Koloniale periode. Vandaag de dag produceren de inwoners van Maras het zout nog steeds op de ouderwetse manier; met handgemaakte pannen. Daarna vervolgt u uw weg naar Moray. Hier vindt u een unieke Inca-ruïne; een prachtig amfitheater dat werd gebruikt om te experimenteren met verschillende landbouwtechnieken. Vanwege de verschillende hoogtes binnen het theater zijn meerdere microklimaten ontstaan waar de Inca’s nieuwe gewassen kweekten. 

 

In de middag maakt u een mountainbike tocht door de heilige vallei. Onderweg kunt u genieten van het landschap en ziet u de Quechua community. Er zijn verschillende routes waar u uit kunt kiezen, varierend in lengte en zwaarte. 

 

Dag 13: Rafting avontuur op de Ollantaytambo (O)

Na het ontbijt gaat u met een transfer naar Huambutio. Hier start het spectaculaire rafting avontuur. Na een korte uitleg over het raften en de veiligheid is het tijd om de wetsuit, zwemvest en helm aan te trekken en aan boord van de raft te stappen. Op een rustige gedeelte van de rivier worden de basisbeginselen geoefend. Als iedereen het peddelen onder de knie heeft begint de echte raftingexperience! Tijdens de tocht passeert u Ollantaytambo en de Inca terrassen, door klasse II en III versnellingen. De raftingtocht eindigt met “El Resbaladero”, wat de ‘de glibberige’ betekent, een krachtige klasse III versnelling met golven en kleine draaikolken. 

 

Degene die de raftingtocht te avontuurlijk vinden gaan naar Pisac. Deze oude Inca-stad ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Urubamba, aan het einde van de heilige vallei. De zondagmarkt van Pisac is een van de belangrijkste markten in de omgeving van Cusco. Van oudsher was de markt op het kerkplein vooral het terrein van Indiaanse handelaars die er hun gewassen en producten verkochten. Een belangrijk deel van de markt is tegenwoordig ingeruimd voor kunstnijverheid en toeristische souvenirs. Daarnaast verhandelen vele Indianen nog altijd hun landbouwproducten. Ondanks dat de markt tegenwoordig natuurlijk drukker is geworden, valt er nog steeds veel te genieten. Op donderdagen vindt een kleinere markt plaats.

 

Dag 14: Met de trein naar Machu Picchu (O, L)

Vroeg in de ochtend gaat u aan boord van de trein naar Machu Picchu. Onderweg heeft u een prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen terwijl de trein langzaam hoogte wint. Het eindpunt van de trein is Aguas Calientes,  de stad aan de ingang van Machu Picchu. Deze stad is alleen per trein of vliegtuig te bereiken en ligt tussen de steile bergtoppen in het nevelwoud. Hier staat de bus te wachten waarmee u een 25 minuten durende rit maakt naar de Verdwenen Stad van de Inca’s; Machu Picchu. Met een gids gaat u de stad verkennen. U ziet onder andere de citadel, het grote plein, de Temple of the Three Windows, de Circular Touwers, Sacred Sun Dial en de Burial Grounds.

 

Machu Picchu is een stad van de Inca’s. De Spanjaarden hebben deze stad nooit gevonden, daardoor is de stad niet vernietigd. Er is in Machu Picchu veel terug te vinden van de oude Inca – beschaving. De naam Machu Picchu betekend Oudeman hoogte, in het Quechua. De stad is gelegen tussen steile bergen, op ongeveer 2350 meter hoogte. De Inca’s bereikten de stad via een steil pad. Deze tocht duurde meerdere dagen. 


Tegenwoordig is het mogelijk om het oude trail te volgen of met bus of trein naar de stad te vertrekken. Machu Picchu ligt ingesloten tussen twee steile pieken; de Machu Picchu en de Huayna Picchu. Door het rotsdal loopt de sterk stromende rivier Urubamba. Er word aangenomen dat de bouw van de stad rond 1440 is begonnen. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond. De stad werd echter pas in 1911 ontdekt door Hiram Bingham. In 2007 is Machu Picchu verkozen tot een van de zeven wereld wonderen.

 

Dag 15: Zonsopgang over Machu Picchu (O)

We raden u aan om vandaag vroeg op te staan om de zonsopgang in Machu Picchu te kunnen zien. Dit is een geweldige ‘once-in-a-lifetime’ ervaring die u nooit meer zal vergeten! De rest van de dag kunt  gebruiken om de omgeving te verkennen en bijvoorbeeld de top van de Huayna te beklimmen. Aan het einde van de middag gaat u per trein terug naar Cusco voor een overnachting in de stad. U verblijft in hetzelfde hotel als de eerste dagen in de stad

 

Dag 16: Cusco – Lima (O)

‘s Ochtends ontbijt in het hotel waarna u de rest van de ochtend zelf kunt indelen. ‘s Middags wordt u met de transfer naar de airport geassisteerd. U vliegt weer terug naar Lima vanwaar uw internationale vlucht naar Amsterdam of Brussel vertrekt. Buen viaje!

 
Testimonials

  • Erg naar ons zin!

    Hoi Markus,
    Groeten uit Peru. Tot dusver hebben we het erg naar ons zin en hebben een hoop mooie dingen gezien. Na Lima, Paracas, Nazca, Arequipa, chivay en Puno zijn we nu geland in Cusco. De activiteiten zijn leuk en de hotels zijn mooi gelegen!


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië