8-daagse reis door Zuid-Ethiopië - Ontmoetingen in de Omo Vallei


 

Dag 1: Naar Ethiopië

U vertrekt vandaag vanaf Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad van Ethiopië; Addis Ababa. Na een vlucht van ongeveer 9 uur wordt u door onze lokale partners opgehaald van het vliegveld en naar uw hotel in het centrum van Addis Ababa gebracht.  Het diner wordt vandaag in het hotel geserveerd.

 

Addis AbabaAddis Ababa

In een hoofdstad met een oppervlakte van 530 km² en maar   liefst 3.059.000 inwoners zijn veel bezienswaardigheden. U kunt bijvoorbeeld één van de vele musea bezoeken zoals; het National Museum en het Ethnological Museum ook kent Addis Ababa een aantal fantastische bouwwerken o.a. de Trinity Kathedraal. Om de inwoners van deze Afrikaanse stad te leren kennen kunt u een bezoek brengen aan de grootste openlucht markt van Afrika, gevestigd in Addis Ababa.

 

Dag 2: Boottocht op Lake Chamo (90km)lake Chamo

Na een ontspannen ontbijt wordt u opgehaald en naar de luchthaven gebracht. U vliegt vandaag naar Arbaminch, een stad in het zuiden van Ethiopië. In Arbaminch wordt u verwelkomt door de chauffeur en gids die u de komende dagen gaan begeleiden. Nadat alle bagage is ingeladen rijdt en naar een lokaal restaurant in Arbaminch waar de lunch geserveerd wordt. Daarna rijdt vervolgt u de route naar Lake Chamo, een van de vele meren in de Rift Valley. In de middag maakt u een boottocht over het meer en komt u oog in oog te staan met de grootste krokodillen van Afrika. Deze krokodillen kunnen wel 6 meter lang worden! Ook ziet u nijlpaarden en prachtige vogels zoals pelikanen, flamingo’s en maraboes. Na de boottocht gaat u naar uw hotel in Konso. 

 

Dag 3: Bijzondere terrasdorpen en de Tsemay tribe (160km)Konso Ethiopië

Vandaag begint u met een bezoek aan een aantal bijzondere dorpen van de Konso stam. Vanaf de weg heeft u een goed uitzicht op hun dorpen en terrassen die hier tegen de bergen aangelegd zijn. De Konso zijn het eerste volk in Afrika die de speciale techniek voor het maken van landbouw terrassen heeft gebruikt. Hun dorpen zijn omgeven door hoge muren. De Konso staan bekend om hun graven met opvallende uit hout gesneden totems ter ere van de overleden. De totems zijn bijzonder geliefd bij kunsthandelaren en verdwijnen daardoor steeds vaker uit het landschap. Na Konso rijdt u door naar Jinka. Onderweg stopt u bij een van de dorpen van de Tsemay stam. In Jinka overnacht u in een lokaal hotel, waar ook uw diner wordt geserveerd.

 

Dag 4: Ontmoeting met de Mursi stam (260km)Mursi

Na een vroeg ontbijt g aat u naar een van de Mursi dorpen. Over de savannes van het Mago N.P. bereikt u het land van de Mursi-stam. Bereidt u voor op een pittige rit want de ‘’wegen’’ kunnen hier erg slecht zijn. Het park is een van de minst ontdekte natuurgebieden van het land en staat bekend om zijn landschappelijke diversiteit. 

Bergen en savanne worden afgewisseld met glooiende heuvels. Op de savanne kunt u giraffes, verschillende antilopensoorten en olifanten observeren. In de Neri rivier leven krokodillen en nijlpaarden. Na de ‘gamedrive’’ doorkruist u een vallei die wordt geflankeerd door de Mursi Mountains. U gaat  in dit ruige landschap op zoek naar de nog steeds geïsoleerde levende Mursi stam. Het is één van de meest fascinerende bevolkingsgroep van Ethiopië.

 

De Mursi stam is met name bekend vanwege de schotels die de vrouwen in hun onderlip en oorlellen dragen. Vanaf 20-jarige leeftijdMursi wordt bij de vrouwen de lip elk jaar verder opgerekt tot er een traditionele schotel van klei in past. De groter de schotel, de meer de vrouw waard is in het huwelijk. De Mursi leven nog heel traditioneel, en gedragen zich niet altijd even vriendelijk tegenover buitenstaanders, of het westerse reizigers of andere stammen betreft. 

 

Na afloop van het bezoek aan de Mursi-stam rijdt u door naar Jinka. Onderweg komt u langs dorpen van de Ari stam. Dit was vroeger een nomadenstam maar bestaat nu grotendeels uit boeren. Na de lunch vervolgt u uw weg naar Turmi, de regio waar de zeer traditionele Hammer stam leeft. U overnacht in een comfortabele lodge in Turmi. 

 

Dag 5: Dassanech, Karo en Hammer stam (250km)

In de ochtend maakt u een excursie naar het 75 kilometer verderop gelegen dorp Omorate. Dit dorp ligt in een streek die tot op heden vrijwel niet ontsloten is. De bevolkingsgroepen die hier leven, zoals de Gelleb en Dessanch, realiseren zich nauwelijks dat zij deel uitmaken van Ethiopië. Ons jachtige westerse leven is hier onbekend en lijkt haast absurd. Metershoge termietenheuvels en acaciastruikjes tot aan de horizon geven het gebied een desolate aanblik. De felroze bloemen van de woestijnroos vormen hier een schril contrast. Langs de weg ziet u af en toe verbaasde Hammer, die hun vee aan het hoeden zijn.

 

De Dassenech stam leeft geïsoleerd in dorpjes met ronde, rieten hutten. Toeristen komen er nauwelijks, en schermutselingen met omringende stammen zijn hier nog net zo gewoon als honderden jaren geleden. Op de terugweg wordt een picknick gehouden. Daarna gaat u naar een van de dorpen van de Karo stam, Korcho. De Karo zijn experts in het beschilderen van hun eigen lichaam, waarbij ze pigmenten gebruiken die ze uit lokaal groeiende planten halen. Karo-vrouwen maken littekens om hun lichaam te versieren. De littekens worden gesneden met een scherp mes en vervolgens wordt hier as in gewreven om een bolling te maken. Na dit bezoek keert u terug naar Turmi. Als er voldoende tijd is brengt u in de namiddag nog een bezoek aan de Hammer stam. Deze stam is een van de meest elegante en goed geklede volken in de Omo vallei. De vrouwen dragen rokjes die heel verfijnd zijn afgezet met kleine pareltjes. Om hun armen, nek en benen dragen zij tinnen armbanden en vaak siert een brede leren riem die met schelpjes is afgezet hun middel.

 

De Hammer stam heeft een zeer zeer unique haarstijl. De Hamar-vrouwen smeren hun haar in met oker en vet, meisjes dragenaluminium versieringen op het voorhoofd. De ingewikkelde vlechtjes zijn een eeuwenoude gewoonte die van moeder op dochter wordt doorgegeven. Mannen die een vijand hebben verslagen of een wild dier hebben gedood smeren klei in hun haar. Opgedroogd wordt dit een kapje dat beschilderd wordt of verder versierd met een struisvogelveer. 

 

 

Dag 6: Keyafer market en to Arbaminch (290 KM)

Omdat het vandaag donderdag is, is het een belangrijke marktdag voor de Bana, Ari en Tsemay stammen. Een bezoek aan deze markt, in het dorpje Keyafer, mag daarom niet op uw programma ontbreken. In de middag keert u terug naar Arbaminch. De ongeasfalteerde weg naar Arbaminch voert door een laagvlakte met een moerassig gebied aan weerszijde van de weg.  Soms ziet u hier maraboe, aasetende ooievaars,-  en witte reigers in de bomen zitten. In kleine dorpjes bieden kinderen bananen en mango's aan. 

 

Dag 7: Langano (320 km)Lagano

Vandaag begint u aan de lange terugweg naar het noorden. Vanuit Arbaminch rijdt u over een prachtige route door  het bergdorp Chencha, waar de Dorze leven. Dit is één van de vele, traditioneel levende stammen van Ethiopië. De Dorze staan bekend om de katoenen kleden die zij weven en hun typische huizen, die in de vorm van een bijenkorf zijn gebouwd. Volgens de bewoners kunnen de deze huisjes gemakkelijk worden verplaatst en tot 12 meter hoog opgebouwd worden. Sommige huisjes zijn zelfs al 60 – 80 jaar oud. Na het bezoek aan de Dorze vervolgt u uw weg naar een van de resorts aan de kust van het meer Langano, gelegen in de Rift Vallei. In de omgeving van Lake Langano vindt u kolonies pelikanen en flamingo’s. Langs de weg zult u vele herders tegenkomen, die hier rondtrekken met hun vee. In Lake Langano kunt u zwemmen of ontspannen in het zonnetje.

 

Dag 8: Terug naar Addis Ababa (220km)

Na het ontbijt checkt u uit bij het hotel en worden de tassen alvast in de 4x4 wagen gezet. De rest van de ochtend heeft u vrije tijd om de omgeving van het meer te verkennen. Na een lunch in het resort rijdt u terug naar het noorden. Onderweg wordt er gestopt bij Lake Ziway om de lokale vissers en de prachtige vogels die in dit gebied leven te zien. Aan het einde van de dag komt u aan in Addis Ababa. U keert terug naar het hotel waar u ook de eerste nacht heeft  overnacht. De rest van de dag kunt u zich klaarmaken voor de verlenging van uw reis of voor de lange terugreis naar Amsterdam. 

 Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië