21-daagse complete rondreis door indrukwekkend Madagaskar


“Dag 0”: Parijs – Antananarivo

Vandaag vertrekt u vanaf Parijs naar Antananarivo waar u dezelfde avond aankomt. U heeft uw eigen voorzieningen getroffen (bv transfer airport-hotel). Na aankomst heeft u contact met uw chauffeur om af te spreken hoe laat hij u de volgende dag exact ophaalt.


Dag 1: Antananarivo – Ambositra

Uw chauffeur haalt u tussen 07.00 en 08.00 op bij uw hotel en brengt u naar Ambositra. Tijdens deze lange rijdag (tussen de 5,5 en 6 uur zonder te stoppen) komt u door de plaats Antsirabe. 

U overnacht vannacht in het Artisan hotel.

 

Antsirabe ("plaats met veel zout") is de op twee na grootste stad van Madagaskar. De stad ligt in het midden van het land, in het Ankaratragebergte op de hellingen van de Tsiafajavona op 1540 meter hoogte. Vanwege haar hoge ligging wordt de stad ook wel de 'koudste stad van Madagaskar' genoemd.


Ambositra ligt midden in het centrum van de Zafamaniry stam. Deze stam staat bekend om het maken van mooie houtsnijwerken. De huizen zijn versierd met artistieke geometrische patronen en hun houtsnijwerk is bekend in heel Madagascar. In het dorp zijn verschillende winketjes waar de meest prachtige houtsnijwerken worden verkocht.

Dag 2: Ambositra – Ranomafana

Vandaag rijdt de chauffeur u naar Ranomafana. Een vertrektijd tussen 08.00 en 08.30 zou ideaal zijn. Onderweg brengt u een bezoek aan het privépark Ambohimahasoa. Dit is een mooie onderbreking van de autorit. Aangekomen in Ranomafana overnachtu in het Ihay hotel.

 

Ranomafana was tijdens de koloniale periode een klein dorp waar de Franse inwoners van Fianarantsoa en omstreken zo nu en dan een bad namen in één van de thermale bronnen. Ranomafana betekent in het Malagassisch heet water. In dit park leven maar liefst 12 soorten lemuren.  U kunt verschillende wandelingen maken; ze variëren van een paar uur tot een halve dag. Vlakbij het dorp bevindt zich een warmwaterbad. Als u wilt kunt u hier na een bezoek aan het park een bad nemen. U overnacht in hotel Manja ontbijt.

 

Het Ranomafana National Park is een van de laatste intacte “mid – altitude” regenwouden van Madagaskar. Het park staat bekend om het huishouden van de twaalf verschillende soorten lemuren. Behalve lemuren vindt u er ook een grote variatie aan planten en bloemen, vele bijzondere vogels, vlinders en reptielen en indrukwekkende watervallen.

 

Ook voor ornithologen is het park een waar paradijs. Het park kent maar liefst 96 vogelsoorten, waarvan een groot aantal endemisch is. 's Avonds kunt  hier specifieke nachtbewoners als de gestreepte civetkat en de vertederende muismaki zien. Naast de bijzondere fauna zijn de in het oog springende orchideeën, reuze-bamboe, bijzondere palmen en boomvarens zeker uw aandacht waard.


Dag 3: Ranomafana 

Vandaag kunt u het Ranomafana nationale park en de omgeving uitgebreid bezoeken. Als u tussen 07.00 en 08.00 het park ingaan kunt u het maximale uit uw dag halen. De meeste toeristen gaan pas rond 09.00 naar het park. Dit park, bestaande uit granietblokoppervlakten, is uitgestrekt over 39.222 hectare en kent tussen de granietblokken door vele watervalletjes. Het klimaat is er tropisch met een gemiddelde regenval van 2700mm per jaar. Dit tropische regenwoud is bekend om verschillende soorten lemuren, zoals de Hapalemur Dore, de Grand Hapalemur en de Hapalemur Griseus, maar men vindt hier ook vele kameleons en andere micro-organismen en ontzettend veel mooie flora. U kunt kiezen uit verschillende wandelingen waarvan de kortste zo’n 2 uur duurt en de langste een halve dag in beslag neemt. De vroege ochtend is het beste moment om de verschillende soorten lemuren te spotten. U overnacht wederom in het Ihary Hotel.

Dag 4: Ranomafana – Ambalavao 

Vandaag vertrekt  u tussen 08.00 en 09.00  van Ranomafana naar Ambalavao. Hier kunt u de tijd nemen het prachtige privéparkje Anja te bezoeken, dat bekend staat om zijn Catta (ringstaart) lemuren. Ze leven echt in de natuur hier en zijn relatief makkelijker te spotten dan in een natuurpark (goede foto’s mogelijk!). Dit kan eventueel ook morgenochtend als u graag vandaag in de ochtend nog Ranomafana wilt bezoeken. U overnacht in het Bougainvilliees hotel.

 

Dag 5: Ambalavao – Ranohira 

Deze dag wordt gebruikt voor een tocht door divers en schitterend landschap om in Ranohira te komen, het dorp aan de rand van het Isalo Nationale park. Wij raden u aan om rond 10.30 te vertrekken vanuit Ambalavao. 

Dit park heeft een oppervlakte van 80.000 hectare. Het bestaat uit een reeks van langgerekte rotsformaties. Dieren die hier gezien kunnen worden zijn de fosa (fretkat), de sifaka en de bruine lemuur. In dit prachtige park komen ook veel vogelsoorten en kameleons voor. U overnacht in het Isalo Ranch hotel (halfpension is hier gezien de ligging onvermijdelijk, dus u dineert in het hotel).

 

Dag 6: Isalo National Park

Na het ontbijt zijn verschillende excursies door het nationale park mogelijk.  Het is aan te raden om tussen 08.00 en 08.30 bij de parkentree te zijn om uw bezoek te beginnen. Tijdens een van  de wandeltochten komt u bij een schitterend natuurlijk zwembad waar u even heerlijk kunt ontspannen (zwemspullen mee dus!). Verder kan de "Canyon des makis" bezocht worden en andere mooie plekken in het park. U overnacht wederom in het Isalo Ranch hotel. Neem een kijkje op: http://www.parcs-madagascar.com/isalo


Dag 7: Ranohira - Tulear

In de ochtend kunt u nog een kort bezoek aan het Isalo National Park brengen indien u dat wilt. Wij raden u aan tussen 08.00 en 11.00 uur te vertrekken vanuit Ranohira voor de ongeveer 5 uur durende reis naar Tulear, de kuststad in het zuidwesten en tweede stad van Madagascar. Tulear kent een belangrijke haven. U kunt in Tulear gaan dineren en even door de stad wandelen. U overnacht in hotel Escapades.

 

Dag 8: Tulear – Antananarivo

Vandaag wordt u naar de luchthaven van Tulear gebracht. Hier stapt u op de vlucht naar Antanarivo van 09.30 – 10.35. Een auto met chauffeur zal klaarstaan en de rest van de dag kunt u een  lemurenpark of vogelparkje nabij de stad bezoeken.


Dag 9: Antanarivo – Maroantsetra

Vanmorgen vroeg heeft u een transfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar Maroantsetra. De vlucht vertrekt om 8.30 en landt om 10.40. Vervolgens heeft u een transfer naar hotel Coco Beach. De rest van de dag heeft u vrij. Maroantsetra is een prima stadje om doorheen te lopen, naar de zee te lopen, de rivier te bezichtigen of bijvoorbeeld een fiets te huren.


Dag 10,11 en 12: Maroantsetra – Masoala National Park

U vervolgt uw reis vandaag naar de Arol Ecolodge nabij Masoala Nationale park. Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te vertrekken, rond 07.00 is ideaal. Hoe vroeger op de dag hoe rustiger de zee. Deze Ecolodge ligt aan de rand van nationale Masoala Park. U verblijft hier 3 nachten en verschillende excursies zijn mogelijk en inbegrepen evenals het volpension.


U kunt bijvoorbeeld dagwandelingen maken door het park en het regenwoud waar u kans heeft om verschillende dieren te zien zoals Vari Rouge, L’Helmet Vanga, Lepilemur, Microcebe, Abahi etc. 

 

Dag 13: Masoala National Park – Nosy Mangabe

Een transfer brengt u naar de haven van Maroantsetra vanwaar u met de boot in 20 minuten naar Nosy-Mangabe gebracht wordt. Ook hier geldt dat de zee het beste te bevaren is in de vroege morgen en een vertrek tussen 07.00 en 08.00 is aan te raden. Eenmaal aangekomen, kijkt u uw ogen uit naar alle lemuursoorten en andere dieren die hier voorkomen:  Uroplate (reptiel), een lemuur met witte borst, Rainnette noi etc. en met geluk de aye aye ‘s nachts! U kampeert hier op een fraaie, avontuurlijke locatie. Eenvoudige tenten, matjes en beddengoed worden geleverd.


Dag 14: Nosy Mangabe – Maroantsetra - Antanarivo

Vandaag gaat u weer vroeg met de boot terug naar Maroantsetra. Hier heeft u een transfer naar de luchthaven voor uw vlucht terug naar Antananarivo van 13.25 tot 14.40. Hier wacht een chauffeur op u om u naar het Ny Aina hotel te brengen.


Dag 15, 16, 17 en 18: Antananarivo – Nosy-Be – Nosy Iranja

Vandaag heeft u weer een zeer vroege transfer naar de luchthaven om de vlucht van 06.20 tot 07.25 naar Nosy-Be. De transfertijd stemt u de vorige avond af met uw chauffeur. Eenmaal aangekomen in Nosy-Be gaat u meteen door naar uw hotel Nosy Iranja.

  

Nosy Be is een klein eilandje (20 x 30km) in het noordwesten van Madagascar. Hier zijn de  meest indrukwekkende duikplaatsen, en ook toeristisch is deze regio het meest ontwikkeld. Vrees hier echter geen mastodont-hotels die de prachtige stranden zouden ontsieren, alles blijft kleinschalig en gebaseerd op een onweerstaanbare Afrikaanse charme.

De beste manier om het eilandje te ontdekken is erop uit te trekken. De tocht zal je langs suikerrietvelden tot de top van Mount Passot brengen. Het fantastich uitzicht maakt dit een ideaal plakje voor een indrukwekkende zonsondergang. Andere pittoreske plaatsjes zijn de waterval, het authentieke dorpje Dzamandzar. Vanuit Ambatozavavy kan je de natuur exploreren, op zoek naar lemuren, typische vogels en reptielen.


Dag 19: Nosy-Iranja - Nosy-Be – Antananarivo - Andasibe

Heel vroeg in de ochtend terug met boot naar Nosy-Be en naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Antananarivo, 9h40-10h45 en vandaar oostwaarts in 3,5 uur naar Andasibe. Wellicht kunt u onderweg nog een bezoekje brengen aan een eenvoudige reptielenfarm waar allerlei soorten kameleons in schitterende kleuren leven. Vlakbij het dorpje Andasibe ligt het Nationale park Perinet – een fraai natuurreservaat waar u de Indri kunt zien. De Indri is de grootste van de halfapen. Hij kan een leeftijd bereiken van maar liefst 80 jaar. U verblijft in de Grace Lodge.

 

Dag 20: Andasibe

Met een beetje geluk wordt u vandaag gewekt door het gekrijs van de Indri. Na een vroeg ontbijt raden wij u een bezoek aan het nationale Park Perinet aan. De wandelingen die u kunt maken variëren van een paar uur tot een halve dag. Kijk ook eens op http://www.parcs-madagascar.com/andasibe. Tevens kent Andasibe sinds een paar jaar het privépark Mitsinjo. Hier kunt u ook de Indri spotten en dit park heeft zeer gemotiveerde gidsen, dus voor de echte natuurliefhebber zeker de moeite waard. Ook kunt u naar het Vakona reservaat, waar u de symbolen van de Betsimisaraka leert begrijpen en daar ontmoet u ook de Nile krokodillen en schildpadden. U wordt hierna teruggebracht naar uw hotel in Antananarivo alwaar u uw eigen regelingen getroffen heeft.


De Indri-Indri is de grootste levende Maki. De naam Indri komt van de 18e eeuwse Franse naturalist Sonnerat, die dit geluid opnam toen zijn Malagasy gids een beestje in het veld aanwees. Indri is een afkorting van “iri ou ery” , wat “Kijk daar!” betekent in Madagaskar. De Indri wordt in Madagaskar Babakoto genoemd, wat “oude man” betekend. De zwart/wit Maki kan 80cm lang worden en 9,5kg wegen. Ze zien er erg grappig uit met hun teddy beerachtig gezicht. Ze zijn te herkennen aan hun luide schreeuw, die ze vooral in de ochtend laten horen.


Dag 21: Antananarivo – fly out

Vandaag vliegt u laat in de avond/nacht weer terug naar Parijs en van daaruit gaat u door naar huis.

 Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië