14-daagse self-drive avontuur, bijzonder rondje IJsland


Dag-tot-dag programma

 

Dag 1: Aankomst in ReykjavikReykjavik

Vandaag vertrekt u vanuit Nederland voor uw prachtige reis naar IJsland. U komt laat in de avond aan in op Keflavik International Airport (ong. 1 uur van Reykjavik). Hier haalt u de huurauto op. Vanaf Keflavik rijdt u naar uw hotel  in Reykjavik waar u de nacht doorbrengt.

 

Dag 2: Snæfellsnes peninsula, Breiðafjörður & het westen.

Vandaag ziet u de schattige vissersdorpjes van de noordelijke kust van Snæfellsnes peninsula. De Snæfellsjökull gletsjer is bekend om zijn schoonheid en magische krachten. Ook zijn er vandaag verschillende gletsjertochten mogelijk. U kunt een bezoek brengen aan Arnarstapi, een vissersdorpje is een schitterende omgeving of genieten van de fantastische vogelsoorten die er leven. Ook kunt u een interessante wandeling maken naar de Eldborg krater. U overnacht aan de Noordzijde van het Snæfellsnes-schiereiland.

 

Dag 3: Zuidelijk kust van de Westfjorden en Hólmavík

U neemt de ferry van stykkishólmur naar Brjanslækur. En met reden: de westelijke fjorden zijn simpelweg adembenemend. U geniet ongetwijfeld van de omgeving, de bergen, het water en de prachtige dieren en geluiden die u er hoort. De Látrabjarg klif is het meest westelijke punt van Europa waar u honderden zeevogels kunt zien broeden. In Ísafjörður vindt u één van de oudste gebouwen van IJsland, waarvan de oudste gebouwd is in 1734. U overnacht in een farmers guesthouse in de omgeving van Hólmavík. 

 

Dag 4: Skagafjördur

Ook voor vandaag zijn er weer genoeg mogelijkheden om IJsland verder te ontdekken! Bijvoorbeeld; Skagafjörður, dit gebied in bekend om zijn paardenfokkerijen. Ook is er in Glaumbær een boerderij museum en een oude turf kerk in Víðimýri. Drie schitterende heuvels van Vatnsdalshólar en Thristapar kenmerken het gebied en denken terug aan de laatste executie van IJsland in 1830. De Þingeyrar kerk is één van de mooiste kerken van IJsland. U overnacht in de buurt van Varmalid in een farmers guesthouse.

 

Dag  5: Husavik en omgeving

Het is hier vandaag mogelijk excursies te doen zoals walvissen spotten vanuit dit drukke en gezellige stadje met één van IJslands mooiste kerkjes. Vanuit de haven vertrekken meerdere boten die tochten aanbieden van ongeveer 3 tot 5 uur, waarbij u de kans heeft om vele verschillende soorten walvissen te zien in hun natuurlijke leefomgeving. U geniet van geothermische bronnen in de buurt van Námafjall Pass met zeer bijzondere kleuren. Deze worden gevormd door de zwavel in de grond en de spectaculaire lavaformaties bij Dimmuborgir. Na een bijzondere dag verblijft u in een mooi farmers guesthouse.

 

Dag  6 en 7: Lake Mývatn

U vertrekt vandaag richting Lake Mývatn en ontdekt de vele wonderen van dit adembenemende gebied. Geniet van de schitterende fjorden en de vissersdorpjes van de oostelijke fjorden. Onderweg mag u zeker de grote Goðafoss waterval niet missen! U overnacht in de buurt van het Lake Mývatn.

 

Deze dagen kunt u gaan genieten van geothermische bronnen in de buurt van Námafjall Pass met zeer bijzondere kleuren die worden gevormd door de zwavel in de grond en de spectaculaire lavaformaties bij Dimmuborgir. Als u verder in Zuidwestelijke richting rijdt, komt u door een landschap van uniek gevormde bergen. Dit gebied in Námafjall is ook altijd populair bij de IJsland bezoekers. Een duik in de geothermal baden in dit Myvatn gebied is absoluut een must. Het gebied is immers tot op de dag van vandaag vulkanisch zeer actief.

 

Askja vulkaan

Askja betekent botervloot en verwijst naar een complex van meerdere caldera’s die in vroeger tijden door een reeks van intense vulkanische activiteit is gevormd. Het gebied werd gebruikt voor de training van astronauten die in het kader van het Apollo project naar de maan zouden reizen.

Vanuit het stadje Reykjahlíð vertrekken dagelijks dag-excursies naar de Askja vulkaan. Deze volle dagtochten van 11 of 12 uur gaan in groepsverband en vertrekken vroeg in de ochtend. 

 

Dag 8: EgilsstaðirEgilsstaðir

Vandaag vertrekt u na het ontbijt in de ochtend richting het noorden. Daar komt u twee indrukwekkende, natuurlijke highlights tegen: de Asbirgi/vallei en de immense Detti foss waterval, de grootste waterval van Europa(!). 

De rest van de dag geniet u van de uniek gevormde bergen als u richting het zuidoosten rijdt. U geniet van Hallormsstaðar Woods, dit is IJslands grootste woud en een geweldig buitengebied. U kunt een wandeltocht maken in het Jökulsárgljúfur National Park. Ook de mooie Lagarfljót rivier en het interessante stadje Egilsstaðir zijn mogelijkheden om vandaag te bezoeken. 

U overnacht in een farmers guesthouse.

 

Egilsstaðir

Egilsstaðir is een stad in het oosten van IJsland gelegen op de oevers van de rivier de Lagarfljót. Egilsstaðir is, zelfs naar IJslandse normen, een relatief jonge stad en is vernoemd naar de Egilsstaðir-boerderij dichtbij de brug over de Lagarfljót, omdat dat de plek is waar alle hoofdwegen van de regio samenkomen. Vandaag de dag is Egilsstaðir uitgegroeid tot de grootste stad en het administratieve centrum van Oost-IJsland. 

 

Dag 9: HöfnHöfn

Na het verblijf rond Egilsstaðir gaat u met de huurauto verder naar Hofn. In de omgeving van Hofn zijn vele leuke activiteiten te doen. De Jökulsárlón Lagoon biedt u de fantastische mogelijkheid om een boottocht langs de enorme ijsbergen te maken in het gletsjermeer. Ook de bijzondere Vatnajökul gletsjer en het vissersdorp Höfn zijn mogelijkheden om deze dagen mee te vullen. U overnacht wederom  in een farmers guesthouse.

 

Dag 10: Kirkjubaejarklaustur

U rijdt van Höfn naar Kirkjubaejarklaustur. Deze weg leidt u dicht  langs de kust, terwijl u aan de andere kant de prachtige Vatnajökull-gletsjer boven u uit torent. U rijdt langs deze gletsjer naar Kirkjubaejarklaustur. U kunt vandaag ook een tocht maken in het Skaftafell National Park, hier rijdt u langs op weg naar Kirkjubaejarklaustur.

U overnacht in een farmers guesthouse.

 

Dag 11: Geysirgeysir

Vandaag rijdt u naar het Geysir-gebied. Onderweg heeft u de mogelijkheid om de prachtige Skogarfoss (waterval) aan de zuidkust te bezoeken. Het is fraai om hier een stukje stroomopwaarts te lopen aangezien u stroomopwaarts nog veel meer watervallen zult zien. Na een uur of 2 rijden verder komt in het Geysir-gebied waar u tijd heeft voor de reusachtige en mooie Gullfoss waterval (de 2e in grootte op IJsland!), de hotsprings van Geysir met de energieke Strokkur die elke 10-15 minuten spuit en de historische Skálholt kathedraal. Omdat er vandaag zo veel te bezoeken of wandelen is raden wij u ook aan ’s ochtends op tijd te vertrekken. ’s Avonds overnacht u in een farmers guesthouse. 

 

Dag 12: Terug naar Reykjavik

Vandaag rijdt u van Geysir via het Thingvellir National Park terug naar Reykjavik. Ook heeft u onderweg de mogelijkheid om nog even te ontspannen in de Fontana SPA. .

 

The Golden Circle

U rijdt vandaag de beroemde “gouden cirkel”, ongetwijfeld een van de hoogtepunten van een bezoek aan IJsland. Het dekt de meeste historische bezienswaardigheden van het land zoals een met water gevulde krater, spuitende geisers, warme thermobronnen, ijzige watervallen, de broeikasindustrie op geo-warmte en de prachtige omgeving onderweg. 

Na het ontbijt start de tocht richting Lake Thingvallavatn. Het Þingvellir national park is een opzienbarend geologisch fenomeen: een diepe kloof die letterlijk de scheiding is van twee continenten. En de meest belangrijke historische plek van IJsland. Þingvellir, dat bij het grootste meer van IJsland ligt genaamd Þingvallavatn, is de plek waar de oudste democratische parlement is opgericht in het jaar 930. Het prachtige ravijn die door het park loopt is het “meeting point” van 2 tektoniek platen van de aarde en de combinatie van natuurlijk schoon en historische importantie maken van dit gebied een prachtig fenomeen. In 2004 is dit gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet. 

 

Þingvellir (spreek uit ongeveer thingwetlir) is een van de drie nationale parken in IJsland. Het ligt ongeveer 50 km ten oosten van de hoofdstad Reykjavik en is een 6 bij 40 km grote verzakking van de aarde. Þingvellir is voor de IJslanders een meer dan historisch belangrijke plaats. De nakomelingen van stichter van Reykjaviks Ingólfur Arnarson stichtten in 930 het Alþing bij Þingvellir. Dit was de plaats waar 's zomers elk jaar de grote grondeigenaars, boeren, krijgslieden, handeldrijvers en anderen bijeen kwamen om onderlinge vetes te beslechten, om huwelijksverbonden aan te gaan, om zaken te doen, om recht te spreken, om nieuwe wetten uit te vaardigen, om nieuws uit de verre uithoeken van IJsland uit te wisselen, om weergeld voor moord en doodslag te betalen of te ontvangen en om mensen vogelvrij te verklaren of te executeren. 

 

In het Geysir gebied ziet u warme thermobronnen in overvloed en geiser “Strokkur” spuit om de paar minuten een straal van bloedheet water tot een hoogte van 20m. Daarna stopt u bij een van de meest indrukwekkende watervallen in Europa, Gullfoss (Gouden Waterval). Hier bent u getuige van duizenden tonnen van ijzig water die naar beneden kletteren in een diepe kloof, echt een machtig gezicht. De Gullfoss bevindt zich in de Hvita, de witte rivier. Het water valt in twee trappen maar liefst 32 meter naar beneden in een kloof van 70 meter diepte.

 

In Reykjavik verblijft u in een zeer centraal gelegen, prettig hotel. Aan het eind van de dag (voor 18.00 uur) levert u de huurauto in, als extra service voor uw gemak bij de receptie van het hotel. 

 

Dag 13: Reykjavik

Vandaag heeft u de dag vrij te besteden in Reykjavik.

 

Reykjavík is een moderne stad en wordt omgeven door ongerepte natuur. Het is een stad van contrasten. Kleine huizen, bekleed met golfplaat staan naast futuristische glazen gebouwen. Hypermoderne faciliteiten liggen op een paar minuten afstand van ruig vulkanisch landschap. Internationale invloeden mengen zich met IJslandse tradities tot een interessante cultuur.

 

U beleeft Reykjavík’s pure en gezonde energie door een bezoek te brengen aan één van de geothermische zwembaden of spa’s. Of u nu zwemt, ligt te weken in een “hete pot” of geniet van een stoombad, na afloop voelt u zich als herboren. Voor de bewoners van Reykjavík is het zwembad een belangrijk deel van het dagelijkse leven. 

 

Bezoek aan de beroemde Blue LagoonBlue Lagoon

Onderweg naar uw hotel in Reykjavik maakt u een stop bij de Blue Lagoon. De Blue Lagoon wordt omgeven door lava wat het een buitenaardse uitstraling geeft. U gaat hier een unieke spa – ervaring tegemoet en u kunt genieten van het heerlijke warme lagoon water.

 

De Blue Lagoon heeft nieuwe spa activiteiten. Een waterval, een stoombad, sauna en een gebied voor een massage die in het Blue Lagoon water wordt gegeven. Hierbij wordt witte silica modder op het gezicht en het lichaam gesmeerd voor de echte Blue Lagoon ervaring. De witte silica is geplaatst in houten boxen bij de lagoon zodat iedereen er makkelijk bij kan. 

 

Het is zeer de moeite waard om de beroemde hotsprings van de “Blue Lagoon” te bezoeken voor een ontspannen stop in het heerlijke, wit-blauwe water. Doordat de Blue Lagoon op slechts 20 minuten rijden vanaf de luchthaven, op het Reykjaness-schiereiland, ligt is het een ideaal voor aan het begin en/of aan het einde van de vakantie. Uw hotel kan u eenvoudig adviseren bij een excursie naar de Blue Lagoon.

 

Dag 14: Naar huis

Helaas komt deze bijzondere reis door IJsland vandaag tot een einde. 
Testimonials

  • Onvergetelijk IJsland!

    Zoals je in ons reisverslag hebt gelezen, hebben we een onvergetelijke vakantie gehad. Ik kan iedereen die op avontuur wil deze reis aanbevelen en hoop ik zelf over niet al te lange tijd nog een dergelijke reis te maken. Bedankt voor de moeite die je genomen hebt om snel met een passende aanbieding te komen en de snelheid en accuratesse waarmee je op onze vragen gereageerd hebt.
    Met vriendelijke groet, Wim Tosserams

  • Echt top!

    Goed geregeld en de zorgvuldige briefing is geweldig! Hartelijk bedankt!
    Groet, Nadja Renkema Holstein


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië