Viëtnam

 

Viëtnam strekt zich van noord tot zuid uit over een lengte van zo’n 1.600 km. Qua oppervlakte is het iets kleiner dan Italië. Driekwart van het land bestaat uit bergen en heuvels. De hoogste berg, gelegen in het noordwesten, is meer dan 3.000 meter hoog, niet ver van Sapa. In het zuiden ligt de enorme, vruchtbare Mekong delta met zijn rivieren en kanalen. Dit is een gebied, waar vele fruitsoorten groeien.

Viëtnam telt zo’n 80 miljoen inwoners. Het grootste deel van de bevolking is werkzaam in de landbouw (met name rijstverbouw). Zo’n 75 % van de bevolking leeft op het platteland of in de handel. De Viëtnamezen leven vooral in de delta-gebieden, in en rond de steden, de kustgebieden en het overige vlakke of heuvelachtige land. In de bergen in centraal en noord Viëtnam leven vele soorten bergstammen. In Viëtnam staat het familieleven voorop. De geesten van voorouders worden fanatiek vereerd op de dag dat ze overleden zijn. Vier grote filosofische en religieuze stromingen hebben het spirituele leven in Viëtnam vormgegeven: het confucianisme, het taoïsme, het boeddhisme en het christendom. De eerste drie stromingen hebben zich weer gemengd met Chinese religies en ook animistische godsdiensten. Animisme en voorouderverering zijn nog bijzonder belangrijk voor de bevolking van Viëtnam. De meeste Viëtnamezen zijn Boeddhist. Het Christendom telt ongeveer 2 miljoen gelovigen in Viëtnam.

Je kunt niet spreken van hét klimaat van Viëtnam. Door de langgerekte vorm en de hoogteverschillen zijn er diverse klimaten. Het zuiden heeft een tropisch moessonklimaat met een droge tijd van december tot april. In het berggebied ten noordoosten van Ho Chi Minhstad is van de zuidwestmoesson weinig meer te merken. Hier valt vooral in oktober en november veel regen door de noordoostmoesson. Nog verder naar het noorden valt veel meer regen, maar daar vallen de buien vooral tussen mei en oktober. Dit gebied en de kuststrook hebben dan vaak te kampen met tyfoons die veel schade en overstromingen kunnen veroorzaken. In totaliteit wordt geacht dat de beste reistijd is van December t/m Februari.

 

1381501268.jpg 1381501296.jpg 1381501341.jpg
Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië