33-daagse complete ontdekkingstocht Chili en Argentinië


 

Dag 1: Buenos Aires 

Ontvangst op het vliegveld van Buenos aires en transfer naar het hotel. Overnachting in uw heerlijke 3 sterren hotel waar in kunt bijkomen van de goede vlucht. 

 

Dag 2: Buenos Aires (O)

Buenos Aires

Na het ontbijt gaat u zelf Buenos Aires ontdekken. De stad is een van de meest Europese van Zuid-Amerika en van het hele zuidelijk halfrond, en beslist de enige metropool die met zijn noordelijke tegenspelers enigszins kan meedoen. U kan een bezoek brengen aan bezienswaardigheden zoals het Casa Rosada en het Plaza de Mayo.  In de middag gaat u genieten van een bijzondere stadstour door het centrum van Buenos Aires. Overnachting nogmaals in het centraal gelegen 3 sterren hotel.

 

Dag 3: Buenos Aires / Ushuaia (O)

In de morgen bereikt u de luchthaven van Buenos Aires per transfer om de vlucht naar Ushuaia te pakken. Wanneer u hier bent aangekomen wordt u ontvangen op de luchthaven en gebracht naar uw 3 sterren hotel (hotel los Nirres of gelijkwaardig). 

 

Dag 4: Ushuaia (O, L)Ushuaia

's Morgens begint een halve dag excursie rond het Nationale Park van Tierra del Fuego (dat 11 km buiten de stad ligt). U bezoekt hier de meren, lagunes en rivieren (en hun uitstroom naar het Beagle Channel). Verder bekijkt u de andere kenmerken van dit park (dat zo verschilt met de andere nationale parken van het land). U vertrekt van de Maipu Avenue naar het zuidwesten via de nationale route nr. 3. Hier rijdt u weg van de stad langs de helling van de Susana Mount, een overblijfsel van het werk van gevangenen uit de oude gevangenis waar nu de Southern Fuegian Railway is gevestigd. Door de vallei gaat u verder naar de baai van Ensenada, waar u de eilanden Redonda en Estorbo bezoekt. Aan de andere kust van het Beagle Channel ziet u de sneeuwwitte bergen van de Sampaio Chain. Weer terug op de nationale route met het fuegian bos en haar flora langs de weg, gaat u door naar het Rocameer voor een lange wandeling langs de kust van dit meer en langs de Lapataia rivier, die uit het meer voorkomt. Vanaf dit punt kunnen we de Cóndor Hill (de natuurlijke grens met Chili) zien. U zet de weg voort naar de andere kant van het park naar de Lapataiabaai. Onderweg ziet u de Green Lagoon en de Black Lagoon, beide bezaaid met turfmoeras. Uiteindelijk komt u bij de beverdammen die naar de Lapataiabaai leiden. 

 

In de middag begint onze reis naar "Isla de Lobos". Deze reis begint bij de toeristische pier "Don Eduardo Arturo Brisighelli" en loopt door langs de kust van Ushuaia, met uitzicht op de belangrijkste gebouwen van Ushuaia zoals het Maritim Museum (oude gevangenis), het Museum van het Einde van de Wereld en de industriezone, die vanaf 1980 is geinstalleerd. Vanaf dit punt is het landschap een combinatie van zee en bergen. Ook de bergen Olivia, Five Brothers, Fique en Túnel "estancias", en de Encajonadorivier worden gezien. De catamaran vaart naar het midden van het Beagle Channel, richting het zuidwesten, tot aan de vuurtoren van Les Eclaireurs, bij de archipel die dezelfde naam draagt. Op één van deze eilanden is het mogelijk om stukken van het, in 1930 gezonken schip, Monte Cervantes te bekijken. Richting Seal’s Island kunnen verschillende eigenaardige zeezoogdieren gespot worden. In complete stilte va  art de catamaran in 20 minuten rond het eiland om haar permanente habitat te kunnen observeren. Dan vaart de catamaran naar Birds Island om de Magelhean Aalscholvers, de Keizeraalscholvers, Reuzealbatrosses, Petreles Fullman, Petreles, Squas en nog 20 verschillende soorten zeevogels te observeren. Later, varend door Paso Chico, op de terugweg naar Ushuaia zullen we genieten van het zicht op het mooie kader gevormd door Le Martial Mount en zijn gletsjer. U overnacht in hotel los Nirres in Ushuaia of gelijkwaardig.

 

Dag 5: Ushuaia (O, L)Ushuaia

Vertrek vanuit Ushuaia over de (Pan-Amerikaanse) nationale route nr. 3 richting het noorden van het eiland naar het Fuegian Andes dat u bereikt middels valleien bedekt met turfmoerassen. U doorkruist het Carbajal, de Huskies, Tierra Mayor en de valleien van Las Cotorras, waar gedurende de winter cross-country skieën wordt beoefend. Het volgende punt van de tour is de Garibaldi Pas (450 meter boven zeeniveau) om de bergwaaier van de Andes over te steken, met een schitterend uitzicht op het meer van Escondido en het meer van Fagnano. Van hieruit start de weg naar de andere kant van de Andes en stopt u in het Petrel “hosteria” aan het meer van Escondido. Later vervolgt u de reis naar het Zaagmolen-gebied, in het bijzonder naar de Martinez zaagmolen (vandaag de dag niet meer in gebruik) aan de kust van het meer van Fagnano. Na het bezoeken van dit meer keert u terug naar de vallei van Las Cotorras om een typische Fuegische gerecht van gebarbecuede lam te proeven. U overnacht in hotel los Nirres in Ushuaia of gelijkwaardig.

 

Dag 6: Ushuaia / Chalten (O)Chalten

Transfer naar het vliegveld voor de vlucht naar El Calafate. Ontvangst op het vliegveld van El Calafate en  transfer van het vliegveld naar de busterminal. Vanuit El Calafate gaat u vervolgens met de bus naar Chalten (138km). Hier aangekomen wordt u opgehaald en gebracht naar uw onderkomen. De trip voert over geïsoleerde stofwegen over de pampas en langs het noordelijke eind van Lago Viedma tot aan de nederzetting El Chalten, een uiterst kleine buitenpost naast Los Glaciares National Park en aan de voet van de indrukwekkende Mount Fitzroy. Als de tijd het toestaat, kunt u een wandeling maken over het zijpad van de rivier Electrico (met een aantal van de mooiste Lengabossen van Patagonië). Aan het eind van deze dag waarbij u veel heeft gezien van Zuidelijk Patagonië gaat u overnachten in hosteria El Puma of gelijkwaardig. 

 

Dag 7 en 8: Chalten (O, L)

U heeft de volgende dagen om het park te onderzoeken. U onderneemt twee belangrijke wandeltochten in de nabijgelegen bergen. Eén neemt u mee naar het Fitzroy Base Camp (ongeveer 6-7 uren) en de andere loopt in de richting van Cerro Torre (6-7 uren). Dit zal echter afhangen van weersomstandigheden op dat moment. Het grootste deel van deze wandeltochten is op reeds goed gevestigde paden, waardoor de kortere opties vaak ook beschikbaar zijn. Tijdens de wandeling in het park leiden de paden u naar plaatsen als Laguna Torre (het basiskamp voor de beklimmingen op de Cerro Torre), Laguna Capri en Laguna Madre, Laguna de los Tres, direct voor Fitzroy en Piedras Blancas. Het scala van het landschap met z’n scherpe pieken en de glimpen van gletsjers die hiertussen kunnen worden opgevangen, maakt deze wandelingen uiterst lonend. Overnachting in hosteria El Puma of gelijkwaardig. 

 

Dag 9: Chalten / Calafate (O)

Na de laatste ochtendwandeling in het Fitzroy gebied wordt u overgebracht naar de busterminal van Chalten om op tijd de bus terug naar Calafate te kunnen pakken. Vanaf de busterminal wordt u gebracht naar hostel Glaciar Libertador in Calafate of een gelijkwaardig hostel. 

 

Dag 10: Calafate (O)Calafate

In de middag (rond 15.00) neemt u deel aan een begeleide excursie naar de Perito Moreno Gletsjer, een zeer actieve gletsjer aan de zuidkant van het meer van Argentino. De Perito Moreno Gletsjer, een 60 meter hoog overblijfsel van de ijstijd, leidt ongeveer om de drie of vier jaar tot een unieke geografische gebeurtenis. Door het vooruitschuiven is deze boven de oppervlakte van het meer uitgekomen, waardoor het meer is verdeeld in twee afzonderlijke secties. Aangezien de waterdruk aan één kant in de loop van de jaren wordt opgebouwd, explodeert de gletsjer uiteindelijk met als gevolg een bergstroom van water en een razernij van loslatende ijsbergen. Hoewel deze spectaculaire gebeurtenis niet meer zo cyclisch voorkomt zoals het zich tijdens de afgelopen 50 jaar voordeed, beweegt en knettert de Perito Moreno Gletsjer zich nog constant, wat een ongelooflijk gezicht en geluid oplevert. 

 

Lichtere optie: Wandeling van 1 uur naar de oever van het meer met een uitstekend uitzicht op het noordelijke aanzicht van de gletsjer. 

 

Actieve optie (volle dag): Zeil over het meer richting de gletsjermuren gevolgd door een ijstrek. (niet inbegrepen). Overnachting in Glaciar Libertador in Calafate of een gelijkwaardig hostel. 

 

Dag 11: Calafate (O)

Deze dag kunt u na het ontbijt naar eigen inzicht besteden. U kunt er voor kiezen deel te nemen aan één van de vele interessante excursies die maken zijn vanuit El Calafate. Zo zijn er verschillende mogelijkheden waarbij u een een bezoek aan het Los Glaciares National Park kunt combineren met een boottocht, ruige tocht met een four-wheel-drive, een stevige wandeling en paardrijden. Daarbij gaat u heerlijk geniten van de regionale specialiteiten tijdens een bezoek aan de Upsala Glacier. Na deze heerlijke dag gaat u overnachten in Glaciar Libertador in Calafate of een gelijkwaardig hostel. Om inspiratie op te doen over hoe deze dag in te vullen kunt u deze internetsite raadplegen. http://www.interpatagonia.com/elcalafate/paseos_i.html

 

Dag 12: Calafate / Torres del Paine (O, D)

In de morgen wordt u naar de busterminal gebacht en stapt u op de openbare bus richting de Chileense grens. Met de bus komt u vervolgens aan in Puerto Natales waar u op opgehaald bij de busterminal en wordt gebracht naar het startpunt van uw tour in het Torres del Paine gebied. Vanaf hier rijdt u in de richting van het beroemde Torres del Paine Nationaal Park. U vervolgt de weg noordwaarts totdat de route naar de voet van de Andes daalt, waar u dan ook gelijk de eerste zichten op de Cuernos del Paine krijgen. Cuernos del Paine, verdraaide pijlers van grijs graniet, bestrooid met sneeuw en dramatisch opdoemend vanuit de weilanden naar een hemel vo  l golvende wolken. Diner en overnachting in Ecocamp Torres.

 

Dag 13: Torres del Paine (O, L, D)

Na het ontbijt is ere en transfer (van 45 minuten) voor u geregeld naar Pudeto om daar aan boord te gaan van een catamaran die over het meer van Pehoe zal varen. Vandaag gaat de wandeling over 8 kilometer (2,5 tot 3,5 uur) naar de Campamento Italiano. Deze wandeling gaat verder met een rondtocht naar Mirador del Frances over 3 kilometer (2,5 uur). Één van de mooiste, spectaculairste tochten in het Paine gebied. De tocht tussen Camp Pehoe en Camp Italiano gaat over een prachtig terrein van grasland, wouden en de rivier de Frances. Vanaf hier volgt u de rivier opwaarts naar El Mirador, hier heeft u een adembenemend uitzicht op de Frances gletsjer. Ook heeft u een prachtig uitzicht op de meren die u beneden in het dal ziet liggen. Hier zult u de komende nacht verblijven in de Refugio. 

 

Dag 14: Torres del Paine (O, L, D)Torres del Paine

Vanaf het kamp begint vandaag de wandeling naar het noordelijkste punt van het Lago Grey, dit zal ongeveer vier uur duren. Rond vier uur in de middag gaat u aan boord van de boot die u langs de Grey gletsjer zal varen. U heeft hier volop tijd om te kunnen genieten van deze gletsjer en de prachtige omgeving. Eenmaal weer aan land aan de zuidelijke kant van het meer, vind de transfer (1,5 uur) plaats naar het Ecocamp Las Torres. Hier zult u overnachten. Als het gezien het weer niet mogelijk is het meer op te gaan, zult u in plaats daarvan een wandeltocht naar de Grey gletsjer maken (6-8 uur, rondtrip). Hierna gaat u in Pudeto aan boord van een catamaran die u naar de overkant van het Pehoe meer brengt. 

 

Dag 15: Torres del Paine (O, L, D)

Deze dag zult u gaan wandelen naar de voet van de indrukwekkende granieten El Paine (Ascencio Valley). De bekende Torres del Paine (2.900 meter) bestaat uit drie gigantische granieten zuilen. Hier geniet u van alle schoonheid van de Paine landschappen en het helder blauwe meer in het dal, dit is één van de mooiste uitzichten ter wereld! Eenmaal terug in het Ecocamp kunt u gaan genieten van een typisch Patagoniaanse barbeque. U zult overnachten in het Ecocamp.

 

Dag 16: Torres del Paine / Puerto Natales (O, L)

Vanuit het gebied Torres del Paine wordt u vandaag gebracht naar Puerto Natales. De overnachting vindt plaats in hostel Aquaterra of Wescar of een andere gelijkwaaridge accommodatie.

 

Dag 17: Puerto Natales / Navimag (O, L, D)

Na het ontbijt in uw hotel gaat u vandaag om 9 uur inchecken aan boord van de ferry Magallanes vanuit Puerto Natales. Alle informatie over deze unieke ferry vindt u via de internetsite http://www.navimag.com/.

 

Dag 18 - 20: Navimag (O, L, D)Navimag

Aan boord van de Magallanes komt u door de prachtige omgeving met fjorden en schitterende landschappen. Vanaf de boot kunt u puur genieten van het echte Chili. De faciliteiten aanboord bieden u verder vermaak en vertier tijdens de reis. Zo kunt u films en documentares kijken maar ook verschillende lezingen bijwonen. U overnacht aanboord van de Navimag in het meest luxe huttype waarbij u 2 bedden, een badkamer op de eigen kamer en een prachtig uitzicht heeft.

Dag 21: Navimag / Puyehue (O)

Vandaag eindigt uw avontuur aanboord van de Navimag met de aankomst in Puerto Montt (06:00 AM). Ontbijt heeft u nog aanboord van de Magallanes en vervolgens gaat u om 08:30 AM aan wal. In Puerto Montt aangekomen wordt u gebracht naar de luchthaven om hier uw huurauto af te halen. Vervolgens overnacht u op eigen gelegenheid.

 

Dag 22: Lake district

Na een stevig ontbijt rijdt u met de huurauto verder het Lake district in waar u overnacht op eigen gelegenheid. 

 

Dag 23: Vrije dag

Vandaag heeft u een vrije dag en overnacht u op eigen gelegenheid. 

 

Dag 24: Puerto Varas

Na uw verblijf in het Lake District gaat u vandaag terug in de richting van Puerto Varas. Hier gaat u verblijven in uw centraal gelegen 3 sterren accommodatie. Na aankomst kunt u nog een korte tour maken door Puerto Varas, de ‘city of roses’. De stad wordt zo genoemd door de enorme variatie aan rozen. ’s Avonds kunt u er nog voor kiezen om een wandeling te maken langs de oever van het Llanquihue meer met een prachtig uitzicht over het landschap van vulkanen en de diep blauwe zee. 

 

Dag 25: Puerto Varas / Puerto Montt / Atacama (O)Puerto Varas

Na uw bijzondere bezoek aan het Lake District keert u vandaag terug naar de luchthaven van Puerto Montt. Hier laat u de huurauto achter en ruilt deze tegen een vliegtuigstoel voor uw vlucht via Santiago naar Calama in het Atacama gebied. Op deze luchthaven staat voor u klaar een stevige huurauto waarmee u zichzelf gaat rijden naar San Pedro (Hosteria San Pedro of gelijkwaardig).

 

Dag 26 - 29: San Pedro de Atacama (O)

Tijdens dit indrukwekkende gedeelte van uw reis in Chili heeft u alle kans om naar eigen smaak uw verblijf in Atacama in te delen. Dit omdat u hier de gehele periode de beschikking heeft over een stevige huurauto en kunt terugvallen op een heerlijk hotel. Van de Cordillera de la Sal tot de ‘Valley of the Moon’ en van de hotsprings van Puritama tot de Laguna Chaxa. Alles is mogelijk. Ook kunt u een bezoek brengen aan de historische stad San Pedro en het grootste zoutmeer van de wereld; Salar de Atacama waar u de kans heeft flamingo’s en andere bijzondere vogelsoorten te zien. Natuurlijk kunnen bij deze reis de vulkanen niet ontbreken, u kunt hier genieten van het uitzicht op de prachtige Licancabur en de Juriques. Ook een bezoek aan de hotsprings van Puritama zult u niet snel vergeten! U overnacht in Hosteria San Pedro of gelijkwaardig tijdens u verblijf in San Pedro.

 

Tips tijdens uw selfdrive in AtacamaAtacama

- ’s ochtends kunt u vertrekken naar het zuiden van San Pedro de Atacama. U komt aan bij de Cejar Lagoon, ook wel ‘de drijvende lagune’ genoemd. Deze lagune heeft bijzondere witte randen van gekristaliseerd zout en diep turquoise water. Hier leven flamingo’s en tagua vogels. Het is een prachtige plek om te zwemmen. Door het zoute water blijft u gemakkelijk drijven, dit is een erg relaxte ervaring. Vanaf hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht op ‘Salar de Atacama’. Onderweg komt u langs het stadje Toconao. De huizen in dit kleine, pitoreske dorpje zijn gebouwd van witte vulkanische stenen, waardoor het stadje zo bijzonder en uniek is. De kerk en de klokkentoren zijn ook gebouwd van de witte vulkaan stenen. Hierna brengt u een bezoek aan het grootste zoutmeer van de wereld; ‘Salar de Atacama’. Ook hier leven vele flamingo’s en bijzondere vogelsoorten. De Laguna Chaxa is een goede mogelijkheid om dichter bij deze bijzondere dieren te komen. Laguna Chaxa is een deel van het ‘Reserva National de los Flamingo’s. ’s Avonds keert u terug naar het hotel in San Pedro. 

 

- U vertrekt van San Pedro naar de Jama Pass, om hier een goed zicht te hebben op twee schitterende vulkanen; Licancabur en Juriques. Bij de beklimming van de Andes, volgt u eerst de internationale route, tot aan de grens van 4.500 meter boven zeeniveau. U kunt genieten van een schitterend landschap en prachtige flora en fauna. U vervolgt de beklimming naar de Monies de Pacana, hier ziet u de fantastische naaldvormige rotsen die gevormd zijn door erosie. Als u beter kijkt ziet u rotsen als een indianen hoofd, een hand, een paard en vele andere vormen. Hierna vervolgt u, uw trip naar de ‘Catedrales’, dit zijn hoge rotsen die door de jaren heen door erosie een prachtige vorm hebben gekregen. U keert terug naar San Pedro. 

 

- Vroeg in de morgen vertrekt u naar de geisers van El Tatio. Deze geisers liggen 4.500 meter boven het zeeniveau van Altiplano. In de ochtend zijn ze spectaculair! Er bevinden zich ongeveer 40 geisers, warmwaterbronnen en ‘fumaroles’ (zwavelhoudend stoomgaten). ‘s Morgen zijn de geisers fantastisch en zult u iets onvergetelijks meemaken. Op weg terug naar San Pedro bezoekt u de hotsprings van Puritama, met water van ongeveer 39 graden celcius. Na deze relaxte ervaring keert u terug naar San Pedro. In de middag kunt u een bezoek brengen aan de Rainbow vallei, ook wel bekend als de ‘Valle Arco Iris’, om de kleur van de rotsen. Deze prachtige kleurige vallei is alleen bekend bij de ‘insiders’. 

 

Dag 30: San Pedro de Atacama / Santiago de Chilé (O)

Na het laatste ontbijt in Atacama gaat u vervolgens terug naar Santiago de Chilé om uw reis goed af te sluiten. U levert de huurauto vandaag in op de luchthaven van Calama vanwaar u terug vliegt naar Santiago. Eenmaal aangekomen op de luchthaven wordt u met comfortabel vervoer naar uw hotel in het hart van de stad gebracht naar uw 4 sterren hotel. U overnacht hier in hotel Torremayor of gelijkwaardig

 

Dag 31: Santiago de Chilé (O)Santiago de Chile

Hier vindt de laatste overnachting en het ontbijt voor de volgende ochtend plaats. U kunt van de vrije tijd gebruik maken om te genieten van deze geweldige stad. U overnacht hier in hotel Torremayor of gelijkwaardig

 

Dag 32: Santiago de Chilé (O)

Na het ontbijt is er de transfer naar de luchthaven van Santiago. Aangekomen op de luchthaven maakt u zich klaar voor de terugreis.

 

Dag 33: Aankomst thuis

Na een hopelijk goede vlucht komt u vandaag thuis aan. Eenmaal thuis kan u alle belevenissen van de afgelopen weken gaan delen met familie en vrienden.

 
Testimonials

 • Tussentijdse sms vanuit berggebied bij Salta, Argentinië:

  San Antonio de los Cobres ‘wil je niet wonen’, maar de weg er naartoe is prachtig! Tilcara is heel gezellig. Super hotel. Heerlijk gegeten. Topreis! Iedereen geniet :-)
  Familie Vehmeijer

 • Ieder onderdeel was een feestje!

  Hallo Markus,
  We willen je bedanken voor de fantastische reis die je voor ons geregeld hebt. We hadden hoge verwachtingen van de vakantie, maar de verwachtingen zijn in alle opzichten overtroffen. Mede door jouw toedoen hebben we een hele relaxte reis gehad. Het is heel ontspannen als je op het vliegveld wordt opgehaald en niet naar vervoer of naar een hotel moet zoeken. Dat geldt ook voor de excursies. Alle vliegreizen waren perfect, geen enkele vertraging en de bagage was er ook steeds. Het Paaseiland was geweldig., maar ook de Atacama woestijn was heel bijzonder, zoals de Iquazu watervallen heel overweldigend waren. Ieder onderdeel was een feestje op zich en Rio heeft ons hart gestolen.
  Jeanette & Jac Spijkers

 • Het is fantastisch!

  Hi Markus,

  We zijn volop aan het genieten van de reis! Het is fantastisch! Hierbij een kleine impressie.

  Groetjes van ons (groep Groenendijk)

 • Alles top geregeld!

  Goedemorgen Markus,

  Ik ben nog steeds aan het nagenieten van de prachtige reis naar Chili en Argentinie. Wat hebben we fantastisch mooie plekken gezien! Bedankt, alles was top geregeld
  Groet, Eline van der Bijl

 • Antarctica, Argentinië en Chili 32 dagen

  Complimenten voor de goede voorlichting en hulp met het samenstelling van deze fantastische mooie reis!

  Karina & Otto (reis dec2020)

 • Allemaal perfect!

  Hoi Markus,
  Even een bericht om je te laten weten dat we een fantastische reis door Argentinië hebben gehad. Alles was erg goed geregeld door je! Hotels, ophaal/breng service, de variatie in het land, allemaal perfect. Dank voor al je goede voorbereidingen en we werken graag weer met je samen voor een volgende reis (Namibië?).
  Groet, Adri en Rene


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië