22-daagse self-drive door prachtig Namibië


Een 22-daagse self-drive safari in Namibië. Maakt u het liefst een self-drive reis? En heeft u een fantastische safari en Namibië op het lijstje staan? Dan is deze reis een perfecte gelegenheid om u te laten inspireren! U begint uw reistocht richting de Fish River Canyon, de op een na langste canyon ter wereld na de Grand Canyon, waar u kunt genieten van de schitterende omgeving en natuurlijk het prachtige uitzicht. Vervolgens kruist uw tocht langs de Sosussvlei, waar de legendarische en tevens hoogste zandduinen ter wereld zich bevinden. Bij zonsopkomst en zonsondergang zal u ongetwijfeld een traantje moeten wegpinken. Verder gaat u natuurlijk op safari naar het Etosha Nationaal Park, bekend vanwege de hoge concentratie wildlife en fraaie landschappen. En natuurlijk nog veel meer.. En het belangrijkste: u heeft tijd genoeg om van al het mooiste van dit prachtige land te genieten!

 

Dag tot dag programma

 

Dag 0 : Vertrek Schiphol naar Windhoek

Vandaag begint uw reis op de grootste luchthaven van ons land, Schiphol.

 

Dag 1 : Aankomst Windhoek

Vandaag komt u aan op de luchthaven van Windhoek en wordt u buiten de gate hartelijk verwelkomd. Er staat er een Nissan Double Cab voor u klaar. De rental company draagt er zorg voor dat u naar uw auto gebracht wordt.
Om lekker uit te kunnen rusten van de vlucht overnacht u in het Safari Court hotel.

Windhoek heeft ongeveer twee honderd duizend inwoners en is daarmee, mondiaal gezien, een erg kleine hoofdstad. Dit aantal groeit overigens snel omdat er in het achterland te weinig werk is. Ondanks die snelle groei, de laatste jaren, is het centrum van de stad heel schoon en er doen zich geen problemen voor. De meeste bezoekers zijn daar heel tevreden over en vinden Windhoek een bijna on-Afrikaanse stad. Zoals u kunt verwachten zijn veel van de beste hotels van Namibië in Windhoek te vinden. De stad biedt een heel scala van goede accommodaties voor alle groepen bezoekers, van backpackers tot guest houses van hoog niveau.

 

Dag 2 : Windhoek - Fish River Canyon (O)

Vandaag vertrekt u naar de Fish River Canyon. Deze rit doet u in twee dagen. U overnacht  in het Canyon Hotel in Keetmanshoop, vanwaar u de volgende dag verder kunt reizen.

 

Dag 3 en 4 : Fish River Canyon (O)

Het is vandaag een relatief kort en vooral heel mooi stuk rijden. In de vroege middag komt u aan bij de Fish River Canyon. Deze twee dagen kunt u genieten van de omgeving en het prachtige uitzicht dat u heeft op de Fish River Canyon. U overnacht in de sfeervolle Canyon Lodge.

 

De Fish River Canyon (lokaal ook: Visrivier Canyon of Visrivier Afgronde), in Namibië is de op een na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Het is een bijzonder indrukwekkend landschap. Hoewel het landschap lijkt op dat van de Grand Canyon, vallen vooral de verschillen op: de stilte, de afwezigheid van bebouwing, verharde wegen, neonverlichting en massa's toeristen. Onder begeleiding van een goede gids is het mogelijk om af te dalen in de Fish River Canyon, maar door de grote droogte en verstikkende hitte gedurende een groot deel van het jaar, is dit afhankelijk van het seizoen waarin men de canyon bezoekt.

 

De Visrivier is met 650 km de langste rivier in het land. Het water is oranjegekleurd. De canyon is gelegen aan de benedenloop van de rivier. De kloof is circa 160 km lang, tot 27 km breed en is op sommige plaatsen tot 550 meter diep. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier uit in de Oranjerivier. De Fish River Canyon is waarschijnlijk circa 500 miljoen jaar geleden ontstaan door de slijtende werking van een gletsjer. Door de eroderende werking van de rivier is de kloof steeds dieper geworden. De rivier meandert zich inmiddels een weg door het gesteente en laat een grillig landschap achter.

 

Dag 5 en 6 : Luderitz (O)

U vertrekt in de ochtend vanuit de Fish River Canyon naar het kustplaatsje Luderitz. Hier overnacht u in het Luderitz nest hotel. Rekent u op een ‘kleine’ dag rijden, afhankelijk van het aantal stops dat u onderweg maakt.

 

Dag 7 : Luderitz – Sossusvlei (O)

U gaat vandaag richting het gebied van de Sossusvlei. Vanuit Luderitz slaat u bij Aus linksaf (hier kunt u nog tanken!) om één van de mooiste routes van het land te gaan rijden. Houd daarbij vooral de meest linker weg aan die vlak langs de Namib Desert loopt.
Bij Sossusvlei en kunt hier zelf eenvoudig een korte wandelexcursie door de kleine Sesriem Canyon maken. Tip: vanaf de parkeerplaats naar beneden en dan vooral het linker deel van de canyon verkennen. Deze loopt weliswaar dood, maar is het meest spectaculair. Als deze dag iets is uitgelopen, kunt u deze korte wandeling ook bewaren tot morgen, tot na het vroege bezoek aan de Deadvlei. U overnacht vanavond in Betesda Lodge.

 

Aan de ingang van de Sossusvlei ligt de Sesriem Canyon. Als resultaat van eeuwenlange erosie is een nauw ravijn van ongeveer een kilometer lengte en een diepte van 30 a 40 meter gevormd. De eerste verkenners in dit gebied moeten zes keer de lengte van een lange riem, waarmee een paardenspan werd gemend, aan elkaar knopen om het water uit een poel in de canyon naar boven te halen. Daarom heet deze canyon ‘Sesriem’.

 

De Namib is de oudste en de meest bijzondere woestijn van de wereld. De centrale Namib strekt zich over een afstand van 2.000 kilometer uit langs de kust, van de Olifants rivier in het zuiden tot de San Nicolau in Zuid Angola. De woestijn bestaat vooral uit regelmatige duinen die parallel aan de zee lopen en die zich uitstrekken van de kust naar de grintvlaktes in het binnenland. Deze duinen lijken dood en zonder enig leven maar ze kennen een complex ecosysteem dat elke druppel vocht uit de veelvoorkomende mistbanken weet te benutten. De woestijn is door een combinatie van oorzaken ontstaan. De Orange rivier brengt samen met de Fish rivier een grote hoeveelheid slib naar de zee. Langs de kust lopende stromen brengen dit slib naar het noorden en aanlandige winden brengen het slib op de kust. Miljoenen jaren lang is deze zandrug steeds verder landinwaarts geduwd en heeft zo de Namib woestijn gevormd. Het zand kleurt op sommige plaatsen sterk oranje omdat de sporen van ijzererts in het zand gaan roesten.

 

Dag 8 : Sossusvlei duinen (O)


Vandaag ontwaakt u in de prachtige Sossusvlei omgeving.
U staat voor zonsopgang op om Duin 45 op te klimmen om vandaar de zon te zien opkomen. Na het ontbijt sluit u zich aan bij een lokale deskundige die u tijdens de rondleiding alles zal vertellen over het bijzondere ecosysteem dat in deze woestijn bestaat.
U verblijft deze nacht wederom in Betesda Lodge.

 

Sossusvlei is een lager gelegen deel in het landschap met de hoogste duinen ter wereld aan de randen. Hoewel dat maar weinig voorkomt lopen, als het heel overvloedig regent, de lager gelegen delen van de ‘vlei’ onder met water uit de Tsauchab rivier. Dit wonder met het water in het midden van de woestijn is een spectaculair verschijnsel. Een gebied wordt als extreem droog (hyper-arid) geclassificeerd als er gemiddeld niet meer dan 100 mm regen per jaar valt, als er tussen de 100 en 250 mm regen per jaar valt wordt het gebied ‘droog’ genoemd, bij regen tussen de 250 en 500  mm noemt men het gebied half-droog (semi-arid).  Ongeveer 16 % van de oppervlakte van Namibië is extreem droog. De Namib is extreem droog met een regenval van minder dan 100 mm per jaar. In de droogste gebieden is de jaarlijkse potentiële verdamping 3500 mm terwijl de jaarlijkse regenval maar 20 mm is.

 

De naam Namib is van Namibische origine waarvan de moderne spelling refereert aan een bepaald deel van de woestijn, met name de grote vlakte. De zandduinen zijn gevormd uit de sedimenten die met de Orange rivier zijn meegespoeld, noordwaarts zijn verplaatst door de zeestroom en daarna landinwaarts zijn verwaaid door de, in deze regio, dominante zuidelijke winden. Het zand in deze duinen bestaat voor 90-95 % uit kwarts (Silica) en voor 10-15 % uit mica, veldspaat en mineralen zoals granaat, ilmeniet en magnetiet. Het zand kleurt steeds meer rood naarmate we verder naar het oosten gaan als gevolg van de toenemende hoeveelheid ijzererts  die in verroeste vorm (ferro-oxide) in het zand zijn sporen nalaat. De omvang van deze corrosie is afhankelijk van leeftijd, temperatuur en vochtigheidsgraad.

 

Dag 9 en 10 : Walvis Bay (O)

Vandaag kruist u de steenbokskeerkring (Tropic of Capricorn) onderweg in de woestijn. De eerste stop is Walvis Bay waar u wellicht flamingo’s tegenkomt. Bij aankomst in Swakopmund rijdt u naar het Swakopmund Eberwein Guesthouse, waar u vannacht de nacht doorbrengt.

Swakopmund is twee jaar later dan Windhoek, in 1892, gesticht door kapitein Curt von Francois. De stad werd de belangrijkste haven van Duits Zuidwest Afrika. Het toegenomen handelsverkeer tussen Duitsland en haar kolonie maakte een eigen haven nodig maar Walvis Bay, 33 kilometer zuidelijker gelegen, was al in handen van de Engelsen. Daarom viel het oog op Swakopmund omdat andere plaatsen (zoals Cape Cross) niet geschikt waren en omdat hier volop vers water voorhanden was. De meeste steden en dorpen in Namibië zijn gegroeid vanuit oude vestigingen waar waterbronnen te vinden zijn. De namen die door de oorspronkelijke bewoners aan de plekken waar ze leefden werden gegeven zijn dikwijls heel beschrijvend en meestal bleven deze namen tijdens de koloniale tijd in gebruik zij het met aangepaste (Europese) uitspraak. Het Nama woord ‘Tsoakhaub’, wat vertaald kan worden met ‘anus’, klonk nogal ruw maar was wel een goede beschrijving van de situatie. De heftige stroom van de Swakop rivier bracht namelijk grote hoeveelheden modder, zand, vegetatie en van dode dieren mee. Dit werd verderop in de oceaan gedumpt en dus klopt de inlandse naam wel. De Nama naam werd veranderd in ‘Swachhaub’ en toen Swakopmund in 1896 een onafhankelijk district werd is de huidige naam ingevoerd.

 

Dag 11,12 en 13 : Twijfelfontijn (O)

Vandaag rijdt u via de kust en Hentiesbaai naar Twyfelfontein. Hier blijft u drie nachten om daarna weer de weg te vervolgen naar het zogeheten Himbaland.
U verblijft in de Twyfelfontein Country Lodge. Op deze plaats zijn heel duidelijk de gevolgen van eeuwenlange vulkanische activiteiten te zien. Voor de rest is de lodge opgebouwd uit plaatselijk steen en zijn de kleuren in de lodge matchend met het omliggende landschap.

 

Dag 14 en 15 : Grootberg (Himbaland) (O,D)

Deze dagen kunt u een Himba dorp bezoeken. De Himba zijn een volk van veetelers en zij zijn gespecialiseerd in fokvee en geiten. U herkent ze aan hun unieke wijze van kleden.
De overnachtingen vinden plaats in Grootberg Lodge in het plaatsje Grootberg.

 

Dag 16,17,18 en 19 : Etosha Nationaal Park (O,D)

Na het ontbijt vertrekt u naar het Etosha National Park om tijdens een geweldige tocht het wildleven te observeren. U stopt bij drinkplaatsen waar gewacht wordt tot de dieren komen drinken en u krijgt zo veel mogelijk van het fraaie park te zien. U heeft 4 nachten in het Etosha NP, die verspreid zijn over het park.

- De eerste nacht verblijft u aan de zuidelijke zijde van het park in een Waterhole Chalet met double bed in het Okaukuejo Resort. (O,D) 
- De tweede nacht overnacht u in het zuiden van het park in Halali. (O)

- De derde en vierde nacht verblijft u in het oosten in het Namutoni (O) gebied. U heeft hier 2 nachten, omdat in deze periode de dieren in het oosten van het Etosha Nationaal Park rondlopen. De kans is hier het grootst om de dieren te zien.

 

Etosha National Park, met zijn enorme rijkdom aan dieren en planten, ligt in het noorden van Namibië en omvat een oppervlakte van 22.270 vierkante kilometer. De doorsnede van het park bedraagt 4.590 kilometer. In 1851 waren de ontdekkingsreizigers Sir Francis Gatton en Charles Anderson de eerste Europeanen die deze enorme vlakte, die bekend stond als Etosha (de witte plaats met luchtspiegelingen) bezochten. Het gebied er omheen is rijk aan wilde dieren. Als in het regenseizoen van december tot maart er in de vlakte een modderlaag van een meter diep ontstaat komen daar talloze flamingo’s op af. Dit is een van de meest spectaculaire natuur ervaringen die in Afrika mogelijk zijn.

 

Vijftig jaar na het eerste bezoek van de ontdekkingsreizigers bouwden de Duitsers een fort aan de oostkant van de vlakte bij Namutoni. In 1904 werd het fort door de Wambo aangevallen. Toevallig waren er maar zeven Duitse politiemensen in het fort aanwezig en die hadden maar weinig ammunitie beschikbaar. Na zeven uur vechten vluchten zij onder bescherming van de duisternis van de nacht naar het zuiden totdat ze bij een Duitse nederzetting kwamen die hen te hulp kwam. De groep gewapende lieden ging terug naar het fort om het te heroveren. Het fort was totaal leeggehaald en goeddeels verwoest door de krijgers van de Wambo. Daarna werd het fort (‘Beau Geste’ fort) weer glinsterend wit herbouwd en het werd nooit meer aangevallen. Het nieuwe fort was tot ongeveer 1950 een politiepost. In 1907 werd de Etosha Vlakte en omgeving door de Duitse overheid tot natuur- en wildreservaat geproclameerd. Aan de noodzakelijke voorzieningen in de vorm van wegen en rustkampen werd tot 1952 gewerkt en in 2007 werd er uitgebreid aan verbeterd.

 

Het is nu mogelijk een nachttocht of een schemertocht om wild te observeren te boeken via het kantoor van het nationaal park. Dit aanbod bestaat nog niet zo lang en u boekt dat in het kantoor van het NP in uw restcamp. Een nachttocht brengt het reisschema niet in gevaar. Een schemertocht is soms niet goed mogelijk dus laat u adviseren door uw gids voordat u een boeking maakt.

 

Dag 20 : het Waterbergplateau (O)

Na het ontbijt vertrekt u naar Waterbergplateau.

 

Dag 21 : naar Windhoek (O)

Vandaag gebruikt u om terug te rijden naar Windhoek. U kunt op deze tocht rustig aan doen, want de rest van de dag heeft u in Windhoek vrij te besteden. U verblijft vannacht in het Safari Court hotel. In het hotel levert u de sleutels van de huurauto in.

 

Dag 22 : Transfer naar Windhoek airport

Vandaag is het helaas de vertrekdag. Tijd om vaarwel te zeggen tegen dit overweldigende land. Afhankelijk van de vertrektijd van uw internationale vlucht wordt u gebracht naar de internationale luchthaven bij Windhoek voor uw vlucht terug naar huis.

 

Dag 23 : Welkom thuis!

Vandaag komt u in de middag aan in Nederland.

 




Testimonials

  • Met volle teugen genoten (Namibië en Botswana)!

    Onze dank aan jou en jouw partners ter plaatse voor het perfect regelen van onze reis naar Namibië en Botswana. Overal waren onze namen bekend, overal stonden mensen ons op te wachten bij aankomst, overal waren de auto’s voor transfers op tijd. We hebben echt een geweldige 4 weken gehad met luxe accommodaties op prachtige locaties. En we hebben er met volle teugen van genoten.

    Met hartelijke groet,
    Sylvain & Tessa


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië