16-daagse 'latin' droomreis in Nicaragua


Dag 1: Aankomst Managua Managua, Nicaragua

Aankomst op Managua International Airport, transfer naar hotel Managua, overnachting in Best Western Las Mercedes. 

 

Op het vliegveld van Managua wordt u opgewacht door een gids. Daarna wordt u naar Hotel Las Mercedes gebracht, een vrij chique hotel direct tegenover het vliegveld. Een zeer geschikte verblijfplaats om de eerste nacht na de lange vliegreis door te brengen. 

 

Dag 2: Managua (O)Managua, Nicaragua

Ontbijt, stadstour Managua, lunch, transfer naar León, bezoek aan de Ruines van León Viejo, overnachting in Hotel Europa. 

 

Na het ontbijt bezichtigt u de hoogtepunten van Managua in een korte stadstour. U ziet onder andere de oude kathedraal, het Nationaal Paleis en Het Nationaal Historisch Park Laguna de Tiscapa. Na de stadstour wordt er voor de lunch gestopt bij het winkelcentrum Metrocentro, waar u in een foodcourt zelf kunnen bepalen wat u eet, van heerlijke typisch lokale gerechten tot de welbekende McDonald’s. 

 

Ook is het mogelijk dat er voor de lunch gestopt wordt bij een zogenaamde ‘fritanga’, een populaire eenvoudige eetgelegenheid die meestal op de stoep van de straten in Managua te vinden zijn. Vooral rond lunchtijd loopt het hier vaak storm.

 

Vervolgens vertrekt u per privé bus (A/C) richting León. U stopt voor een bezoek aan León Viejo waar we de koloniale stadsruines kunt bezichtigen (UNESCO Werelderfgoed). Na een korte wandeling aanschouwt u een geweldig panorama over het Meer van Managua en de Momotombo vulkaan, een geweldig zicht! 

In León verblijft u in Hotel Europa, een karaktervol hotel op een steenworp afstand van het centrum. 

 

Dag 3: León (O, L)Leon, Nicaragua

Tour Cerro Negro & Ashboarding, overnachting in Hotel Europa. 

 

Vandaag gaat u op avontuur naar de vulkaanketen Los Maribios, een indrukwekkende en bijzondere ervaring. U beklimt één van de jongste vulkanen van Latijns-Amerika, de spectaculaire Cerro Negro. Deze relatief kleine vulkaan (726 meter) ontleent haar naam aan het feit dat ze bestaat uit zwart vulkanisch zand en lavagesteente. De Cerro Negro is een actieve vulkaan en nabij de krater zijn vele zogeheten fumaroles aan te treffen en er is een heel spectrum aan kleurrijke fosfaten te aanschouwen. Het weidse panorama op de top van Cerro Negro biedt een blik op het grootste deel van de Cordillera Los Maribios. 

 

Als sluitstuk van de tour volgt de afdaling in het fijne vulkanische zand van de Cerro Negro. U neemt ook enkele Volcano Boards mee, zodat er na een korte training aan ‘ashboarding’ kan worden gedaan. Enige snowboard- of surf ervaring is daarbij wel wenselijk, maar niet noodzakelijk. 

 

Na terugkomst in León wordt er geluncht in restaurant CocinArte, met diverse vegetarische specialiteiten, maar ook met enkele heerlijke kipgerechten. 

 

De middag is vrij te besteden, u kunt bijvoorbeeld een stadswandeling door het centrum van León maken, welke voert langs kerkjes, de imposante kathedraal (grootste van Midden-Amerika) en vele historische Sandinistische muurschilderingen. 

 

Dag 4: Matagalpa (O, L, D)Matagalpa, Nicaragua

Vertrek naar Matagalpa, Iguana Boerderij, San Jacinto, CECOCAFEN, overnachting bij families in de gemeenschap. 

 

Onderweg naar Matagalpa stopt u bij een kleine rurale gemeenschap, genaamd Comunidad Redondo. Een wandeling van een half uur brengt u bij een iguanafarm (hagedissen!). Hier bezichtigt u ruim 150 iguanas in hun semi-natuurlijke omgeving. Vervolgens maakt u een excursie naar San Jacinto, waar u de befaamde moddergeisers bezoeken, gelegen in een vulkanisch zeer actieve zone.

 

De eindbestemming van de dag ligt op 1 uur rijden van het bergstadje Matagalpa, in een gemeenschap nabij San Ramon, waar u ontvangen wordt door de ‘socios’ van het koffiecoöperatief CECOCAFEN (Centro de Cooperativas Cafetaleras del Norte). 

 

Het doel van dit programmaonderdeel is om middels zogenoemd Community Based Tourism de koffieboeren te steunen bij het genereren van alternatieve inkomsten (uit toerisme), noodzakelijk na de dramatische daling van de koffieprijs op de wereldmarkt, en tevens om de mensen achter onze dagelijkse kop koffie te leren kennen.

In het huis van een socio geniet u van de lunch, waarna u uitleg krijgen over de aangesloten coöperatieven, de gemeenschappen en de lokale productie. U wordt voorgesteld aan de gidsen (allen afkomstig uit de gemeenschap) en sleutelfiguren van het coöperatief. Hierna bezoekt u met een van de gidsen de boerderij van een cooperant. Na het bezoek wordt er gewandeld in de omgeving en volgt een hoogtepunt van de dag: zwemmen in Salto Yasica, een waterval in een zeer aangename omgeving, midden in de natuur. 

 

Na een enerverende dag en onvergetelijke avond verblijft u in huizen van families uit de gemeenschap, waar een lokaal diner wordt bereid. De overnachting is vanzelfsprekend zonder veel franje, maar  basisvoorzieningen als: een bed, schoon beddegoed, een klamboe (muskietennet), een latrine en douche zijn uiteraard gewoon aanwezig. 

 

Dag 5: San Ramon (O, L, D)San Ramon, Nicaragua

CECOCAFEN, wandeling omgeving San Ramon, kookcursus tortilla & gallo pinto, livemuziek bij Kampvuur, overnachting bij families in de gemeenschap. 

 

Vandaag onderneemt u een wandeling in de omgeving van San Ramón. Vervolgens leert u in een gezamenlijke kookcursus hoe u gallo pinto en tortillas maakt. Dat is tegelijkertijd de lunch. De middag is vrij om de handen uit de mouwen te steken op de boerderij, samen met de lokale campesinos. Na deze  onvergetelijke ervaring gaat u later in de middag dineren op de boerderij van een socio. Tijdens en na de maaltijd wordt u verrast door een heuse folkloristische muziekgroep! De muziekgroep uit San Ramon verzorgt bij het kampvuur een kort optreden waarbij de cultuur in het Noorden van Nicaragua centraal staat; de lokale cultuur verschilt in Nicaragua sterk per streek. Het gebied rond San Ramon is toeristisch nog amper ontwikkeld en het authenticiteitsgehalte is daardoor maximaal. 

 

 

Dag 6: Masaya, Nachtexcursie naar volcán Masaya (O)Masaya, Nicaragua

Transfer naar Masaya, bezoek aan vulkaan en wijk Monimbó, overnachting in hotel Alhambra.

 

Vandaag gaat u op pad naar Masaya, ‘de stad van het volk’. De sfeer hier is nog zeer authentiek en de stad is bekend door de authentieke producten die hier gemaakt worden. U gaat op bezoek in de wijk Monimbó, waar bijvoorbeeld producten als hangmatten worden gemaakt en verkocht.

 

Eind van de middag staat een hele bijzondere tour op het programma: de Lava night tour. U rijdt naar de vulkaan Masaya, alwaar een tour naar de krater van de vulkaan van start gaat. U ziet de lava van dichtbij rood opgloeien in de schemering en bezoeken ook de nabijgelegen lava-grotten. Een hele bijzondere belevenis! Na afloop reist u door naar Granada, waar u verblijft in Hotel Alhambra.

 

Hotel Alhambra is een imposant koloniaal hotel, gelegen aan het centrale plein van Granada, tegenover de kathedraal. Een heerlijk rustpunt. De lobby en het terras stralen een koloniale sfeer uit, er is een zwembad en tropische tuin, de kamers zijn voorzien van privé sanitair.

 

Dag 7: Granada (O)Granada, Nicaragua

Optionele tours, overnachting in hotel Alhambra. 

 

Granada werd gesticht in het jaar 1524 door Francisco Hernandez de Cordoba, en is daarmee de oudste koloniale stad op het vasteland van Latijns Amerika. De pastelkleurige huisjes en statige klassieke gebouwen nodigen uit tot een ontspannen wandeling, met een fraaie zonsondergang aan het Meer van Nicaragua (Cocibolca) als hoogtepunt.

 

Vandaag heeft u  de mogelijkheid om zelf Granada te ontdekken. Als u meer wilt zien van de omgeving van Granada kunt u een excursie boeken (niet inbegrepen) bij onze lokale Nederlands / Engelssprekende agent. De excursiemogelijkheden zijn:

 

Stadstour Granada (3 uur)Granada, Nicaragua

Vanaf het hotel krijgt u een rondleiding door de schitterende koloniale stad. Per traditionele paardenkoets wordt u door de mooiste straatjes van Granada vervoerd. U bezoekt de San Francisco kerk en klooster uit 1524, de begraafplaats met indrukwekkende koloniale graven en tombes van meer dan 400 jaar oud en het Fort `La Polvora`. Vanaf de oude torens heeft u een prachtig uitzicht over de stad, de Xalteva kerk en de stadsmuren. 

 

Las Isletas de Granada (3 uur)

U maakt een excursie naar Las Isletas de Granada. Per motorboot ontdekt u de indrukwekkende flora en fauna van Las Isletas: een archipel van 360 eilandjes van vulkanische oorsprong, gelegen aan de voet van Vulkaan Mombacho. Er wordt o.a. een historisch fort bezocht en een drankje aangeboden op een eilandje. Een gids vertelt over de eilandjes, haar bewoners en de vele watervogels die er huisvesten.

 

Dag 8: Granada (O, L, D)

Granada, Nationaal Park Vulkaan Mombacho. 

 

De ochtend is vandaag vrij te besteden. Rond lunchtijd verzamelt u bij Juancho´s, een prima adresje voor een heerlijke lunch.

Daarna vertrekt u naar Nationaal Park Vulkaan Mombacho, het best onderhouden Nationaal Park van Nicaragua, een waar paradijs voor de wandelaar! U begint met een wandeling om de krater (1,5 kilometer) met geweldige uitzichten over Las Isletas de Granada en het Meer van Nicaragua. Dit pad voert tevens door een primair tropisch regenwoud en een heus dwergbos. 

 

De wandeling langs de Puma Trail (6 kilometer) is uitdagender en kan (optioneel) ook gedaan worden. De meerkosten zijn $ 8,- per persoon. Hiervoor moet wel goed schoeisel worden meegenomen en voldoende water voor onderweg.

 

U gebruikt het diner in het wetenschappelijk centrum op de vulkaan, gevolgd door een nachtelijke wandeling o.l.v. een gids van Fundacion Cocibolca. Overnachting op Vulkaan Mombacho, in de slaapzaal van het wetenschappelijk station. De opbrengst van het arrangement gaat naar Fundacion Cocibolca, een NGO welke zich inzet voor natuurbehoud en management van Nationaal Park Vulkaan Mombacho.

 

Dag 9: Ometepe (O, L, D)Ometepe, Nicaragua

Transfer naar Ometepe

U vertrekt naar San Jorge, waar de ferry (boot) naar Ometepe op u ligt te wachten. Ometepe is het grootste eiland in zoet water ter wereld en bestaat uit twee vulkanen die aan elkaar vastgegroeid zijn. De ene is nog actief (Concepción) en de andere is niet langer actief (Maderas) en is daardoor helemaal begroeid met tropisch regenwoud. Op Ometepe verblijft u bij het natuurgebied Charco Verde, in het gelijknamige hotel, aan de voet van de indrukwekkende vulkaan Concepcion.

 

Dag 10: Isla de Ometepe (O)Isla de Ometepe, Nicaragua

Isla de Ometepe, eiland tour, overnachting in Hotel Charco Verde

 

Op de eerste dag op het eiland staat een eilandtour op het programma, waarbij de mooiste plekjes van het eiland worden bezocht. Onder meer staan Laguna Charco Verde en Ojo de Agua op het programma. 

Laguna Charco Verde is een maagdelijke lagune in gelegen in een prachtig natuurgebied. U maakt een mooie wandeling en beklimmen een heuvel met een weids uitzicht over de het Meer van Nicaragua en Vulkaan Maderas en vulkaan Concepción. Vervolgens gaat u naar Ojo de Agua; een natuurlijke waterbron waaruit een rivier ontspringt (hier kan ook gezwommen worden!). 

Natuurlijk ontkomt u ook daar niet aan een mooie wandeling door de indrukwekkende natuur. Aan het einde van de dag stopt u nog even om van het strand van Playa Domingo te genieten (gelegen tussen beide vulkanen) en keren daarna terug naar Charco Verde. 

 

Dag 11: San Juan del Sur (O) San Juan del Sur, Nicaragua

Vertrek naar San Juan del Sur, overnachting in  Hotel Piedras y Olas

 

Vandaag vertrekt u naar San Juan del Sur, een authentiek vissersdorpje gelegen aan het een baai met zandstrand. Geniet van zon en strand, de koele wateren van de Pacific!

 

Dag 12: San Juan del Sur (O)

San Juan del Sur, optionele Tours, Hotel Piedras y Olas

 

Vrije dag aan het strand van San Juan del Sur. Geniet van zon en strand, de koele wateren van de Pacific. De Canopytour van ‘Da Flying Frog’ is onweerstaanbaar! Per kabelbaan gaat u als echte Tarzan & Jane van boomtop tot boomtop! Van Augustus tot Januari is het mogelijk reuzenzeeschildpadden (Paslama) te bezichtigen bij nabijgelegen Nationaal Reservaat La Flor. Bij San Juan del Sur is het ook mogelijk om te surfen, snorkelen of diepzeeduiken. 

 

Dag 13: San Juan del Sur (O)San Juan del Sur, Nicaragua

San Juan del Sur, optionele tours, Hotel Piedras y Olas

 

Vrije dag aan het strand van San Juan del Sur. Geniet van zon en strand, de koele wateren van de Pacific. 

 

Dag 14: Managua (O, L)Vertrek naar Managua, Mirador La Catarina, bezoek aan souvenirmarkt, Managua

 

Na een ochtend aan het strand van San Juan del Sur vertrekt u per privé bus richting Managua. U doorkuist een van de mooiste gebieden van Nicaragua, het landelijke La Concha. Allereerst staat er een kort bezoek aan mirador La Catarina op het programma. Bij La Catarina, dat deel uitmaakt van de Pueblos Blancos, bezoekt u El Mirador de la Catarina, waar u ook zult lunchen. Hier aanschouwt u een adembenemend uitzicht over Laguna de Apoyo (een enorm kratermeer), Granada en Vulkaan Mombacho. Onderweg maakt u ook een stop bij een toeristisch centrum, waar vele typische producten uit de regio worden verkocht: perfect voor souvenirshoppen! Aan het einde van de dag wordt u naar een hotel bij de luchthaven van Managua gebracht. 

 

Dag 15: Terug naar huis (O)

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van Nicaragua. Vroeg in de ochtend staat uw transfer klaar om u naar de luchthaven te brengen. Goede reis!

 

 
Testimonials

 • Altijd weer bij jullie!

  De naam van jullie reisbureau (toen nog een andere naam meen ik) popte up toen ik naar een accommodatie zocht gelegen aan een rivier in Nicaragua! dat was 12 jaar geleden!
  De reizen die daaruit volgden waren zo bijzonder en helemaal naar wens ingevuld dat ik bij volgende reizen op maat altijd weer bij jullie uitkom.

 • Al 12 jaar lang :-)

  De naam van jullie reisbureau popte up toen ik ooit naar een accommodatie zocht gelegen aan een rivier in Nicaragua! dat was 12 jaar geleden!
  De reizen die daaruit volgden waren zo bijzonder en helemaal naar wens ingevuld dat ik bij volgende reizen op maat altijd weer bij jullie uitkom.
  Familie Verboom, Vlijmen.


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië