21-daagse avontuurlijke self-drive in Nicaragua


 

Dag 1: ManaguaManagua

Na aankomst op het vliegveld van Managua wordt u naar het aangename hotel Mansión Teodolinda gebracht, gelegen op een steenworp afstand van het oude centrum van Managua. Het hotel is voorzien van alle gemakken en heeft een zwembad gelegen in een tropische tuin. Overnachting in hotel Mansión Teodolinda. 

 

Dag 2: Selva Negra (O)Selva Negra

Na het ontbijt vertrekt u per huurauto naar Selva Negra, gelegen nabij bergstadje Matagalpa. Vrije middag om te wandelen in het tropisch nevelwoud. Overnachting in Hotel Selva Negra. 

 

Dag 3: Vrije dag in Selva Negra (O)

Selva Negra is Spaans voor het Zwarte Woud oftewel Schwarzwald. De eigenaars, Eddy en Mausi Kühl, zijn afstammelingen van Duitse kolonisten die zich enkele eeuwen geleden vestigden in Matagalpa. Selva Negra is een primair tropisch nevelwoud met een zeer bijzondere flora en fauna, de opmerkelijke Quetzal wordt hier sporadisch gesignaleerd. Tevens wordt er in Selva Negra op kleine schaal, en op biologische wijze, koffie geproduceerd (Selva Negra Estate Coffee). 

 

Vandaag kunt u wandelen door de koffievelden en veel te weten komen over de oogst, de verwerking en de export van koffie. Het biologische productieproces en de toegepaste recyclingsmechanismen zijn zeer indrukwekkend. Tevens is er de mogelijkheid om te wandelen in het tropisch nevelwoud, er zijn diverse wandelpaden die voeren langs brulapen, kleurrijke vogels en bijzondere flora. De paden hebben verschillende niveaus; van gemakkelijk tot zeer uitdagend (stijl en ongerept). 

 

Overnachting in hotel Selva Negra (Matagalpa). Dit hotel is schitterend gelegen in het natuurpark, op een steenworp afstand van de koffieplantage. De kamers zijn voorzien van alle gemakken en hebben privé sanitair. Een bijzondere plaats om te overnachten! 

 

Dag 4: Finca (O, L, D)

Na het ontbijt geeft u vandaag de sleutels van de huurauto tijdelijk af. Per privé vervoer wordt u gebracht naar San Ramón. Hier maakt u kennis met de lokale bevolking van Nicaragua door het Finca Esperanza Verde project. San Ramón is gelegen bij de steden Jinotega en Matagalpa in het bergachtige noorden van Nicaragua. Hier krijgt u eerst meer informatie over het Finca Esperanza project en een lunch waarna u vervolgens een bezoek brengt aan de vlinder boerderij. 

Finca

Het Finca Esperanza Verde (Groene Hoop) project ondersteund duurzaam toerisme en verschillende vormen van lokale milieuvriendelijke ontwikkeling. In het gebied bevinden zich verschillende koffieplantages en er is tevens een vlinderboerderij. Dit is tevens een ideale omgeving om te genieten van de prachtige flora en fauna, met name de bijzondere vogels. Alle opbrengsten uit dit project worden geïnvesteerd in de lokale ontwikkeling zoals bijvoorbeeld in zonne-energie. Overnachting in een ruime 5-persoonsbungalow in Finca.

 

Activiteiten tijdens uw verblijf in Finca en San Ramón:

Bezoek aan een school (deel uw kennis en ervaring met de klas)

Breng een bezoek aan een lokale kunst of sieraden winkel 

Bezoek de apotheek en medische kruidentuin

Beklim de bergen in de omgeving

Bekijk de schitterende vogels

Bezoek een koffiehandelaar met een mooi zwembad

Maak Nacatamales tijdens de kookworkshop

Dineer met locale muziek en optredens

Bezoek een baseball game in het stadion (als die er is wanneer u er bent)

 

Dag 5: Finca (O, L, D)

Vandaag maakt u de rondtocht ‘All about organic coffee’ (inclusief presentatie). Hierna dineert u bij kampvuur met musicaloptredens georganiseerd door de lokale bevolking. Overnachting in een ruime 5-persoonsbungalow in Finca.

 

Dag 6: San Ramón of Finca (O, L, D)San Ramon

Wanneer u ervoor heeft gekozen om bij het gastgezin te overnachten maakt u vandaag kennis met deze familie in San Ramón. Door te overnachten bij de lokale bevolking (privé verblijf) krijgt u de unieke kans een kijkje te nemen in het dagelijks leven van een gewone familie in Nicaragua.In de ochtend, middag en avond heeft u de mogelijkheid zelf te bepalen wat u gaat doen. Hiervoor kan een keuze maken uit de activiteiten die hierboven reeds genoemd zijn. Het is ook mogelijk te overnachten in de ruime 5-persoonsbungalow in Finca om van hieruit leuk activiteiten te doen.

 

Dag 7: San Ramón of Finca (O, L, D)

Vandaag is het de tweede dag bij het gastgezin in San Ramón. In de ochtend, middag en avond heeft u de mogelijkheid zelf te bepalen wat u gaat doen. Hiervoor kan een keuze maken uit de activiteiten die hierboven reeds genoemd zijn. Het is ook mogelijk te overnachten in de ruime 5-persoonsbungalow in Finca om van hieruit leuk activiteiten te doen.

 

Dag 8: San Jacinto en stadstour in León (O)San Jacinto

In de morgen is het tijd vaarwel te zeggen tegen het gastgezin in San Ramón of om de bungalow in Finca te verlaten. In de middag is er een transfer geregeld naar Matagalpa waar u de huurauto weer gaat ophalen en vervolgens uw rondreis vervolgt. U vertrekt naar León met een tussenstop bij het vulkanische veld van San Jacinto. Het vulkanische veld, ook wel de neusgaten van vulkaan Telica genoemd, bestaat uit ongeveer 20 kleine kratertjes met kokende modder (tot 300 graden Celsius) in verschillende geuren en kleuren. Na een korte stop gaat u door naar de stad León, bekend om haar indrukwekkende koloniale erfgoed en rijke cultuur en geschiedenis. Na het inchecken neemt een Engelssprekenden gids u mee op stadstour, die langs de volgende attracties voert: de grootste kathedraal van Midden-Amerika, de vele kleurrijke kerkjes en enkele historische muurschildering uit de tijd van de Sandinistische revolutie. Overnachting in hotel La Posada del Doctor. 

 

Dag 9 en 10: León - optionele excursies (O)Leon

Deze dagen heeft u de mogelijkheid om zelf León te ontdekken. Bezienswaardigheden in deze koloniale stad met vele indrukwekkende bouwwerken zijn: de gezellige volksbuurt El Laborío, museum Ortiz Gurdian, La Casa del Cultura en de kathedraal. Indien u de omgeving wenst te ontdekken kunt u een excursie boeken (niet inbegrepen) bij onze lokale Nederlands/Engelssprekende agent. De excursiemogelijkheden zijn: 

 

1.   Bezoek aan Vulkaan Cerro Negro (halve dagexcursie)

Een beklimming van Vulkaan Cerro Negro is een unieke ervaring! Deze actieve vulkaan, één van de kleinste van Nicaragua (ca. 650 meter hoog), is geheel bedekt met zwart zand en stenen. Op de top van deze vulkaan heeft u een immens uitzicht over de keten van vulkanen `Los Maribios` en de actieve krater van Cerro Negro. U kunt op ski-achtige wijze een afdaling maken door het fijne vulkanische zand (het dragen van wandelschoenen wordt aanbevolen). 

 

2.   Excursie Telica: Lava in Krater (nacht excursie)

U kunt kiezen voor de spectaculaire excursie naar Vulkaan Telica. Omstreeks 10 uur ‘s avonds vertrekt u naar Telica. Een nachtelijke klim brengt u aan de rand van de krater waar u de lava ziet gloeien. Bij de eerste ochtendgloren daalt u af naar San Jacinto waar u het vulkanisch veld bezoekt alvorens terug te keren naar León. 

 

3.   Bezoek aan de ruines van León Viejo (halve dagexcursie)

U bezoekt de beroemde ruïnes van het oude León. Deze ruïnes zijn ontdekt aan de oevers van het Xolotlan meer, zo’n 40 kilometer van León gelegen. Het oude León werd verlaten na een uitbarsting van de Momotombo vulkaan. De indrukwekkende archeologische vindplaats met originele fundamenten van de stad is nu open voor het publiek. Ook zult u de oevers van met meer Xolotlan bezoeken en versteld staan van het indrukwekkende panorama op het fort van León Viejo. 

 

4.   Bezoek aan het Juan Venado Natuurreservaat (halve dagexcursie)

Een bezoek aan het natuurreservaat Isla Juan Venado is werkelijk één van de meest indrukwekkende belevenissen van Nicaragua. Per motorboot ontdekt u een verscheidenheid aan exotische vogels, zoogdieren, krabben, schildpadden en andere diersoortensoorten. In langzaam tempo vaart u door de mangroves die typerend zijn voor het gebied. Na een mooie wandeling over een maagdelijk strand aan de Pacifische kust keert u terug naar Hotel La Posada del Doctor voor de tweede overnachting. 

 

Dag 11: Masaya en Granada (O)Masaya

Na het ontbijt vertrekt u naar de kunstnijverheidsmarkt van Masaya. Op deze oude markt maakt u kennis met de Nicaraguaanse folklore, tevens de ideale plek om een hangmat, sigaren, schilderijen, keramiek of sieraden te kopen. U vervolgt uw weg naar de prachtige koloniale stad Granada. In de middag kunt u de stad op eigen houtje verkennen. U verblijft 3 nachten in hotel Alhambra, aan het karakteristieke stadsplein gelegen. 

 

Dag 12 en 13: Granada – optionele excursies (O)

Deze dagen heeft u de mogelijkheid om op eigen gelegenheid Granada te ontdekken. Indien u de omgeving van Granada wilt verkennen dan kunt u een excursie boeken (optioneel) bij onze lokale agent (Nederlands/ Engels sprekend). Overnachting in Hotel Alhambra. De excursiemogelijkheden zijn: 

 

1.   Stadstour Granada (3 uur)

Vanaf het hotel krijgt u een rondleiding door de schitterende koloniale stad. Per traditionele paardenkoets wordt u door de mooie straatjes van Granada vervoerd. U bezoekt de San Francisco kerk en klooster uit 1524, de begraafplaats met indrukwekkende koloniale graven en tombes van meer dan 400 jaar oud en het Fort `La Polvora`. Vanaf de oude torens heeft u een prachtig uitzicht over de stad, de Xalteva

kerk en de stadsmuren. 

 

2.   Las Isletas de Granada (3 uur) 

U maakt een excursie naar Las Isletas de Granada. Per motorboot ontdekt u de indrukwekkende flora en fauna van Las Isletas: een archipel van 360 eilandjes van vulkanische oorsprong, gelegen aan de voet van Vulkaan Mombacho. Er wordt o.a. een historisch fort bezocht en een drankje aangeboden op een eilandje. Een gids vertelt over de eilandjes, haar bewoners en de vele

watervogels die er huisvesten. 

 

3.   Bezoek aan de Mombacho Vulkaan (halve dagexcursie)Mombacho vulkaan

Na de ontmoeting in het hotel met een vertegenwoordiger van Vapues Tours rijdt u naar het Nationale Park Volcán Mombacho. Deze indrukwekkende vulkaan is omgeven met tropisch regenwoud. Tijdens de route naar de krater van deze inactieve vulkaan ontdekt u de prachtige vegetatie van het nationale park. U zult versteld staan van het dwergbos en het spectaculaire uitzicht over Granada en Las Isletas! Ook hier heeft u de mogelijkheid om één van de wandelroutes te volgen, bijvoorbeeld de panoramische route `El Cater`, waarbij u rondom de krater loopt van Vulkaan Mombacho. Na afloop van de excursie keert u terug naar Hotel Alhambra. 

 

4.   Bezoek aan de Masaya Vulkaan (halve dagexcursie)

Na de ontmoeting in het hotel met een vertegenwoordiger van Vapues Tours rijdt u naar het Nationale Park Volcán Masaya. U rijdt helemaal naar de top van de actieve Santiago krater! Met een beetje geluk ziet u hier de kleine groene papagaaien genaamd `Chocoyos`. U heeft de mogelijkheid om vervolgens een wandeltocht te maken naar de zeer indrukwekkende niet-actieve kraters van Nationaal Park Vulkaan Masaya.

 

Dag 14: Isla de Ometepe (O)

U vertrekt naar de haven van San Jorge. Hier stapt u aan boord van het veerpond dat u in een uur naar Moyogalpa, gelegen op Isla de Ometepe, brengt. Vervolgens gaat u naar Playa Santo Domingo, één van de mooiste stranden van Isla de Ometepe. U logeert 2 nachten in hotel Villa Paraíso, aan

een fijn zandstrand gelegen. 

 

Dag 15: Vrije dag op Isla de Ometepe (O)

Een heerlijke vrije dag. U kunt de Vulkaan Maderas of Vulkaan Concepción beklimmen (10 uur heen en weer obv gids), paardrijden, een fiets huren, naar de San Ramón waterval wandelen of gewoon 

lekker relaxen aan het mooie strand van Santo Domingo. 

 

Dag 16: Vrije dag op Isla de Ometepe (O)

Een heerlijke vrije dag. Ook vandaag geldt dat u de Vulkaan Maderas of Vulkaan Concepción kunt beklimmen, kunt gaan paardrijden, een fiets huren, naar de San Ramón waterval wandelen of gewoon lekker relaxen aan het mooie strand van Santo Domingo. 

 

Dag 17: San Juan del Sur (O)San Juan del Sur

U vertrekt naar de haven van Moyogalpa. Hier stapt u aan boord van het veerpond naar San Jorge. Vanaf San Jorge vertrekt u naar San Juan del Sur. Dit karakteristieke vissersdorpje ligt aan een prachtige baai van de Pacifische Oceaan. U verblijft 2 nachten in het fraai gelegen Hotel Casablanca. 

 

Dag 18: San Juan del Sur (O)

U kunt genieten van de prachtige omgeving van San Juan del Sur. Neem een verfrissende duik in zee, maak een strandwandeling, onderneem een zeil- of catamarantocht, of bezoek het nabij gelegen La Flor, waar u reuze-zeeschildpadden kunt observeren (augustus tot januari). 

 

Dag 19: San Juan del Sur en Managua (O)

Na een laatste ochtend te hebben doorgebracht aan het mooie strand van San Juan del Sur vertrekt u wederom naar de hoofdstad van Nicaragua, Managua. Een bezoek aan de oude kathedraal is de moeite waard, evenals aan het nationale theater Ruben Darío. Een absolute aanrader is de canopytour over de Lagune de Tiscapa en een bezoek aan het gelijknamige park. Natuurlijk zijn er vele voorzieningen als winkelcentra, restaurants en bioscopen. U verblijft in Hotel Mansion Teodolinda. 

 

Dag 20: Managua en transfer naar het vliegveld (O)

Na een laatste morgen in de hoofdstad genoten te hebben wordt u naar het vliegveld van Managua gebracht voor uw terugvlucht. 

 

Dag 21: Aankomst in België/Amsterdam

Na uw bijzondere avontuur zal u vandaag weer thuis aankomen.

 
Testimonials

  • Al 12 jaar lang :-)

    De naam van jullie reisbureau popte up toen ik ooit naar een accommodatie zocht gelegen aan een rivier in Nicaragua! dat was 12 jaar geleden!
    De reizen die daaruit volgden waren zo bijzonder en helemaal naar wens ingevuld dat ik bij volgende reizen op maat altijd weer bij jullie uitkom.
    Familie Verboom, Vlijmen.


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië