19-daagse luxe rondreis door nationale parken betoverend Oeganda


Dag 1 (19 januari): Entebbe – Kampala (O)

Bij uw aankomst op het vliegveld van Entebbe wordt u welkom geheten en naar uw hotel in Kampala gebracht door uw gids. Deautorit (ongeveer 40 km.) duurt ongeveer 45 minuten bij normaal verkeer. Voordat u een nachtje lekker gaat uitrusten, krijgt u eerst een korte uitleg over het programma van de volgende dag. U overnacht in het Orchidea Guesthouse.

 

Dag 2 (20 januari): Kampala stad – Murchison Falls National Park (6 uur) (O,L, D)

Vandaag vertrekt u naar het mooist beschermde natuurgebied van Oeganda: de Murchison Falls National Park. 

 

Onderweg geniet u van de heuvels en dorpjes die aan u voorbij trekken. U hebt de mogelijkheid om onderweg een tussenstop te maken bij het indrukwekkende Ziwa Rhino Sanctuary (zie kader hieronder). U vervolgt uw reis naar Murchion Falls en u checkt in bij het Red Chili Rest Camp waar u overnacht in een simpele banda. 

 

Optioneel: Ziwa Rhino Sanctuary

En route hebt u de mogelijkheid om een stop te maken bij de Ziwa Rhino Sanctuary, de thuisbasis van de enige wilde neushoorns in Uganda. Het reservaat was gecreëerd om neushoorns te herintroduceren met het land waar ze sinds 1982 uitgestorven zijn. Met een gids gaat u de neushoorns opsporen en observeert u ze van dichtbij, maar op een veilige afstand, in hun natuurlijke leefomgeving. Daarna vervolgt u de reis naar Murchison Falls.

 

Dag 3 (21 januari): Murchison Falls National Park (O, L, D)

U ontwaakt bij de verbazingwekkende geluiden van vogels en dieren in de open lucht wat u onmiddellijk zal doen beseffen dat u verblijft in het machtige Murchison Falls National Park. Geniet van uw ontbijt terwijl u de zon op ziet komen en maak u dan klaar voor een prachtige game drive.

 

Tijdens deze game drive langs de noordoever van de Nijl is de kans groot dat u giraffen, olifanten, leeuwen, hartebeesten (grasland antilope) en allerlei soorten vogels in het vizier krijgt. Ook is hier de bekende African Grey parrot te vinden. ’s Middags geniet u van de lunch in de prachtige omgeving van Marchison Falls. Na de lunch neemt de gids u mee op een boot cruise dichtbij de indrukwekkende watervallen. Tijdens deze cruise ziet u vele dieren en vogels. Sommige van de dieren die u vandaag zulttegenkomen zijn: giraffes, olifanten, leeuwen, buffels, krokodillen en heel veel antilopen en verschillende vogels. Neemt u vooral uw verrekijker mee. 

Na terugkeer bij uw banda kunt u ontspannen, dineren en overnachten. Diner en overnachting in Red Chilli Rest Camp.

 

Murchison Falls is het grootste park in Oeganda en beslaat maar liefst 3.480 vierkante kilometer. Het park wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Nijl. De tocht stroomopwaarts gunt u een blik op de grote verscheidenheid aan vogelsoorten en u kunt nijlpaarden, olifanten, waterbokken en krokodillen spotten. Een game drive vroeg in de morgen of laat in de middag biedt u de mogelijkheid om (geen garantie, een luipaard is bijvoorbeeld moeilijker te vinden dan een buffel of een giraffe)  leeuwen, luipaarden, giraffes, buffels, olifanten, Oeganda kobs en talloze impala’s te zien. Budongo Forest is het thuis van chimpansees en andere primaten. 

 

Dag 4 (22 januari): Chimp track Budongo Forest (O, L, D) 

In de ochtend bezoekt u de prachtige top van de watervallen, waar u zich kunt vergapen aan de machtige Nijl. Aanschouw hoe het water wordt gedwongen tot een zeven meter brede spleet, 45 meter de diepte in te vallen in een reeks van cascades. Na dit spectaculaire uitzicht, zet de reis zich voort naar het zuidelijke gedeelte van het National Park, Budongo Forest Reserve. Hier gaat u uw eerste chimp tracking doen. Samen met uw gids gaat u op zoek naar sporen van de chimpansees om zo het woongebied van de chimpansees te kunnen vinden. Diner en overnachting in de Budongo Eco Lodge.

 

Dag 5 (23 januari): Murchison Falls-Kibale National Park (O, L, D)

U vertrekt vroeg uit Murchison Falls richting Fort Portal. Tijdens deze lange tocht, kunt u genieten van de indrukwekkende beeldenonderweg. Zo komt u langs kleine dorpjes en lokale marktjes. Fort Portal rust in de schaduw van de legendarische ‘mountains of the moon’ en staat bekend om zijn velen theeplantages. Vanuit dit schitterende dorpje zet u de reis voort naar het dichtbeboste woud van Kibale National Park. Diner en overnachting bij de cottages van de Primate Kibale Lodge. 

 

Dag 6 (24 januari): Kibale Forest en Bigodi Swamp (O, L, D)

Vandaag gaat voor u het woud open voor een sensationele tour op zoek naar de chimpansees. Het

 Kibale woud heeft de reputatie de grootste en meest gevarieerde concentratie primaten van heel Oost-Afrika te hebben. U geniet van een voettocht, onder leiding van een ervaren gids, in dit tropische regenwoud, op zoek naar de wilde chimpansees, de red-tailed monkey en de zwart-witte colobus aap en nog vele andere soorten. Na een uitgebreide lunch gaat u naar de Bigodi Swamp voor een totaal andere voettocht door de natuur. De Bigodi Swamp tocht is een initiatief van de lokale gemeenschap en is bekend geworden door zijn rijkdom en variatie aan vogels en primaten. Diner en overnachting in de cottages van de Primate Lodge Kibale.

 

Kibale Forest National Park is een ervaring volgepakt met avontuur, aangezien dit regenwoud een rijke diversiteit aan flora en fauna te bieden heeft. Na het ontbijt vertrekt u voor een zoektocht naar chimpansees en andere primaten, waaronder de red tailed en de grey cheeked Mongabey. De gids voorziet u van duidelijke en gedetailleerde informatie over de primaten, maar ook over de complete flora en fauna van het bos, zodat uw wandeling zowel een informatief als een plezierig avontuur zal worden. Deze wandeling is uitermate geschikt om vogels te bekijken en geeft u de kans om primaten van zeer dichtbij te bewonderen wanneer u bijvoorbeeld chimpansees uitbundig ziet drummen op de bomen, begeleid door luid geschreeuw. 

 

Dag 7 (25 januari): Chimp Habituation Experience (O, L, D)

Deze dag is toegewijd aan de chimp habituation in Kibale Forest. U begint de dag met het observeren van hoe de chimpansees uit hun nesten klimmen, u kunt ze zien spelen op de grond, eten en rusten in de bomen. U brengt de hele dag door in de aanwezigheid van deze indrukwekkende wezens, tot ze ’s nachts gaan slapen. Wat een unieke ervaring! U overnacht wederom in de cottages van de Primate Lodge Kibale. 

 

Dag 8 (26 januari): Crater Lakes (O, L, D)

U geniet in alle rust van uw ontbijt voordat u weer op pad gaat voor de verkenning van de Crater Lakes. Geniet van de schoonheid van de talloze kleine meren, omringd door mooie glooiende heuvels, en de weergaloze uitzichten. Maak een wandeling bij het Nkuruba meer om verschillende soorten primaten en vogels te zien en vergeet niet de Mahoma Falls te bewonderen. U ontmoet de bewoners als u door de dorpen wandelt en u leert over de tradities van de Batoro stam en u geniet weer van de geweldige uitzichten onderweg.

Diner en overnachting in de cottages van de Primate Lodge Kibale.

 

Dag 9 (27 januari): Kibale Forest – Queen Elizabeth National Park (2-3 uur) (O, L, D)

Vandaag kunt u genieten van de majestueuze Rwenzori Mountains in hun volle glorie! Daar maakt u, onder begleiding van een gids, een wandeltocht aan de voet van de bergen en leert u over de lokale cultuur. Na deze tocht gaan we rustig verder op weg naar het Queen Elizabeth National Park. Diner en overnachting in de Queen Elizabeth Bus Lodge.

 

Dag 10 (28 januari): Queen Elizabeth National Park (O, L, D)

De dag begint vroeg met een game drive op weg naar de paargronden van de Oeganda Kobs. We gaan op zoek naar leeuwen, olifanten, buffels en andere wilde dieren in hun natuurlijke omgeving voordat we terug gaan voor de lunch. Queen Elizabeth National park biedt u een typisch Afrikaanse safari ervaring, zoals u zult ontdekken tijdens uw game drive vroeg in de morgen en later tijdens de boottocht die na uw lunch plaatsvindt.

 

In de middag gaat u voor een boottocht het Kazinga kanaal op, een natuurlijk kanaal tussen Lake Edward en Lake George. Dit wordt een van de hoogtepunten van uw safari door de overweldigende hoeveelheid aan vogels en andere dieren die u in beeld krijgt zoals olifanten, buffels en honderden nijlpaarden die afkoelen in het water aan de oevers. 

In de avond keert u terug naar de accommodatie voor uw diner en een goede nachtrust. Diner en overnachting in de Queen Elizabeth Bush Lodge. 

 

Dag 11 (29 januari): Queen Elizabeth – Bwindi National Park (4 – 5 uur) (O, L, D)

Na het ontbijt gaat u mee op een zoektocht naar chimpansees in het Kyambura Wildlife Reserve, een prachtige bergkloof dievolledig bedekt is met tropisch regenwoud. In de middag vertrekt u naar het Bwindi National Park, het thuisland van de, met uitsterven bedreigde, berggorilla’s. Diner en overnachting in Buhoma Community Rest Camp. 

 

Dag 12 (30 januari): Bwindi Forest Park, Op het spoor van de Gorilla’s (O, L, D)

Het hoogtepunt van uw safari: een ontmoeting met de zachtaardige reuzen van Bwindi. Vooral de echte trekkers onder u zullen de voettocht in het prachtige ecosysteem van het park weten te waarderen. U trekt over een flinke afstand in steil en modderig terrein, soms met flinke regenbuien boven uw hoofd, voordat u een gorilla tegen komt. Maar het blijkt absoluut alle moeite en inspanning waard als u ze van dichtbij kunt observeren terwijl ze zitten te eten, spelen en rusten. Een unieke en onvergetelijke ervaring. Diner en overnachting bij de Engagi Lodge

 

Buhoma ligt op ongeveer 5 minuten lopen van de kantoren van Bwindi Impenetrable Forest National Park, waar u in de middag een pre-briefing krijgt waarna uw gorilla tracking avontuur begint. De gidsen nemen u mee op uw weg door het bos en samen met hen baant u uw weg door het struikgewas, gedeeltelijk bestaande uit dikke klimplanten, op zoek naar gorilla’s. 

U zit in het bos tussen de gorilla’s, luistert hoe ze naar elkaar “mopperen” en u verwondert zich over de enorme afmetingen van het dominante mannetje; de silverback. Het is een buitengewoon gevoel om in het dichte regenwoud te zitten, wetende dat u met sommige van de laatst overgebleven berggorilla’s bent. Het is verbazingwekkend (en schrijnend) wanneer u bedenkt dat er nog maar ongeveer 650 van deze prachtige dieren in leven zijn. 

 

Het is moeilijk te zeggen hoe lang deze tocht duurt; dat kan variëren van een half uur tot 5 uur of zelfs langer– een redelijk conditie is nodig samen met stevige wandelschoenen. 


Gesitueerd in Zuid-West Oeganda, biedt Bwindi Impenetrable Forest u een ongelofelijke, echt Afrikaanse jungle ervaring. De begroeiing is dicht, wijnstokken en andere begroeiing maken het een ondoordringbaar, mysterieus gebied. Geweldig wanneer de zon doorbreekt; de elegante “helicon”, of “lobster claw” spreidt zijn bloemblaadjes. Het bos is het thuis van ongeveer 340 berggorilla’s, meer dan de helft van de wereldpopulatie van ongeveer 650 berggorilla’s. Gorilla tracking is de hoofdactiviteit hier en er wordt slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Het is sterk aan te raden om minimaal 3 maanden van tevoren te reserveren. 

 

Dag 13 (31 januari): Bwindi National Park – Lake Bunyonyi (4 uur) (O, L, D)

Na het ontbijt vertrekt u naar het Bunyonyi meer, het diepste meer van Afrika. Ontspan, neem een duik in het water of ga er op uit in een kano terwijl u geniet van de buitengewoon prachtige zonsondergang. Diner en overnachting in de Arcadia Cottages.

 

Lake Bunyonyi ligt in West-Oeganda op 420 km afstand van Kampala. Het woord “Bunyonyi” betekent “plaats van veel kleine vogels” en het is ongeveer 25 km. lang en 7 km. breed. Met 29 eilanden als puntjes in het centrum van het meer en diepten variërend van 44 meter tot 900 meter, is het meer het op een na diepste meer in Afrika. Het is vrij van bilharzia en veilig om in te zwemmen. Het landschap is hier spectaculair en de kans is groot dat u zou willen dat u langer kon blijven.

 

Dag 14 (1 februari): Lake Bunyonyi - Nshenyi Village  (4 uur) (O, L, D)

In de ochtend laat u het mooie meer achter u en gaat u in oostelijke richting naar Mbarara. Een interessante route leidt naar de goed verborgen farm, Nshenyi. Onderweg geniet u van het landschap met zijn rollende heuvels in het gebied van het Ankole koninkrijk en ervaart u het traditionele leven in deze streek. Diner en overnachting in de farm van Nshenyi Village.

 

Dag 15 (2 februari): Nshenyi Village (O, L, D)

Uw ochtend begint vroeg als u naar de velden gaat om de langhoornige Ankole koeien te melken. Daarna is het tijd voor een welverdiend ontbijt op de boerderij, waarna u een korte wandeling maakt naar het dorp van de traditionele Bahima stam. In de middag heeft u de mogelijkheid om een fraaie wandeling langs de oevers van de Kagera rivier, de natuurlijke grens met Tanzania. Een lokale groep amateur dansers zal u in de avond vermaken met hun traditionele zang en dans. Diner en overnachting in de farm van Nshenyii Village.

 

Dag 16 (3 februari): Nshenyi Village – jinja (8 uur) (O, L, D)

Na het ontbijt verlaat u Nshenyi. Geniet weer van de prachtige landschappen onderweg naar Mbarara en dan verder richting Kampala. Onderweg passeert u Lake Mburo National Park en stopt u precies op de evenaar hier in Oeganda om even wat leuke plaatjes te schieten en wat inkopen te doen. Vanaf Kampala gaan we door naar de snelle stroomversnellingen van Jinja. U dineert en overnacht in de Wildwaters Lodge of The Haven. 

 

Dag 17 en 18 (4 en 5 februari): Jinja (O, L, D)

U hebt deze dagen alle tijd om heerlijke te relaxen en bij te komen van alle nieuwe indrukken die u heeft opgedaan of om juist nog even actief te genieten van deze laatste dagen in de vorm van raften, een quad safari, een jet boat tour of een prachtige paardrijdtocht. Overnachting wederom in de Wildwaters Lodge of The Haven. 

 

Jinja ligt aan het Victoria meer, waar de rivier de Nijl haar oorsprong heeft. Tijdens deze dagen kunt u dit gebied op een bijzondere manier verkennen door bijvoorbeeld te gaan raften bij de oorsprong van de Nijl! Nadat u eerst de noodzakelijke instructies hebt ontvangen over het raften begint u te peddelen en geniet u volop van de prachtige natuur om u heen, te midden van de donderende watervallen. En vergeet u niet, tijdens de rustige passages tussen de stroomversnellingen, te genieten van de onvergetelijke rijkdom aan vogelleven langs deze rivier. Als er geen zin heeft in het raftavontuur dan is er voor u een prachtig alternatief in de vorm van een rustige boottocht naar de bronnen van de Nijl en kunt u kijken naar de rafters die hard werken om de spectaculaire Bujagali Falls voorbij te komen.

 

Vanuit zowel The Haven als de Wildwaters Lodge, zijn allerlei activiteiten te ondernemen. Denk daarbij aan:

Rafting

jet boat

quad biking langs de Nile

bezoek aan de Source of the Nile

Bujagali Falls

horseback riding

village walks

mountain biking

sunset cruises

 

Dag 19 (6 februari): Entebbe (O)

De laatste dag is aangebroken. U kunt nog een laatste blik werken op de prachtige Nijl voordat u terug wordt gebracht naar Kampala en Entebbe Airport voor uw vlucht terug. “Kwaheri Rafiki”. Goede reis! 

 Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië