22-daagse complete rondreis langs pareltjes Oeganda.


Weinig landen in Afrika zijn zo compleet als het onontdekte Oeganda. In Queen Elizabeth Park kunt u een boottocht maken langs ’s werelds grootste nijlpaardenpopulatie. In Murchison Falls vindt u zowel bossen als savanne en is het leefgebied van giraffen, olifanten, krokodillen,leeuwen, herten en luipaarden. Maar wat het land écht speciaal maakt zijn de ontmoetingen met berggorilla’s, chimpansees en vele andere Oegandaaapsoorten. Tijdens een junglewandeling kunt u een familie gorilla’s tot enkele meters naderen. Oeganda is één van de drie landen die u toestaat gorilla’s te ontmoeten. Aangezien er zeer gelimiteerd permits worden verstrekt voor een bezoek aan de gorilla’s is het raadzaam om de reis vroegtijdig te boeken. Voor meer informatie over de permits kunt u contact opnemen met Marvell Travel.

 

Het paradijselijke gebied bij de Sipi watervallen aan de voet van één van de hoogste bergen van Afrika biedt mogelijkheden voor de mooiste wandelingen die u kunt maken en bij de bron van de Nijl kunt u één van de meest spectaculaire raft-trips ter wereld maken. 

 

De grootste attractie van Uganda is de natuur. Het vruchtbare landschap wordt grotendeels bepaald door meren, valleien, bergen en rivieren. Oeganda is nog niet ontdekt door het massatoerisme, tijdens een jungletour kunt u in alle rust genieten van de uitgebreide flora en fauna. Naast de chimpansees vindt u in Oeganda meer dan 1000 vogelsoorten. Dit maakt Oeganda een paradijs voor de vogelliefhebber! 

De kleurrijke bevolking is open, vriendelijk en gastvrij en ontvangt u met open armen. 

 

 

 

Dag 1: Entebbe – Kampala

Bij uw aankomst op het vliegveld van Entebbe wordt u welkom geheten en naar uw hotel in Kampala gebracht door uw gids. De autorit(ongeveer 40 km.) duurt ongeveer 45 minuten bij normaal verkeer. Voordat u een nachtje lekker gaat uitrusten, krijgt u eerst een korte uitleg over het programma van de volgende dag. U overnacht in het Namirembe Guest House.

 

Dag 2: Kampala stad (B)

Vandaag krijgt u een city tour door Kampala. Dit wordt een  interessante dag, aangezien u Kampala’s historische plekken bezoekt. 

 

Kampala is de hoofdstad van Oeganda, uitgespreid over 7 heuvels. Plaatsen die u bezoekt zijn onder andere de Kasubi Tombs, de traditionele begraafplaatsen van de BOeganda koningen, Namirembe en de Rubaga kathedralen. Uw lunch wordt geserveerd in een van de restaurants in de stad. Verder ziet u het Namugongo martelaren heiligdom (bekend vanwege de executie van Christenen in 1886 door de koning van BOeganda), het door mensen aangelegde Kabaka’s lake, Makerere University, de Bahai tempel (beroemd door de architectuur van zijn ontwerp), de Kibuli Moskee, het Oeganda Museum, Craft Village en het Kamala Taxi Park, beroemd om zijn georganiseerde chaos en de Nakasero Market met zijn verse fruit. Relax, geniet van uw diner en uw nachtrust in het Namirembe Guest House. 

 

Dag 3: Kampala - Jinja – Kampala (B)

Na het ontbijt vertrekt u naar Jinja voor een dag vol avontuur. Jinja ligt aan het Victoria meer, waar de rivier de Nijl haar oorsprong heeft.Vandaag gaat u dit gebied verkennen op een bijzondere manier; u gaat namelijk raften! Na de nodige instructies is het tijd om het water op te gaan. U peddelt door een prachtig landschap, over de donderende rapids. Vergeet niet om ondertussen rond te kijken naar de talrijke vogels die in het gebied vliegen. Na het raft-avontuur keert u terug naar uw hotel in Kampala.

 

Dag 4: Kampala - Lake Mburo National Park (B)

Na het ontbijt neemt uw gids u mee voor een rit van Kampala zuidwaarts via de evenaar. Hier kunt u stoppen om foto´s te maken, souvenirs te kopen en te genieten van een kop koffie of thee, waarna u verder gaat richting Lake Mburu National Park. 

 

De gids brengt u naar Lake Mburo via de Masaka en Lyantonde. Voordat u deelneemt aan de activiteiten in het park, kunt u gaan zitten voor uw lunch. In de middag staan er een boottocht en een game drive op het programma. Daarna is het tijd voor uw diner. U overnacht in Rwanyo Camp bij het meer.

 

Dag 5: Lake Mburo National Park (B) 

Na het ontbijt gaat u naar het gedeelte van het park waar het meer zich bevindt. Deelname aan een avond-gamedrive is een aanrader! U overnacht wederom in Rwanyo Camp.  

 

Gesitueerd in een groot moerasgebied, beschikt Lake Mburo over aantrekkelijke landschappen met daarin verweven heuvels enondiepevalleien. Het is het enige park dat een heel meer bevat. Lake Mburo beheert grote kuddes met impala´s, zebra´s, waterbokken, elanden en oribi’s. Deze leven op de open vlaktes samen met een grote concentratie buffels, gevonden in de meer zuidelijke moerassen. De meren in het park trekken nijlpaarden, krokodillen en een diversiteit aan vogels aan. 

 

Dag 6: Lake Mburo National Park naar Bunyonyi (B)

Na uw ontbijt begint u aan een panoramische tocht zuidwaarts naar Lake Bunyonyi door de Kigezi Highlands in het prachtige “Zwitserland van Afrika”. U stopt om foto’s te kunnen maken bij de evenaar, de lijn die de wereld in tweeën deelt. In Kabale maakt u wederom een tussenstop. Na de lunch kunt u een bezoek brengen aan het Bakiga Museum waar u de cultuur kunt ontdekken van de mensen die in deze regio leven. Hierna vervolgt u uw weg naar Bunyoni. Het prachtige landschap en het lokale leven dat u om u heen ziet, compenseert de slechte weg waar u overheen rijdt. U verblijft de nacht aan Lake Bunyonyi in een tent van het Bunyonyi Overland Resort. 

 

Reisafstand en reistijd exclusief stops: Lake Mburo naar Lake Bunyonyi, 147km, 2-3 uur rijden.

 

Dag 7: Lake Bunyonyi (B)

Lake Bunyonyi ligt in West-Oeganda op 420 km. afstand van Kampala. Het woord “Bunyonyi” betekent “plaats van veel kleine vogels” en het is ongeveer 25 km. lang en 7 km. breed. Met 29 eilanden als puntjes in het centrum van het meer en diepten variërend van 44 meter tot 900meter, is het meer het op een na diepste meer in Afrika. Het is vrij van bilharzia en veilig om in te zwemmen. Het landschap is hier spectaculair en de kans is groot dat u zou willen dat u langer kon blijven.

 

Na uw ontbijt vertrekt u rond 10 uur ‘s morgens voor een bezoekje aan de bosrijke omgeving van Bunyonyi. U krijgt de mensen van de lokale bevolking te zien die blij zijn om u te zien en vriendelijk naar u zullen zwaaien wanneer u hen passeert. Hierna keert u terug naar uw resort voor de lunch. Met de lunch achter de kiezen maakt u zich gereed voor een boottocht in de namiddag in een traditionele boot. U kunt hier otters en vogels zien zoals pied kingfishers en zwaluwen. Ook kunt u genieten van een bilharzia-vrije zwemervaring in het meer en lekker zonnebaden. Na deze fijne dag gaat u terug voor het diner en uw overnachting in de tent. 

 

Geplande tijd voor activiteiten: 3 – 5 uur per activiteit.  

 

Dag 8: Lake Bunyonyi - Bwindi Forest Park (B)

Na het ontbijt om ongeveer 9 uur ’s morgens, vertrekt u per boot voor een wandeltocht op de Bushara eilanden, daarna doet u de overige eilanden aan, waarna u terugkeert naar het “Punishment island” voor uw lunch. (Uiteraard zit er een verhaal achter deze naam. Er wordt gezegd dat de naam komt van het feit dat jonge meisjes die zwanger raakten voordat ze getrouwd waren naar dit eiland gebracht werden. De enige manier waarop zo’n meisje “gered” kon worden, was wanneer een andere man zijn oog op haar liet vallen om met haar te trouwen).

 

U vertrekt en rijdt door de highlands en bossen van Bwindi Impenetrable National Park, waar u laat in de avond arriveert. U checkt in, gebruikt een (weliswaar laat) diner en zult hier overnachten in Buhoma Community Bandas of de Asyanut Bandas. 

 

Geplande reistijd: 3 uur voor een reisafstand van 124km

 

Dag 9: Bwindi Impenetrable Forest (B)

Vandaag is een bijzondere dag die geheel in het teken staat van de gorilla trekking. In de ochtend kunt u een tocht maken met een gids over de Munyaga River Trail; een ideale korte wandeling. Deze trail leidt u naar betoverende kristalheldere watervallen en er is een lappendeken aan boomvarens, epifytische varens en orchideeën en Bwindi’s kleurrijke overzicht aan vlinders te zien. Ook ziet u hier misschien vogels en primaten vanaf de bosrand.  U kunt ook kiezen voor een village walk om te zien hoe de Oegandezen leven. Maak het ochtendprogramma niet te actief, want vandaag is immers de dag van de gorilla tracking! 

 

Buhoma ligt op ongeveer 5 minuten lopen van de kantoren van Bwindi Impenetrable Forest National Park, waar u in de middag een pre-briefing krijgt waarna uw gorilla tracking avontuur begint. De gidsen nemen u mee op uw weg door het bos en samen met hen baant u uw weg door het struikgewas, gedeeltelijk bestaande uit dikke klimplanten, op zoek naar gorilla’s. 

U zit in het bos tussen de gorilla’s, luistert hoe ze naar elkaar “mopperen” en u verwondert zich over de enorme afmetingen van het dominante mannetje; de silverback. Het is een buitengewoon gevoel om in het dichte regenwoud te zitten, wetende dat u met sommige van de laatst overgebleven berggorilla’s bent. Het is verbazingwekkend (en schrijnend) wanneer u bedenkt dat er nog maar ongeveer 650 van deze prachtige dieren in leven zijn. 

 

Het is moeilijk te zeggen hoe lang deze tocht duurt; dat kan variëren van een half uur tot 5 uur of zelfs langer– een redelijk conditie is nodig samen met stevige wandelschoenen. 

 

U overnacht in hetzelfde kamp als gisteren. 

 

Gesitueerd in Zuid-West Oeganda, biedt Bwindi Impenetrable Forest  u een ongelofelijke, echt Afrikaanse jungle ervaring. De begroeiing is dicht, wijnstokken en andere begroeiing maken het ondoordringbaar, mysterieus gebied. Geweldig wanneer de zon doorbreekt; de elegante “helicon”, of “lobster claw” spreidt zijn bloemblaadjes. Het bos is het thuis van ongeveer 340 berggorilla’s, meer dan de helft van de wereldpopulatie van  ongeveer 650 berggorilla’s. Gorilla tracking is de hoofdactiviteit hier en er wordt slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Het is sterk aan te raden om minimaal 3 maanden vantevoren te reserveren. 

 

Dag 10: Bwindi Forest Park - Queen Elizabeth National Park (B)

Na het ontbijt verlaat u Bwindi National Park en en vertrekt u noordwaarts naar Queen Elizabeth National Park. U rijdt via Ishasha, sector van de zogenaamde “climbing lions”. Als u geluk heeft, ontdekt u onderweg deze ‘boomklimmende leeuwen’. Verder ziet u de graslanden van de savanne en het grazende Ankole rundvee in de weiden aan uw voorbij trekken. Uw aankomstpunt is het Mweya Hostel waar u in een simpele banda overnacht. U heeft de avond ter eigen invulling.

 

Reisafstand en reistijd exclusief stops: Bwindi Park tot en met Queen Elizabeth, 154km, 4-5h uur rijden.

 

Dag 11: Queen Elizabeth National Park (B)

Queen Elizabeth National park biedt u een typisch Afrikaanse safari ervaring, zoals u zult ontdekken tijdens uw game drive vroeg in de morgen en later tijdens de boottocht die na uw lunch plaatsvindt. Tijdens beide expedities ziet u verschillende dieren en vogels in levende lijve. De dieren die hier leven zijn onder andere: leeuwen, olifanten, buffels, nijlpaarden, Oeganda kobs, bavianen en verschillende soorten antilopen. Sommige van de vogels die gezien zijn op het Kazinga Channel zijn: shoebills, black bee-eaters, 11 verschillende soorten kingfishers en valken. In de avond keert u terug naar de accommodatie voor uw diner en een goede nachtrust.

 

Dag 12: Queen Elizabeth - Rwenzori Mountains (B)

Na een vroeg ontbijt om 7 uur ’s ochtends vertrekt u naar de voet van de Rwenzori Mountains (maarliefst 5.100 meter hoog). U heeft de mogelijkheid om een korte wandeling te maken, daarna volgt er een korte tocht naar Ibanda (1.600 meter)... het startpunt van uw klim. Na een korte uitleg van het personeel begint uw klimavontuur, dat ongeveer 4 uur gaat duren en u meeneemt langs de Mubuku rivier tot aan Nyabitaba Hut (2.650 meter). Hier kunt u even uitblazen bij uw lunch, waarna u afdaalt naar Kasese stad. U overnacht in de stad, in het Rwezore Guest House.  

 

Reisafstand en reistijd exclusief stops: Queen Elizabeth tot en met Rwenzori Mountains, 58km, 50 minuten rijden  

 

Dag 13: Rwenzori Mountains - Semuliki National Park (B)

U heeft een drukke dag voor de boeg vandaag over redelijk hobbelige wegen met onderweg een onderbreking bij Fort Portal cultural palace. Ook brengt u een bezoek aan de Myth Caves en het kratermeer. Tenslotte brengt men u naar het Semuliki game reserve. U verblijft in het Travelers Inn.

 

Dag 14: Semuliki National Park (B)

In de ochtenduren maakt u een Game drive; een adembenemende ervaring waarbij het vroege

 opstaan van vogel- en natuurliefhebbers rijkelijk wordt beloond. De drive neemt u mee naar de Semuliki rivier; de enige in zijn soort in Oost-Afrika. Na de lunch, bezoekt u het  Ntandi pygmeeëndorp waar u de levenstijl van de bosjesmannen kunt aanschouwen. U kunt ook meedoen aan een dans samen met deze vroege inwoners van het bos. U overnacht wederom in het Travellers Inn Hotel.

 

Het Semuliki National Park ligt in de afgelegen regio van West-Oeganda. Het is een favoriete bestemming voor vogelliefhebbers met meer dan 40 unieke vogelsoorten die nergens anders in Oeganda te vinden zijn. Het is ook de plek van de Sempaya Hot springs en de geisers. Activiteiten die u hier kunt ondernemen zijn onder andere een chimpansee trekking, game drives (zowel overdag als ’s avonds) en boottochten op Lake Albert die u de kans bieden de zeldzame Shoebill te spotten.

 

Dag 15: Semuliki - Kibale Forest National Park (B)

Na het ontbijt vertrekt u naar Kibale Forest National Park, via de grotten van Amabere waar u de mogelijkheid krijgt om te wandelen naar de “top of the world hills”. U ziet de vele kratermeren die het gebied rijk is. Vervolgens vertrekt u naar de stad, waar u uw lunch kunt gebruiken. U kunt hier het lokale voedsel proeven, geserveerd in lokale gerechten. Later op de dag kunt u kiezen voor een gratis rit in het bos of even uitrusten in uw hotel in de stad. 

 

Dag 16: Kibale Forest National Park (B)

Kibale Forest National Park is een ervaring volgepakt met avontuur, aangezien dit regenwoud een rijke diversiteit aan flora en fauna te bieden heeft. Na het ontbijt vertrekt u voor een zoektocht naar chimpansees en andere primaten, waaronder de red tailed en de grey cheeked Mongabey. De gids voorziet u van duidelijke en gedetailleerde informatie over de primaten, maar ook over decomplete flora en fauna van het bos, zodat uw wandeling zowel een informatief als een plezierig avontuur zal worden. Deze wandeling is uitermate geschikt om vogels te bekijken en geeft u de kans om primaten van zeer dichtbij te bewonderen wanneer u bijvoorbeeld chimpansees uitbundig ziet drummen op de bomen, begeleid door luid geschreeuw. 

 

Na deze indrukwekkende tocht keert u laat in de middag/vroeg in de avond terug naar uw accommodatie. U kunt zich lekker opfrissen, genieten van het diner en alle belevenissen van de afgelopen dag onder het genot van een kop thee of koffie nog eens rustig herbeleven voordat u voldaan in slaap valt. 

 

Dag 17: Kibale Forest - Kabowya Game reserve Lake Albert (B)

U vertrekt al vroeg in de morgen uit Kibale naar Lake Albert. Na uw ontbijt wordt u langs de steile hellingen van de rift valley gereden, langs Lake Albert. Geniet u van het uitzicht van de markten langs de heuvelige kant van de weg en de dorpjes terwijl u door het gebied met een zeer verspreide bevolking rijdt. 

 

Na uw lunch gaat u tijdens een game drive op zoek naar onder andere antilopen en de grote katten. Hierna komt u terug bij de lodge, de Lake Albert Safari Lodge waar u de nacht doorbrengt.

 

Reisafstand en reistijd exclusief stops: Kibale tot aan Lake Albert ongeveer 198km, 4-6 uur rijden.

 

Dag 18: Kabowya Game reserve Lake Albert.

Een game drive vroeg in de morgen geeft u de mogelijkheid buffels, Oeganda kobs, wrattenzwijnen, duikers en bosbokken te spotten. Als u geluk heeft, kunt u zelfs een leeuw spotten. Na de game drive kunt u ontbijten, waarna u kunt ontspannen aan het zwembad van de lodge. ’s Middags bezoekt u de dorpjes in de buurt zodat u kunt proeven van de cultuur van de Bahima. 

 

De Kabwoya-Kaiso Wildlife Management Area is een voornaam en beschermd gebied tussen de verstoorde ecosystemen van West-Oeganda. Het beslaat een 200 vierkante kilometer groot stuk land tussen de kliffen van het Albertine Rift en Lake Albert zelf. Het is het enige ecologisch intact zijnde savannegebied langs de 200 kilometer lange kustlijn van Lake Albert tussen Toro-Semliki Wildlife Reserve in het zuiden en Murchison Falls National Park in het noorden. Het bevindt zich in de nabijheid van het grote Bugoma Forest Reserve. Kortom, de Kabwoya-Kaiso Wildlife Management Area is van groot belang voor de handhaving van de ecologische verbindingen tussen de landschapselementen ten behoeve van de genetische stroming in het Albertine Rift.

 

Alle activiteiten duren ongeveer 3 -4 uur. 

 

Dag 19: Kabowya Game reserve Lake Albert - Murchison Falls National Park.

Vroeg in de morgen, na uw ontbijt, vertrekt u voor een volle reisdag van Kabowya Game reserve Lake Albert noordwaards naar Masindi om uiteindelijk in Murchison National Park te eindigen. Onderweg geniet u van de heuvels en dorpjes die aan u voorbij trekken. U stopt onderweg in Hoima om te lunchen. Een veerboot wacht u in Murchison Falls National Park op om u naar de noordelijke oever van het park te brengen. Daarna checkt u in bij het Redchilis Camp waar u overnacht in een simpele banda.

 

Reisafstand en reistijd exclusief stops: Kabowya Game reserve Lake Albert – Murchison Falls National Park, 154 km., 4-5 uur rijden

 

Dag 20: Murchison Falls National Park.

U ontwaakt bij de verbazingwekkende geluiden van vogels en dieren in de open lucht wat u onmiddellijk zal doen beseffen dat u verblijft in het machtige Murchison Falls National Park. Geniet van uw ontbijt terwijl u de zon op ziet komen en maak u dan klaar voor de game drive van 7.30 uur. Sommige van de dieren die u vandaag zult zien kunnen zijn: giraffes, olifanten, leeuwen, buffels, krokodillen en heel veel antilopen en verschillende vogels. Neemt u vooral uw verrekijker mee. Bij uw lodge serveert men uw lunch, waarna uw gids u om 13.45 uur meeneemt voor een bootcruise naar de voet van de watervallen. Tijdens deze cruise ziet u vele dieren en vogels. Na terugkeer bij uw banda kunt u ontspannen, dineren en overnachten. 

 

De activiteiten duren ongeveer 3-5 uur.

Murchison Falls is het grootste park in Oeganda en beslaat maar liefst 3.480 vierkante kilometer. Het park wordt in tweeën gesplitst door derivier de Nijl. De tocht stroomopwaarts gunt u een blik op de grote verscheidenheid aan vogelsoorten en u kunt nijlpaarden, olifanten, waterbokken en krokodillen spotten. Een game drive vroeg in de morgen of laat in de middag biedt u de mogelijkheid om (geen garantie, een luipaard is bijvoorbeeld moeilijker te vinden dan een buffel of een giraffe)  leeuwen, luipaarden, giraffes, buffels, olifanten, Oeganda kobs en talloze impala’s te zien. Budongo Forest is het thuis van chimpansees en andere primaten. U kunt besluiten om een optionele “chimpanzee trekking” te boeken. 

 

Dag 21: Murchison Falls - Kampala

Deze dag bevat een verfrissende rit door het koele Budongo Natural Forest in de vroege ochtenduurtjes. U arriveert in Entebbe tegen de middag waarna u incheckt bij het Namirembe Guest House. Dit is hetzelfde Guest House als tijdens de eerste nacht. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht indelen.

 

Dag 22: Entebbe

De laatste dag is aangebroken. Overdag heeft u nog voldoende tijd om op eigen gelegenheid de stad te verkennen en de laatse souveniers te kopen. In de avond wordt u overgebracht naar het vliegveld voor uw vlucht terug naar huis. “Kwaheri Rafiki”. Goede reis! 

 

Dag 23: thuiskomst

 Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië