10-daagse compacte reis naar Oeganda: Chimp -en Gorilla tracking & Queen Elizabeth NP


 

 

 

Deze safari neemt u mee voor een kennismaking met de apen in Uganda! Van een ‘chimp island’ gaat u op zoek naar de wilde chimpansees in hun natuurlijk leefomgeving in Kibale Forest. Breng een volledige dag door in Queen Elizabeth National Park op zoek naar leeuwen, olifanten en nijlpaarden en ontmoet de berggorilla’s in Bwindi, waarna u aan de oever van Lake Bunyonyi kunt ontspannen.

 

 

Weinig landen in Afrika zijn zo compleet als het onontdekte Oeganda. In Queen Elizabeth Park kunt u een boottocht maken langs ’s werelds grootste nijlpaardenpopulatie. In Murchison Falls vindt u zowel bossen als savanne en is het leefgebied van giraffen,olifanten, krokodillen, leeuwen, herten en luipaarden. Maar wat het land écht speciaal maakt zijn de ontmoetingen met berggorilla’s, chimpansees en vele andere aapsoorten. Tijdens een junglewandeling kunt u een familie gorilla’s tot enkele meters naderen.Oeganda is één van de drie landen die u toestaat gorilla’s te ontmoeten. Aangezien er zeer gelimiteerd permits worden verstrekt voor een bezoek aan de gorilla’s is het raadzaam om de reis vroegtijdig te boeken. Voor meer informatie over de permits kunt u contact opnemen met Marvell Travel.

 

Het paradijselijke gebied bij de Sipi watervallen aan de voet van één van de hoogste bergen van Afrika biedt mogelijkheden voor de mooiste wandelingen die u kunt maken en bij de bron van de Nijl kunt u één van de meest spectaculaire raft-trips ter wereld maken. 

 

De grootste attractie van Oeganda is de natuur. Het vruchtbare landschap wordt grotendeels bepaald door meren, valleien, bergen en rivieren. Oeganda is nog niet ontdekt door het massatoerisme, tijdens een jungletour kunt u in alle rust genieten van de uitgebreide flora en fauna. Naast de chimpansees vindt u in Uganda meer dan 1000 vogelsoorten. Dit maakt Oeganda een paradijs voor de vogelliefhebber! 

 

De kleurrijke bevolking is open, vriendelijk en gastvrij en ontvangt u met open armen. 

 

 

 

Dag 1: aankomst in Oeganda

Vandaag vertrekt u naar dit schitterende land in Afrika. U wordt hartelijk ontvangen op het Entebbe Internationale vliegveld door onze locale partners. U wordt naar Sophie’s Motel gebracht. Hier overnacht u op basis van bed and breakfast.

 

Dag 2: Ngamba eiland  

Een bezoek aan het eiland van de chimpanzees! ’s Morgens vertrekt u vanuit Entebbe en na een plezierige boottocht van ongeveer 2 uur arriveert u op Ngamba Island. Leer meer over het leven van de chimpansees en hoe zij hier terecht zijn gekomen. En u krijgt de kans om deze apen in hun natuurlijke afstand te aanschouwen op slechts een korte afstand! Later op de dag keert u terug naar Entebbe. Overnachting in Sophie’s Motel.

 

Kibale Forest National Park

Elf verschillende soorten zijn hier geteld, waaronder de zwart-witte en rode Colobus, L'Hoest's apen en Galago’s. De belangrijkste bezienswaardigheid echter zijn de 500 chimpansees, die sinds 1992 gewend zijn aan menselijke bezoeken.

U kunt op zoek gaan naar enkele van de meest verwante diersoorten tijdens een boswandeling. Hoogstwaarschijnlijk zult u de chimpansees vinden in één van de enorme vijgenbomen waar ze de dag doorbrengen met het snoepen van de zoete rijpe vruchten. Zo nu en dan probeert een jong mannetje de bezoekers af te schrikken, maar deze 

schijnaanvallen zijn eerder grappig dan angstaanjagend.

Vergeleken met andere bergbossen, groeien de bomen hier veel hoger en bereiken een ongelooflijke omtrek. Een weids wortelstelsel ondersteunt de giganten, kleine stroompjes vinden hun weg door de dichte ondergrondse begroeiing en af en toe verandert het bos in een moerasachtig ontgonnen terrein, waar buffels en antilopen grazen. Het bos is tevens het leefgebied van de op twee na grootste olifantenpopulatie van Oeganda. Met een gevarieerde flora die volop habitat biedt aan

 vele soorten vlinders en vogels, waaronder de Hornbills en Turacos, het is een paradijs voor elke bezoeker..

 

Dag 3: Entebbe- Kibale Forest National Park

Na een rustig ontbijt transfer via Kampala naar het westen van het land. Fort Portal ligt aan de voet van de Rwenzori Mountains en staat bekend om de uitgestrekte groene theeplantages. Vanuit Fort Portal rijden we door naar de dichte jungle van Kibale Forest. Diner en overnachting in de cottages van Primate Lodge Kibale. 

 

Dag 4: Kibale Forest- Queen Elizabeth National Park

Vandaag maakt u een sensationele chimp tracking! Kibale Forest National Park staat bekend om de meeste soorten en hoogste concentratie apen in Oost-Afrika. Hier maakt u een begeleide wandeling door het tropische regenwoud, op zoek naar de wilde chimpansees, red-tailed monkeys, black-and-white colobus monkeys en andere primaten. Na de lunch volgen we de weg naar het zuiden richting het Queen Elizabeth National Park, waarbij we prachtig uitzicht hebben op de “Mountains of the Moon”. Bij aankomst in het park ziet u hopelijk het eerste wild alvorens bij de accommodatie mídden in het park te arriveren. Diner en overnachting in Simba Safari Camp. (B-L-D)

Een luxer alternatief is Mweya Safari Lodge.

 

Dag 5: Queen Elizabeth National Park  

De dag begint vroeg wanneer we op weg gaan naar het gebied dat bekend staat om de Oeganda Kobs die hier komen paren. Terwijl we op zoek gaan naar leeuwen is de kans groot dat we ook olifanten, buffels, wrattenzwijnen en vele verschillende vogels zien. Na de lunch staat er een boottocht over het Kazinga Channel op het programma, een natuurlijk kanaal tussen Lake Edward en Lake George. Dankzij de olifanten, buffels en honderden nijlpaarden die hier verkoeling komen zoeken, zal de tocht ongetwijfeld tot één van de hoogtepunten van uw safari behoren. Diner en overnachting in Simba Safari Camp. (B-L-D)

Een luxer alternatief is Mweya Safari Lodge.

 

Queen Elizabeth National Park

Een deel van het savanneachtige park bestaat uit regenwoud, het Maramagambo Forest. Dit is één van de grootste wouden van Oeganda met diverse paden uitgestippeld. Naast de grote diversiteit aan primaten en vogels, kent het bos een aantal kleine meren, de Blue Lakes, en grotten. De bekendste is de Bat Cave, met ontelbare Egyptian Fruit Bats én pythons die de vleermuizen eten. In het zuidelijke deel van het park ligtIshasha, waar de boomklimmende leeuwen te vinden zijn. Kyambura River Gorge is gelegen in het noordoostelijke deel van het park en vormt een klein reservaat op zich. De steile hellingen van de vallei, gevormd door het water van de Kyambura rivier, vormen een prachtig contrast met de tropische regenwouden en de weidse savanne. De kloof is 16 km lang en 100 meter diep. Het is de enige plek in de park waar chimpansees te zien zijn.

 

Dag 6: Queen Elizabeth- Bwindi National Park

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Kyambura Wildlife Reserve. Niet alleen de zoektocht naar wilde chimpansees is een unieke ervaring maar u zult ook genieten van de 100 meter diepe ravijn, geheel bedekt met tropisch regenwoud. De tocht biedt een adembenemend uitzicht op deze prachtige vallei, het leefgebied van vele vogels en vlindersoorten.

In de middag rijden we op ons gemak naar Bwindi National Park, het gebied van de bedreigde berggorilla’s. Diner en overnachting in Buhoma Community Bandas.  (B-L-D)

 

Bwindi National Park

Bwindi National park ligt in het Zuid- Westen van Oeganda, op de grens met de Western Rift Valley en wordt gedeeld door de districten Kanungu, Kabale and Kisoro. Bwindi is de natuurlijke leefomgeving van 326 gorilla’s, dit is bijna de helft van ’s werelds populatie berggorilla’s. Er zijn ook 346 soorten vogels en meer dan 200 soorten vlinders. Dit bos heeft veel laagbebossing zoals varens en struiken. Er zijn 324 verschillende soorten bomen te vinden waarvan er 10 nergens anders in Oeganda voorkomen.

 

Dag 7: Gorilla Tracking

Het hoogtepunt van de safari! U vertrekt vroeg onder begeleiding van rangers. Een weg banend door het dichtbegroeide woud gaat u op zoek naar de slaapplaatsen van de vorige nacht. De gorilla tracking is echter onvoorspelbaar en het kan twee tot acht uur duren voordat u de gorilla’s bereikt. De wandeling kan vrij zwaar zijn, via modderachtige paden en door een bergachtig gebied, maar het is zeker de moeite waard. Wanneer u de gorilla’s eenmaal gevonden heeft, kunt u ze een uur lang bekijken terwijl ze eten, spelen en uitrusten. Een onvergetelijke ervaring! Diner en overnachting in Buhoma Community Bandas.  (B-L-D)

 

Dag 8: Bwindi National Park- Lake Bunyoyoni

Na het ontbijt verlaten we Bwindi en rijden we naar Lake Bunyonyi, het diepste meer in Oeganda. Deze omgeving wordt ook wel het “Klein Zwitserland van Oeganda” genoemd en staat bekend om het rijke vogelleven. Hier kunt u even op adem komen en genieten van de prachtige omgeving. Diner en overnachting in Bunyonyi Overland Resort

 

Dag 9: Lake Bunyonyi- Kampala

Geniet nog even van enkele rustige momenten alvorens we op ons gemak terug rijden naar de hoofdstad. Onderweg passeren we de evenaar en maken hier uiteraard een stop voor foto’s en souvenirs. Tegen de avond aankomst in Kampala en overnachting in Voyager Suite

 

Kampala

Kampala is de hoofdstad van Oeganda en vormt tevens een district. De stad heeft 1,2 miljoen inwoners en is de grootste stad van het land.Kampala ligt op 1189 m boven de zeespiegel, vlakbij het Victoriameer. De stad is het economische en bestuurlijke centrum van Oeganda.

 

Dag 10: Afscheid van dit schitterende land

Afhankelijk van de tijd van uw terugvlucht heeft u vandaag nog de mogelijkheid om de stad te verkennen en de laatste souvenirs in te kopen. Ruim op tijd volgt er transfer naar Entebbe Airport voor de terugvlucht. (B-L)

 

Dag 11: Thuiskomst

Na tien schitterende dagen arriveert u vandaag weer in Nederland!

 
Testimonials

  • Prachtige unieke natuurvakantie!

    Many thanks aan het ganse team van Marvell Travel voor het vele opzoekingswerk, flexibiliteit en samen zoeken naar een fijne bestemming!!!

    Rik De Buyserie en An Vermassen


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië