20 daagse rondreis betoverend Oeganda: Murchison Falls NP, Queen Elizabeth NP & Gorilla Tracking!


Een 20-daagse complete ontdekking Oeganda. Weinig landen in Afrika zijn zo compleet als het onontdekte Oeganda. De grootste attractie van het land is de prachtige natuur. Denk daarbij aan Murchison Falls National Park, waar zich de betoverende Murchison waterval bevindt en Queens Elizabeth Park, thuishaven van de grootste nijlpaardenpopulatie ter wereld. Maar wat het land écht speciaal maakt zijn de ontmoetingen met berggorilla’s, chimpansees en vele andere aapsoorten. En Oeganda heeft nog veel meer te bieden... In deze prachtige reis komen al deze attracties voorbij. Bekijk onderstaand programma en laat u inspireren door het mooie Oeganda!

 

Dag tot dag programma

 

Dag 1: vertrek vanuit Amsterdam

Vandaag vertrekt u vanaf Schiphol naar Uganda. U komt daar in de nacht, in de vroege ochtend aan.

 

Dag 2: Kampala

Bij uw nachtelijke aankomst vroeg in de morgen op het vliegveld van Entebbe wordt u welkom geheten en naar uw hotel in Kampala gebracht door uw gids. De autorit (ongeveer 40 km.) duurt ongeveer 45 minuten bij normaal verkeer. U kunt hier lekker nog naar uw bed toe om uit te rusten van de nachtvlucht. U overnacht in uw hotel. 

 

Kampala is de hoofdstad van Oeganda, uitgespreid over 7 heuvels. De stad heeft als bezienswaardigheden onder andere de Kasubi Tombs, de traditionele begraafplaatsen van de Buganda koningen, Namirembe en de Rubaga kathedralen. Uw lunch wordt geserveerd in een van de restaurants in de stad. Verder ziet u het Namugongo martelaren heiligdom (bekend vanwege de executie van Christenen in 1886 door de koning van BOeganda), het door mensen aangelegde Kabaka’s lake, Makerere University, de Bahai tempel (beroemd door de architectuur van zijn ontwerp), de Kibuli Moskee, het Oeganda Museum, Craft Village en het Kamala Taxi Park, beroemd om zijn georganiseerde chaos en de Nakasero Market met zijn verse fruit. U kunt op eigen gelegenheid ergens in de buurt een hapje gaan eten. U overnacht weer in hetzelfde hotel.

 

Dag 3: Kampala – Murchison Falls National Park

Vroeg in de ochtend, na het ontbijt, vertrekt u naar het mooiste beschermde nationale park van Uganda: Murchison Falls National Park. Onderweg stopt u bij de prachtige watervallen, Karuma Falls, waar u hele mooie plaatjes kunt schieten. U overnacht op een campsite nabij Murchison Falls.

 

Dag 4: Murchison Falls National Park

U ontwaakt bij de verbazingwekkende geluiden van vogels en dieren in de open lucht wat u onmiddellijk zal doen beseffen dat u verblijft in het machtige Murchison Falls National Park. Geniet van uw ontbijt terwijl u de zon op ziet komen en maak u dan klaar voor de game drive van 7.30 uur. Sommige van de dieren die u vandaag zult zien kunnen zijn: giraffes, olifanten, leeuwen, buffels, krokodillen en heel veel antilopen en verschillende vogels. Neemt u vooral uw verrekijker mee. Nadat u geluncht heeft neemt uw gids u om 13.45 uur mee naar een bootcruise naar de voet van de watervallen. Tijdens deze cruise ziet u vele dieren en vogels. Na terugkeer bij de campsite kunt u ontspannen en overnachten. 

 

Murchison Falls is het grootste park in Oeganda en beslaat maar liefst 3.480 vierkante kilometer. Het park wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Nijl. De tocht stroomopwaarts gunt u een blik op de grote verscheidenheid aan vogelsoorten en u kunt nijlpaarden, olifanten, waterbokken en krokodillen spotten. Een game drive vroeg in de morgen of laat in de middag biedt u de mogelijkheid om (geen garantie, een luipaard is bijvoorbeeld moeilijker te vinden dan een buffel of een giraffe)  leeuwen, luipaarden, giraffes, buffels, olifanten, Oeganda kobs en talloze impala’s te zien. Budongo Forest is het thuis van chimpansees en andere primaten. U kunt besluiten om een optionele “chimpanzee trekking” te boeken. 

 

Dag 5: Murchison Falls National Park – Kibale Forest

U verlaat vandaag het Murchison Falls National Park. U rijdt door naar Fort Portal. Dit is een gezellig klein dorpje dat in de schaduw ligt van de bergen. Fort Portal staat bekend om de vele theeplantages. In Fort Portal krijgt u de kans om te lunchen. De weg gaat door naar het regenwoud, naar Kibale Forest. U overnacht op een campsite bij Kibale.

 

Dag 6: Kibale Forest & Bigodi Swamp

Kibale Forest National Park is een ervaring volgepakt met avontuur, aangezien dit regenwoud een rijke diversiteit aan flora en fauna te bieden heeft. Na het ontbijt kunt u voor een zoektocht naar chimpansees en andere primaten gaan (optioneel), waaronder de red tailed en de grey cheeked Mongabey. 

 

De gids voorziet u van duidelijke en gedetailleerde informatie over de primaten, maar ook over de complete flora en fauna van het bos, zodat uw wandeling zowel een informatief als een plezierig avontuur zal worden. Deze wandeling is uitermate geschikt om vogels te bekijken en geeft u de kans om primaten van zeer dichtbij te bewonderen wanneer u bijvoorbeeld chimpansees uitbundig ziet drummen op de bomen, begeleid door luid geschreeuw. 

 

Na de lunch krijgt u een transfer naar de Bigodi Swamp. Het is opgezet door de lokale bevolking en het staat vooral bekend om de vele soorten vogels en primaten. Na deze indrukwekkende dag keert u terug naar uw accommodatie. U kunt zich lekker opfrissen en alle belevenissen van de afgelopen dag nog eens rustig herbeleven voordat u voldaan in slaap valt. U overnacht in hetzelfde kamp als gisteren. 

 

Dag 7: Kibale Forest – Queen Elizabeth National Park

Na het ontbijt vertrekt u weer richting Fort Portal. Onderweg passeert u allerlei mooie gebieden, zoals het crater lake gebied. U rijdt door naar Queen Elizabeth National Park. U overnacht op een campsite nabij Queen Elizabeth National Park.

 

Dag 8: Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National park biedt u een typisch Afrikaanse safari ervaring, zoals u zult ontdekken tijdens uw game drive vroeg in de morgen. Tijdens de gamedrive ziet u verschillende dieren en vogels in levende lijve. De dieren die hier leven zijn onder andere: leeuwen, olifanten, buffels, nijlpaarden, Oeganda kobs, bavianen en verschillende soorten antilopen. Sommige van de vogels die gezien zijn op het Kazinga Channel zijn: shoebills, black bee-eaters, 11 verschillende soorten kingfishers en valken. In de avond keert u terug naar de accommodatie voor een goede nachtrust. 

 

Dag 9: Queen Elizabeth National Park – Bwindi National Park

Na het ontbijt kunt u ervoor kiezen om een hike te doen in het Kyambura Wildlife Reserve, op zoek naar chimpansees (optioneel). Het is een schitterende tocht door de riviervallei, compleet door het tropische regenwoud, In de namiddag gaat u door naar Bwindi National Park, hier leven de wel bekende gorilla’s. U overnacht op een campsite nabij Bwindi. Hier kunt u zich voorbereiden op de geweldige dag die morgen aanbreekt.

 

Dag 10: Bwindi National Park – Gorilla Tracking!

Het hoogtepunt van uw safari: een ontmoeting met de zachtaardige reuzen van Bwindi. Vooral de echte trekkers onder u zullen de voettocht in het prachtige ecosysteem van het park weten te waarderen. U trekt over een flinke afstand in steil en modderig terrein, soms met flinke regenbuien boven uw hoofd, voordat u een gorilla tegen komt. Maar het blijkt absoluut alle moeite en inspanning waard als u ze van dichtbij kunt observeren terwijl ze zitten te eten, spelen en rusten. Een unieke en onvergetelijke ervaring. U overnacht op dezelfde campsite als gisteren. 

 

Buhoma ligt op ongeveer 5 minuten lopen van de kantoren van Bwindi Impenetrable Forest National Park, waar u in de middag een pre-briefing krijgt waarna uw gorilla tracking avontuur begint. De gidsen nemen u mee op uw weg door het bos en samen met hen baant u uw weg door het struikgewas, gedeeltelijk bestaande uit dikke klimplanten, op zoek naar gorilla’s. U zit in het bos tussen de gorilla’s, luistert hoe ze naar elkaar “mopperen” en u verwondert zich over de enorme afmetingen van het dominante mannetje; de silverback. Het is een buitengewoon gevoel om in het dichte regenwoud te zitten, wetende dat u met sommige van de laatst overgebleven berggorilla’s bent. Het is verbazingwekkend (en schrijnend) wanneer u bedenkt dat er nog maar ongeveer 650 van deze prachtige dieren in leven zijn. Het is moeilijk te zeggen hoe lang deze tocht duurt; dat kan variëren van een half uur tot 5 uur of zelfs langer– een redelijk conditie is nodig samen met stevige wandelschoenen.

 

Dag 11: Bwindi National Park – Lake Bunyonyi

Wanneer u rustig van uw ontbijt heeft kunnen genieten, vertrekt u vandaag naar Lake Bunyonyi. Dit is het diepste meer van Uganda. U kunt er voor kiezen om heerlijk te relaxen en genieten van een prachtige zonsondergang of u kunt voor een actieve optie kiezen, een kano tocht (optioneel). U overnacht op een campsite nabij Bunyonyi.

 

Dag 12: Lake Bunyonyi 

Na uw ontbijt vertrekt u rond 10 uur ‘s morgens voor een bezoekje aan de bosrijke omgeving van Bunyonyi. U krijgt de mensen van de lokale bevolking te zien die blij zijn om u te zien en vriendelijk naar u zullen zwaaien wanneer u hen passeert. Hierna heeft u de mogelijkheid te lunchen. U kunt ervoor kiezen een boottocht te maken (optioneel). U kunt hier otters en vogels zien zoals pied kingfishers en zwaluwen. Ook kunt u genieten van een bilharzia-vrije zwemervaring in het meer en lekker zonnebaden. Na deze fijne dag gaat u terug voor uw overnachting nabij Bunyonyi. 

 

Lake Bunyonyi ligt in West-Oeganda op 420 km. afstand van Kampala. Het woord “Bunyonyi” betekent “plaats van veel kleine vogels” en het is ongeveer 25 km. lang en 7 km. breed. Met 29 eilanden als puntjes in het centrum van het meer en diepten variërend van 44 meter tot 900 meter, is het meer het op een na diepste meer in Afrika. Het is vrij van bilharzia en veilig om in te zwemmen. Het landschap is hier spectaculair en de kans is groot dat u zou willen dat u langer kon blijven. 

 

Dag 13: Lake Bunyonyi - Lake Mburo National Park

Vandaag vertrekt u naar Lake Mburo National Park. Wanneer u hier aankomt, spot u gelijk al het nodige wildlife. Impala’s, Topis, Zebra’s, Buffels en Warthogs. U overnacht op een campsite nabij Lake Mburo. 

 

Gesitueerd in een groot moerasgebied, beschikt Lake Mburo over aantrekkelijke landschappen met daarin verweven heuvels en ondiepe valleien. Het is het enige park dat een heel meer bevat. Lake Mburo beheert grote kuddes met impala´s, zebra´s, waterbokken, elanden en oribi’s. Deze leven op de open vlaktes samen met een grote concentratie buffels, gevonden in de meer zuidelijke moerassen. De meren in het park trekken nijlpaarden, krokodillen en een diversiteit aan vogels aan.

 

Dag 14: Lake Mburo National Park – Jinja

In de ochtend maakt u nog een interessante hike door Lake Mburo National Park. Na het ontbijt wordt u naar Jinja gebracht. U overnacht hier de komende nachten op een campsite. 

 

Dag 15 t/m 18: Jinja

U verblijft de komende nachten op een campsite nabij/in Jinja. U hebt deze dagen alle tijd om heerlijk te relaxen en bij te komen van alle nieuwe indrukken die u heeft opgedaan of om juist nog even actief te genieten van deze laatste dagen in de vorm van raften, een quad safari, een jet boat tour of een prachtige paardrijdtocht. 

 

Jinja ligt aan het Victoria meer, waar de rivier de Nijl haar oorsprong heeft. Tijdens deze dagen kunt u dit gebied op een bijzondere manier verkennen door bijvoorbeeld te gaan raften bij de oorsprong van de Nijl! Nadat u eerst de noodzakelijke instructies hebt ontvangen over het raften begint u te peddelen en geniet u volop van de prachtige natuur om u heen, te midden van de donderende watervallen. En vergeet u niet, tijdens de rustige passages tussen de stroomversnellingen, te genieten van de onvergetelijke rijkdom aan vogelleven langs deze rivier. Als er geen zin heeft in het raftavontuur dan is er voor u een prachtig alternatief in de vorm van een rustige boottocht naar de bronnen van de Nijl en kunt u kijken naar de rafters die hard werken om de spectaculaire Bujagali Falls voorbij te komen.

 

Dag 19: Jinja – Entebbe

De laatste dag is aangebroken. U kunt nog genieten van activiteiten of nog lekker rustig aan doen. In de namiddag wordt u naar het vliegveld gebracht in Entebbe. Hier heeft u de nachtvlucht (dag 20) terug naar Amsterdam. “Kwaheri Rafiki”. Goede reis!

 

Dag 20: Welkom thuis in Amsterdam

Na een hopelijk ontspannen nachtvlucht komt u vandaag aan in Amsterdam. Welkom thuis!

 Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië