29-daagse complete ontdekkingsreis fascinerend Sri Lanka


 

Dag tot dag programma

 

 

Dag 1: Luchthaven / Negombo

Vandaag komt u na een lange vlucht aan op de luchthaven van Colombo. Hier staat uw chauffeur op u te wachten voor het transfer naar uw accommodatie, het Browns Beach Hotel in Negombo. Optioneel kunt u een leuke stadstoer maken door Negombo, het hart van de visindustrie van Sri Lanka. Met de zee en de catamarans als achtergrondbeeld ontdekt u de vele bezienswaardigheden van de stad. Tijdens de toer brengt u onder andere een bezoek aan de lagune en de visafslag. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Hollandse fort en de Katholieke kerk. Aan het einde van de tocht keert u terug naar uw accommodatie voor een diner en de overnachting.  

 

Dag 2: Negombo / Anuradhurapa

Na het ontbijt vertrekt u naar Anuradhapura. Dit was de eerste hoofdstad van het eiland en zonder twijfel de meest indrukwek kende stad van het oude Ceylon. Het is de plek van maar liefst twee monumenten op de Wereld Erfgoed lijst. Er zijn veel plekken van historische of archeologische betekenis die de moeite van een bezoek waard zijn. Sri Maha Bodhi (de heilige Bodhi boom) begon als een jonge scheut van de boom waaronder prins Siddhartha de staat van verlichting bereikte. Deze boom is nu meer dan 2.200 jaar oud en is de oudste gedocumenteerde boom op aarde.

 

Het Brazen Palace (2e eeuw voor Christus), waarvan nu nog 1.600 stenen pilaren te zien zijn, was een magnifieke verblijfplaats maar de stupa is indrukwekkend en nog steeds in gebruik. Het ‘Samadhi’ beeld van Boeddha (4 eeuw na Christus) is een van de meest beroemde beelden. Het stelt de boeddha in diepe meditatie voor. De Isurumuniya rotstempel is befaamd om zijn prachtige rotstekeningen. U dineert en overnacht vandaag in de Galway Miridiya Lodge.

 

Dag 3: Anuradhapura / Mihintale / Giritale

U vervolgt uw reis in Mihintale waar de introductie van het boeddhisme in Sri Lanka plaats had. Mihintale wordt namelijk gezien als de plek waar in Sri Lanka de wieg van het boeddhisme stond. De rots is bezaaid met heiligdommen en rotswoningen. Een enorme trap met 1.840 treden van 40 centimeter breed graniet leidt naar de top vanwaar u een geweldig uitzicht hebt over het omringende landschap. Na het bezoek aan Mihintale rijdt u door naar Giritale voor uw diner en overnachting in het Giritale Hotel. 

 

Dag 4: Bezoek aan Polonnaruwa

Vandaag bezoekt u Polonnaruwa, eens de tweede hoofdstad van Sri La  nka. Gebouwd in de 11e en 12e eeuw en nu voorzien vaneen plaatsje op de Wereld Erfgoed Lijst. U kunt hier de ruïnes zien van het Royal Palace, de Gal Viharaya met vier prachtige beelden van de Boeddha in de ‘staande’, ‘zittende’ en ‘liggende’ houding. De beelden zijn in de rots uitgehouwen. U bezoekt ook  de Audience Hall, het Lotus Bath, het beeld van koning Parakramabahu en het Parakrama Samudraya, een meer dat door de grote koning Parakramabahu is aangelegd. Daar vindt u ook prachtige monumenten op de heilige plaatsen zoals de tempel van Shiva, de Lankatilake, de Watadage, de Galpotha, de Kiri Vehera en de resten van de vroegere tempel van de Tooth Relic. Aan het einde van de dag keert u terug naar uw hotel in Giritale voor het diner en overnachting. 

 

Dag 5: Beklimming van de Sigiriya rotsformatie

Er staat vandaag een actieve dag op het programma want u gaat naar Sigiriya.U klimt naar de Sigiriya rotsfortificatie uit de vijfdeeeuw, door koning Kashyapa (477 tot 495 AD) gebouwd en nu ook te vinden op de Wereld Erfgoed Lijst. De ‘Lion Rock’ is een citadel van een uitzonderlijke schoonheid die twee honderd meter vanaf de rand van de jungle oprijst. De leeuwenrots is het centraal bolwerk van een versterkte stad die zo’n 70 hectare groot was. Een gracht, een omgang en uitgebreide tuinen, waaronder een beroemde watertuin, omringen de basis van de rots. U bezoekt ook de wereldberoemde fresco’s van de ‘Heavenly Maidens’ van Sigiriya, die u vindt in een verborgen uithoek van de rots, waar u met een wenteltrap naartoe klimt. De fresco’s zijn met natuurlijk kleurstoffen van aarde in het pleisterwerk aangebracht. Aan het einde van de dag gaat u weer terug naar uw hotel in Giritale voor het diner en overnachting. 

 

Dag 6: Via Dambulla en Matale naar Kandy

Na het ontbijt staat uw driver/guide op u te wachten voor de rit naar Dambula.De Dambula rotstempel is door koning Walagambahu in de eerste eeuw voor Christus gebouwd en wordt als een stukje Wereld Erfgoed beschermd. Van alle rotstempels op Sri Lanka is dit de meest indrukwekkende. Het complex bestaat uit vijf grotten met een totaal aan beschilderde oppervlakte van 2.000 vierkante meter op muren en plafonds en is daarmee de grootste beschilderde oppervlakte ter wereld. U vindt er meer dan 150 afbeeldingen van de Boeddha waarvan de grootste in de rots uitgehouwen Boeddhafiguur een breedte heeft van 14 meter. Na het bezoek aan de Boeddha vervolgt u uw reis naar Matale. Daar brengt u een bezoek aan de kruidentuin om te genieten van de enorme variatie in kruiden, waar Sri Lanka zo beroemd om is. U kunt er ook zien hoe de kruiden gekweekt worden en hoe deze kruiden worden verwerkt.

 

U kunt in Matale ook een mooie natuurwandeling maken die u door dorpjes brengt en u de kans geeft iets te ervaren van het alledaagse leven van de dorpsbewoners. 

Vanuit Matele rijdt u verder naar Kandy. Kandy was de laatste hoofdstad van de koningen van Sri Lanka en staat ook op de lijst van het Werelderfgoed. De naam ‘Kandy’ wordt geassocieerd met weelde en schoonheid. Veel van de plaatselijke folklore, legenden en tradities zijn hier nog springlevend.  U rijdt rond het Kandy meer dat door de laatste Sinhala koning, Sri Wickrama Rajasinghe in 1798 werd aangelegd. U bezoekt de stad Kandy en de bazaar, het kunstnijverheidscentrum, een museum met edelstenen en een edelsteenslijper. U bezoekt ook de tempel van de Tooth Relic in Kandy waarna u een culturele show wordt aangeboden. U dineert en overnacht vandaag in het Hilltop Hotel.

 

Dag 7: Knuckles Mountain Range

De komende dagen brengt u door in een bijzonder natuurgebied. U bezoekt de Knuckles Mountain Range die zo wordt genoemdomdat de bergketen sprekend lijkt op een rij knokkels van een gesloten vuist. Ze steken een kleine 2000 meter uit boven de Dumbara vallei. De Knuckles Range en het omgevende gebied is uitgeroepen tot strikt beschermd natuurreservaat. In dit gebied treft u een groot spectrum aan inheemse planten aan die u verder nergens anders zult vinden. U overnacht in de Corbet’s View Lodge. Deze lodge staat in het park en is een heerlijke uitvalsbasis voor prachtige wandelingen door de natuur. De voorzieningen in de lodge zijn basaal. 

 

Dag 8 en 9: Knuckles

Deze dagen kunt u naar eigen inzicht indelen. U kunt de dag bijvoorbeeld gebruiken om in de Knuckles Mountain Range te wandelen, of een bezoek te brengen aan het dorp en het dagelijkse leven van nabij mee maken. U dineert en overnacht in de Corbet’s View Lodge

 

Dag 10: Terug naar Kandy

Na het ontbijt in de lodge neemt u afscheid van het park. Met uw driver/guide gaat u weer terug naar Kandy voor een diner en overnachting in het Hilltop Hotel. Hier heeft u enkele dagen geleden ook overnacht. 

 

Dag 11: Bezoek aan Peradeniya en Pinnawela

In de ochtend vertrekt u naar Peradeniya. De Peradeniya botanische tuin werd door een Sinhala koning aangelegd om zich te verpozen en is later door de Britten enorm uitgebreid. De tuin beslaat zo’n 60 hectare en biedt een verbazingwekkende variatie aan bomen, planten en bloemen. Na een beezoek aan de prachtige tuin reist u door naar Pinnawala. 

 

Het Pinnawela Olifantenweeshuis is in 1975 opgericht en begon met zeven jonge olifanten die geen verzorgende ouder meerhadden. Sommige van deze weeskinderen hebben het genoegen hun eigen kleinkinderen hier te zien opgroeien. Hoewel het originele doel vooral was om meer toeristen te trekken is het opvangcentrum steeds meer een educatief centrum geworden dat een belangrijke rol speelt in de conservering van de diersoort. Met hulp van lokale en buitenlandse olifantdeskundigen is er nu een wetenschappelijk verantwoord fokprogramma voor olifanten in werking. De kudde van zo’n 75 dieren heeft een grote mate van vrijheid en dat geeft alle individuele dieren de kans zich te ontplooien en voort te planten. De vlakbij gelegen rivier de Aha Oya speelt hierin een grote rol. De dieren daar te zien baden is een enorm spektakel. In 1984 is de eerste babyolifant in Pinnawela geboren.

 

Aan het einde van de dag keert u terug naar uw hotel in Kandy voor het diner en overnachting.

 

Dag 12:  Rafting avontuur in Nuwara Eliya en Kitulgala

Na het ontbijt gaat verlaat u Kandy en gaat u naar Nuwara Eliya en Kitulgala. Hier begint het wildwater rafting avontuur. Dit adembenemende avontuur op het wildwater gedeelte van de Kelani rivier is zowel geschikt voor de amateurs als voor de profs.Gedurende de tocht ervaart u niet alleen de sensatie van de stroomversnellingen maar vooral het feit dat u er ook doorheen komt! Het heldere water komt uit het hart van de hogerop in het natuurreservaat gelegen jungle en baant zich een weg door de rotsige kloof boven Kithulgala. Als de rivier breder wordt passeert u de locatie waar in 1956 de film ‘Bridge over the river Kwai’ werd gedraaid, een prima plek om een verfrissende duik te nemen. Op een heldere dag zou u zelfs naar de resten van de originele brug en de treinwagons, die in de film werden gebruikt, kunnen duiken maar dat is alleen voor gevorderden met de goede uitrusting. Diner en overnachting in het Plantation Hotel. 

 

Dag 13: Kitulgala

In de ochtend brengt u een bezoek aan het Kitulgala dorp en het woud daar in de buurt. Ook hier ontmoet u de lokale bevolking en ontdekt u hoe het dagelijks leven van deze mensen er uit ziet. Gedurende de avond maakt u een excursie naar de Beli Lena Caves. U dineert en overnacht wederom in het Plantation Hotel.

 

Dag 14: Terug naar Nuwara Eliya

U gaat vandaag weer terug naar Nuwara Eliya. Dit gebied heeft een heerlijk bergklimaat en een fraaie natuur en is daarom hetmeest populaire berggebied van heel Sri Lanka. Het is bovendien het hart van het theegebied van Sri Lanka, waar een flink deel van de b  este thee van de wereld vandaan komt. In deze buurt ligt ook de Pidurutalagala, de hoogste berg (rond 2.800 meter) van Sri Lanka. Voor de golfliefhebber is het goed te weten dat hier een van de mooiste golfterreinen van Zuid Azië te vinden is. U dineert en overnacht in de Galway Forest Lodge. 

 

Dag 15: Een mooie wandeling door Horton Plains

Er staat vandaag een bezoek aan de Horton Plains op het programma. Dit gebied ligt op een hooggelegen zadel (ruim 2.00 meters) waar de winden vrij spel hebben. Deze vlakte bestaat voornamelijk uit mistige grasvelden met hier en daar wat bomen en ijskoude watertjes. U bezoekt de World’s End waar het mooiste uitzicht op Sri Lanka te genieten valt. Het landschap stort zich hier ruim 3.000 meter naar beneden, en daarom wordt de plek zo genoemd. U kunt hier ook de prachtige Backer’s watervallen zien. Een wandeling van 14 kilometer. In dit park bevindt zich de habitat van dieren als de sambhur, het luipaard en de beeraap maar bovendien is het park beroemd om zijn unieke hagedissen. U vindt hier bovendien meer van twintig soorten vogels die alleen hier voorkomen zoals de Sri Lanka Whistling Trush, de Orange-billed Babbler en de Yellow-eared Bulbul. U dineert en overnacht wederom in de Galway Forest Lodge. 

 

Dag 16: Sinharaja

Na het ontbijt rijdt u naar Sinharaja. U dineert en overnacht in de Rainforest Edge. 

 

Dag 17: Sinharaja

Vandaag gaat u het Sinharaja regenwoud verder verkennen. Dit gebied is het enige nog overgebleven regenwoud van Sri Lanka. Er loopt maar een voetpad door het hart van dit woud. De vegetatie bestaat, net als in de Congo en het Amazonegebied uit meerder lagen. Zeldzame orchideeën alom en overal de roep van onzichtbare vogels. Het enige andere geluid dat u hoort komt van de regen. Er valt hier 500 centimeter regen per jaar. Diner en overnachting in de Rainforest Edge.

 

Dag 18: Sinharaja / Udawalawe

Na het ontbijt vertrekt u naar Ratnapura en naar Udawalawe. Daar gaat u een safari ondernemen in het Udawalawe Nationaal Park. Dit park bevindt zich binnen de grenzen van de provincies Sabaragamuwa en Uva en ligt tussen het Udawalawe reservoir en de Walawe rivier en wordt omgeven door de beeldschone natuur van de bergketen die alsmaar doorloopt van Balangoda, Kathota en Haputale. Dit park is wereldberoemd om de vele kuddes olifanten die hier ongestoord rondlopen, eten en baden. Niet alleen de volwassen dieren maar ook veel jonge dieren. Behalve de olifanten wijzen wij u nog op de hertensoorten zoals het gevlekte hert, de sambhur en het blaffend hert maar ook op andere prominente wilde dieren in dit park zoals de langur, de waterbuffel, en de jakhalzen. Diner en overnachting in de Mahoora mobile camps.

 

Dag 19: Udawalawe 

U heeft een vrije dag om heerlijk te genieten van het Nationale Park. Diner en overnachting in de Mahoora mobile camps.

 

Dag 20: Safaru door het Yala National Park

Na een ontbijt in het kamp gaat u naar Yala waar u per jeep een safari maakt door het Yala National Park. Yala is het grootste nationale park van Sri Lanka en de habitat van wilde olifanten, wilde zwijnen, wilde buffalo’s, luipaarden, beren, herten en krokodillen. Het gebied is bekend om de bijzondere lokale vogelsoorten maar ook om de vele vluchten vogels die hier rusten als ze op trek zijn. Diner en overnachting in Yala Village. 

 

Dag 21 en 22: Vrije dag in Yala NP

In de ochtend heeft u alle tijd om rustig van uw vrije tijd te te genieten. In de namiddag maakt u wederom een safari in het Yala National Park. U dineert en overnacht wederom in Yala Village.

 

Dag 23: De havenstad Galle

U laat Yala NP achter u en gaat vandaag naar Galle. Galle was ooit de belangrijkste haven van Sri Lanka  Het is nog steeds heel bekend om het fraaie kantwerk dat hier vandaan komt. U kunt ook het grote Galle fort bekijken (30 hectare), dat oorspronkelijk door de Portugezen is aangelegd maar in 1663 door de Hollanders aanzienlijk werd vergroot. Ook dit is weer een Wereld Erfgoed locatie. Diner en overnachting in het Closenberg Hotel

 

Dag 24: Snorkelen in Hikkaduwa

Na het ontbijt wordt u naar Hikkaduwa gebracht. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht indelen. U kunt ontspannen aan hetstrand en gaan snorkelen tussen de koralen. U dineert en overnacht in het Coral Gardens Hotel. 

 

Dag 25: Ontspannen in Kalutara

Vandaag wordt u naar Kalutara gebracht. Voor de rest van de dag staan geen uitstapjes gepland dus u kunt lekker gaan zwemmen in de zee, gebruik maken van de vele sportfaciliteiten in het hotel of een boek lezen bij het zwembad. Diner en overnachting in het Ramada Resort Kalutara.

 

Dag 26: Kanotocht op de Kalu rivier

Er staat vandaag een spannende kanotocht op het programma. U peddelt over de Paragastota rivier, vroeger was dit dé connectie tussen de Nederlandse kruiden ‘steden’ en de bruisende kruiden haven van Kalutara. Het belang van het kanaal verdween samen met de kaneel en specerijen plantages. Deze werden vervangen door rubber plangtages geintroduceerd door de Britten. De rustige wateren weerspiegelen nu de natuurlijke schoonheid van het gebied. Sporen van de oude kruiden route bestaan nog steeds (zwaren stenen muren van de aanmeerpunten en sluizen). De plaatsen zijn ideaal voor de picknick lunch bij de rivier. In de middag peddelt u langs de machtige ‘’Kalu’’ rivier stroomafwaarts naar Richmond Castle, het prachtige huis van van een rijke landgoed eigenaar. Diner en overnachting in Ramada Resort Kalutara.

 

Dag 27: Fietsen door de omgeving van Kalutara

Al weer een actieve dag. U gaat een ontspannen fietstocht maken door de omgeving. Begeleid door een gids maakt u een leuke tocht door de natuur. Onderweg is er natuurlijk voldoende tijd voor stops en foto’s. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht indelen. Diner en overnachting in het Ramada Resort Kalutara. 

 

Dicht bij Kalutara ligt het prachtige Neuchatel rubberplantage, waar symmetrische rijen schaduwrijke rubberbomen de route uitlijnen. Er zijn ook talloze wandelroutes. De machtige rivier Kalu vormt de zuidelijke grens van het landgoed voor een picknick lunch. In de middag vervolgt de rit zich langs een zijrivier door kleine dorpjes. De mensen die in deze dorpjes wonen zijn afhankelijk van de rivier voor hun levensonderhoud. U volgt dezelfde bochten die de rivier maakt en u rijdt als beeindiging van de rit door een klein, schilderachtig meer. Diner en overnachting in Ramada Resort Kalutara. 

 

Dag 28: Terug naar Colombo

In de ochtend gaat u met een transfer terug naar Colombo. De rest van de dag kunt u een city tour door Colombo gaan doen. Colombo ontwikkelt zich, net als de meeste grote steden in ontwikkelingslanden, razendsnel. Van de ene dag op de andere staan er wolkenkrabbers op de plek waar eerst nog oude huizen stonden. Maar er zijn nog steeds plekken waar de oude charme te genieten valt. Bijvoorbeeld bij de 100 jaar oude klokkentoren en de oude Britse koloniale gebouwen. Ook interessant zijn de Pettah bazaar, waar u voor koopjes terecht kunt, de oude Hindu en Boeddhistische tempel, de fraaie woonwijken met de grote huizen van de rijke lieden hier en het Banaranaike Memorial International Conference Hall (BMICH), een gift van de Volksrepubliek China aan Sri Lanka. Het laatste diner en overnachting vinden plaats in het Galle Face Hotel.

 

Dag 29: Terug naar huis!

De mooie rondreis door Sri Lanka is vandaag ten einde gekomen. Midden in de nacht wordt u teruggebracht naar het vliegveld van Colombo voor uw vlucht terug naar Amsterdam. Goede reis!

 
Testimonials

  • Genoten van Sri Lanka en Malediven :-)

    Dank voor het organiseren van deze fantastische reis. Echt top gedaan! 👊 We hebben het zo lekker. En wat hebben we genoten van onze trip in Sri Lanka. Echt zo gaaf! Met speciale dank aan onze gids Bandula. Wat een fijne gids en wat een heerlijk mens. Echt een aanrader! Malediven is ook heerlijk. Wow, wat een paradijs! Heerlijke combi met Sri Lanka. Lekker weekend! 👊


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië