16-daagse cultuur ontdekking Sri Lanka


 

Dag tot dag programma

 

Dag 1: Luchthaven / Negombo Negombo

Vandaag komt u na een lange vlucht in de nacht aan op de luchthaven van Colombo. Hier staat uw chauffeur op u te wachten voor het transfer naar uw accommodatie in Negombo. U kunt hier bijkomen van uw lange vlucht en u alvast voorbereiden op een mooie reis door Sri Lanka. De gehele dag heeft u vrij te besteden. U overnacht in het Camelot Beach Hotel.

 

Dag 2: Negombo (O)Negombo

In de ochtend kunt u lekker uitslapen en heeft u tot de middag de tijd om Negombo een bezoek te brengen.

 

In de middag gaat u een leuke stadstour maken door Negombo, het hart van de visindustrie van Sri Lanka. Met de zee en de catamarans als achtergrondbeeld ontdekt u de vele bezienswaardigheden van de stad. Tijdens de toer brengt u onder andere een bezoek aan de lagune en de visafslag. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Hollandse fort, de boedistiche tempel en de Katholieke kerk. Aan het einde van de tocht keert u terug naar uw accommodatie, Camelot Beach Hotel.

 

Dag 3: Negombo / Anuradhurapa (O)Anuradhurapa

Na het ontbijt vertrekt u naar Anuradhapura. Dit was de eerste hoofdstad van het eiland en zonder twijfel de meest indrukwekkende stad van het oude Ceylon. Het is de plek van maar liefst twee monumenten op de Wereld Erfgoed lijst. Er zijn veel plekken van historische of archeologische betekenis die de moeite van een bezoek waard zijn. Sri Maha Bodhi (de heilige Bodhi boom) begon als een jonge scheut van de boom waaronder prins Siddhartha de staat van verlichting bereikte. Deze boom is nu meer dan 2.200 jaar oud en is de oudste gedocumenteerde boom op aarde.

 

Het Brazen Palace (2e eeuw voor Christus), waarvan nu nog 1.600 stenen pilaren te zien zijn, was een magnifieke verblijfplaats voor de monniken, over meerdere verdiepingen, met meer dan 1.000 kamers en zalen. 


De stupa van Ruwanweliseya (2e eeuw voor Christus) is de beroemdste van alle Dagobas. De originele perfecte ‘bel  vorm’ is bij de restauratie niet meer geheel bereikt maar de stupa is indrukwekkend en nog steeds in gebruik. Na het bezoek aan de twee monumtenten stopt u bij het ‘Samadhi’ beeld van Boeddha (4 eeuw na Christus). Dit beeld is een van de meest beroemde beelden. Het stelt de boeddha in diepe meditatie voor. De Isurumuniya rotstempel is befaamd om zijn prachtige rotstekeningen.

 

U overnacht vandaag in het Heritage Hotel in Anuradhapura.

 

Dag 4: Anuradhapura / Mihintale / Giritale (O)Mihintale

U vervolgt uw reis naar Mihintale waar de introductie van het boeddhisme in Sri Lanka plaats vond. Mihintale wordt namelijk gezien als de plek waar in Sri Lanka de wieg van het boeddhisme stond. De rots is bezaaid met heiligdommen en rotswoningen. Een enorme trap met 1.840 treden van 40 centimeter breed graniet leidt naar de top vanwaar u een geweldig uitzicht hebt over het omringende landschap. Na het bezoek aan Mihintale rijdt u door naar Giritale. Optioneel kunt u hier een olifanttocht maken door de jungle in Habarana of bent u een safari liefhebber, dan kunt u een jeep safari maken door het Minneriya National Park. U overnacht in Giritale in het Sigiriya Village. 

 

Dag 5: Bezoek aan Polonnaruwa (O)Polonnaruwa

Vandaag bezoekt u Polonnaruwa, eens de tweede hoofdstad van Sri Lanka. Gebouwd in de 11e en 12e eeuw en nu voorzien van een plaatsje op de Wereld Erfgoed Lijst. U kunt hier de ruïnes zien van het Royal Palace, de Gal Viharaya met vier prachtige beelden van de Boeddha in de ‘staande’, ‘zittende’ en ‘liggende’ houding. De beelden zijn in de rots uitgehouwen. U bezoekt ook  de Audience Hall, het Lotus Bath, het beeld van koning Parakramabahu en het Parakrama Samudraya, een meer dat door de grote koning Parakramabahu is aangelegd. Daar vindt u ook prachtige monumenten op de heilige plaatsen zoals de tempel van Shiva, de Lankatilake, de Watadage, de Galpotha, de Kiri Vehera en de resten van de vroegere tempel van de Tooth Relic. Aan het einde van de dag keert u terug naar uw hotel in Giritale. 

 

Dag 6: Beklimming van de Sigiriya rotsformatie, richting Kandy(O)Sigiriya rotsformatie

Er staat vandaag een actieve dag op het programma want u gaat naar Sigiriya. U klimt naar de Sigiriya rotsfortificatie uit de vijfde eeuw, door koning Kashyapa (477 tot 495 AD) gebouwd en nu ook te vinden op de Wereld Erfgoed Lijst. De ‘Lion Rock’ is een citadel van een uitzonderlijke schoonheid die twee honderd meter vanaf de rand van de jungle oprijst. De rots was het in het centrum gelegen bolwerk van de 70 hectare grote versterkte stad. Een gracht, een omgang en uitgebreide tuinen, waaronder een beroemde watertuin, omringen de basis van de rots. 

 

U bezoekt ook de meest indrukwekkende grot tempels van Sri Lanka. De Dambulla rock cave temple is gebouwd door koning Walagambahu in de eerste eeuw voor Christus en wordt als een stukje Wereld Erfgoed beschermd. Het complex bestaat uit vijf grotten met een totaal aan beschilderde oppervlakte van 2.000 vierkante meter op muren en plafonds en is daarmee de grootste beschilderde  oppervlakte ter wereld. U vindt er meer dan 150 afbeeldingen van de Boeddha waarvan de grootste in de rots uitgehouwen Boeddhafiguur een breedte heeft van 14 meter. Na het bezoek aan de grot tempel vervolgt u uw reis naar Matale. Daar brengt u een bezoek aan de kruidentuin om te genieten van de enorme variatie in kruiden, waar Sri Lanka zo beroemd om is. U kunt er ook zien hoe de kruiden gekweekt worden en hoe deze kruiden worden verwerkt. 

 

Vanuit Matele rijdt u verder naar Kandy. Kandy was de laatste hoofdstad van de koningen van Sri Lanka en staat ook op de lijst van het Werelderfgoed. De naam ‘Kandy’ wordt geassocieerd met weelde en schoonheid. Veel van de plaatselijke folklore, legenden en tradities zijn hier nog springlevend. U overnacht in het Swiss Residency hotel.

 

Dag 7: Bezoek aan de Royal Botanical Tuinen en  Nuwara Eliya(O)Royal Botanical Tuinen

Vandaag vertrekt u om een bezoekje te maken aan de Royal Botanical Tuinen in Peradeniya. De tuinen staan het meest bekend om zijn verzameling van een verscheidenheid aan orchideeën.  Het omvat meer dan 300 soorten orchideeën, specerijen, geneeskrachtige planten en palmbomen.  Na het bezoek aan de tuinen gaat u naar Nuwara Eliya, bekend als “Little England”. De bergen zijn bedekt met theeplanten en prachtige watervallen. Onderweg bezoekt u een theefabriek en een theeplantage om het thee productieproces te zien. U kunt genieten van een vers gezet kopje thee. In de avond maakt u een stadstour door Nuwara Eliya. Na de tour keert u weer terug naar Kandy. U overnacht wederom in het Swiss Residency hotel

 

Nuwara Eliya ligt op maar liefst 1884 meter hoog. Door het koele en natte klimaat in de bergen groeien er veel Europese gewassen. Wortels, aardappelen en prei groeien op de vlakke stukken. Tijdens de rit naar Nuwara Eliya rijd je langs de rijsten velden, die naar mate je hoger klimt veranderen in groene thee plantages. Vrouwen in kleurige Saris zijn aan het werk in het glooiende landschap. Groene theeplanten bedekken steile hellingen. Op 1.868 meter hoogte kom je Nuwara Eliya binnen. Nu lijk je echt in Engeland aangekomen. Het stadje staat vol statige Britse huizen met rode daken en nette tuinen. Versierd met rozenperkjes, omringd door keurige heggen. 

 

Dag 8: Het Pinnawela Olifantenweeshuis (O)Pinnawela Olifantenweeshuis

In de ochtend vertrekt u naar Pinnawala om het Pinnawela Olifantenweeshuis te bezoeken. Zie de olifanten in de natuur, gevoed worden, werken en zwemmen in de nabijgelegen rivier. U heeft hier ook de mogelijkheid om een ritje te maken op een olifant.

Het Pinnawela Olifantenweeshuis is in 1975 opgericht en begon met zeven jonge olifanten die geen verzorgende ouder meer hadden. Sommige van deze weeskinderen hebben het genoegen hun eigen kleinkinderen hier te zien opgroeien. Hoewel het originele doel vooral was om meer toeristen te trekken is het opvangcentrum steeds meer een educatief centrum geworden dat een belangrijke rol speelt in de conservering van de diersoort. Met hulp van lokale en buitenlandse olifantdeskundigen is er nu een wetenschappelijk verantwoord fokprogramma voor olifanten in werking. De kudde van zo’n 75 dieren heeft een grote mate van vrijheid en dat geeft alle individuele dieren de kans zich te ontplooien en voort te planten. De vlakbij gelegen rivier de Aha Oya speelt hierin een grote rol. De dieren daar te zien baden is een enorm spektakel. In 1984 is de eerste babyolifant in Pinnawela geboren. 

 

Na het bezoek keert u terug naar Kandy om daar een avondtour te maken door de stad. U bezoekt de Gem Museum, Upper Lake, en het meer van Kandy en u verkent de Kandy bazaar. Later in de avond gaat u naar een optreden van culturele dansen en overnacht u wederom in het hotel in Kandy.

 

Dag 9: to Galle

In de ochtend na het ontbijt vertrekt u naar Galle. Het is een vermoeiende, maar fraaie dag rijden (zo’n 235 KM, ongeveer 6,5 uur). Onderweg is er natuurlijk tjid en flexibiliteit om te stoppen en pauzeren waar u maar wilt. U wordt naar uw hotel gebracht: het Lady Hills. Van daaruit heeft u de rest van de dag vrije tijd om te doen wat u wilt. De volgende dag kunt u een stadstour maken door Galle. 

 

Dag 10 – 11: Naar de Zuid-West kust van Sri Lanka, Galle (O)

Na het ontbijt kunt u een optionele stadstour maken door Galle. U bezoekt het Nederlandse fort en kunt u de stilt-vissers zien zitten op de palen. Na uw stadstour vertrekt u naar u beach hotel, The Fortress waar u de eerste 2 of 3 nachten (afhankelijk van uw keuze) verblijft. 

 

Dag 12 – 15: Naar de Zuid-West kust van Sri, Beruwala (O)Beruwala

Na uw overnachtingen in het Fortress vertrekt u naar uw volgende beachhotel in Beruwala, waar u de overige nachten verblijft in het Eden Resort. Dit zijn de laatste, heerlijke dagen voor u terug gaat naar huis.

 

Dag 16: Terug naar huis!

De mooie culturele rondreis door Sri Lanka en de relax week aan het strand zijn vandaag helaas ten einde gekomen. U kunt de ochtend en middag nog doorbrengen in uw beachhotel. In het begin van de avond wordt u teruggebracht naar het vliegveld van Colombo voor uw vlucht terug naar huis. Goede reis!

 
Testimonials

  • Genoten van Sri Lanka en Malediven :-)

    Dank voor het organiseren van deze fantastische reis. Echt top gedaan! 👊 We hebben het zo lekker. En wat hebben we genoten van onze trip in Sri Lanka. Echt zo gaaf! Met speciale dank aan onze gids Bandula. Wat een fijne gids en wat een heerlijk mens. Echt een aanrader! Malediven is ook heerlijk. Wow, wat een paradijs! Heerlijke combi met Sri Lanka. Lekker weekend! 👊


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië