19-daagse complete safari Noord- en Zuid-Tanzania safari


Dag 1: Aankomst in ArushaArusha

Vandaag vertrekt u vanuit Amsterdam met een vlucht naar Kilimanjaro Airport (JRO). Op het vliegveld wordt u ontvangen door onze lokale agent die u naar de Kia lodge in Arusha overbrengt, waar u uw eerste overnachting heeft.

 

Arusha

Arusha is de hoofdstad van de regio Arusha in het noorden van Tanzania. Het heeft een inwonertal van 271.000. Arusha ligt op het plateau van de Grote Riftvallei aan de voet van de Meruberg, tussen de Serengetivlakte, de Ngorongorokrater, het Manyarameer, de Olduvaikloof en het Kilimanjaro Nationaal Park.

 

Dag 2: Tarangire National parkTarangire

Na het ontbijt wordt u opgehaald. Vandaag vertrekt u richting het Tarangire NP, in de middag maakt u al uw eerste gamedrive. Veel van de dieren komen bij elkaar bij de Tarangire River, de enige permanente bron van drinkwater in het park. Dit is de beste plaats in heel Tanzania om grote kuddes olifanten te zien. Het kan zijn dat u wel 300 olifanten tegelijk in het vizier krijgt. Na een volle safarimiddag wordt u naar de Tarangire safari lodge gebracht voor uw tweede overnachting. De ligging van deze lodge is ronduit spec-ta-cu-lair met een wijds uitzicht over de Tarangire Rivier.

 

Dag 3: Tarangire National Park

Na het ontbijt wordt u opgehaald en heeft u een volle dag gamedriving in het Tarangire NP. U gaat deze dag een avontuurlijke gamedriving tegemoet en ontdekt plekken waar u de vorige dag nog niet aan toe bent gekomen. Zo zult u vandaag de kans krijgen om diverse soorten wild te spotten en vast te leggen op de gevoelige plaat. 

U overnacht wederom in de Tarangire safari lodge.

 

Tarangire National ParkTarangire

Het Tarangire National Park, gelegen ten noorden van Lake Manyara National Park, ontleent zijn naam aan de rivier die zich een weg baant door het gebied.

Het Tarangire National Park staat bekend om de beroemde baobabbomen en de grote dichtheid wildlife op een relatief kleine oppervlakte en zo'n 550 verschillende vogelsoorten.

Vooral in het droge seizoen, tussen juni en november, is het een absoluut wildspektakel als duizenden dieren, voornamelijk grote kuddes olifanten, gnoes, zebra's, gazellen en antilopen van de droge steppe naar de Tarangire trekken voor vers en verkoelend water. Leeuwen, luipaarden en andere jagers houden de migratie goed in het oog, op zoek naar een geschikte prooi. 

De kans bestaat dat u leeuwen aantreft in bomen, waar ze heerlijk liggen te luieren. 

Het Tarangire National Park is tevens één van de weinige plekken in Tanzania waar u (met veel geluk) wilde honden kunt zien.

 

Dag 4: Tarangire National Park - Manyara National ParkTarangire

Ook vanochtend heeft u weer een spannende game drive op het programma staan. Na een hele ochtend safari, inclusief lunch in deze prachtige omgeving, gaat u verder naar het Lake Manyara National park. Dit park is betrekkelijk rustig terwijl het boordevol olifanten, leeuwen en vooral prachtige flamingo’s zit. Het prachtige meer geeft dit park een heel bijzondere uitstraling en dat pal onder de imposante wand van de Rift Valley. Het woud in het Manyara Lake Park is dé plek om de luipaard te spotten terwijl aan de graskust bij het meer de leeuwen jagen. Onderweg wordt uw picnic lunch verzorgd. In de middag gaat u het gebied verkennen tijdens een afternoon safari en rijdt u verder richting de Ngorongoro krater. U verblijft vanacht in het Crater forest camp met een fraai uitzicht over de Rift Valley.

 

Lake Manyara National Park

Het Manyara National Park is een van de meest veelzijdige van de nationale parken in Tanzania. Een beperkte oppervlakte (325 km2) met een combinatie van Rift Valley Lake, dichte bossen en steile berghellingen. Manayara werd speciaal gesticht voor de bescherming van de grote olifantenkuddes die deze streek zo beroemd maken. Stropers hebben in de periode van 1970 tot 1980 de kudden sterk gedecimeerd. Gelukkig begint de populatie zich nu weer te herstellen tot de oorspronkelijk aantallen. Manyara is een vogelparadijs met meer dan 380 soorten, vooral watervogels en trekvogels. De jagende leeuwen hebben, als ze op de graslanden jagen, de gewoonte in de bomen te klimmen.

 

Dag 5: Ngorongoro KraterNgorongoro

Nadat u van uw ontbijt heeft genoten vertrekt u voor een volle dag safari in deze beroemde krater. Een dag om naar uit te kijken. U ontvangt tijdens de lunch een goed gevulde lunchbox. Deze wordt in de krater genoten op een speciaal daarvoor aangewezen loctie. Daarna vervolgt u de safari door de krater, op zoek naar weer ander groot wild. Wie weet ziet u een zeer zeldzame zwarte neushoorn!  Na deze mooie en indrukkwekkende dag  wordt u naar uw overnachting gebracht,de Ndutu Safari Lodge of het Lake Masek Tented Camp.

 

De Ngorongoro krater

De Ngorongoro Conservation Area is de grootste vulkaan-caldera op aarde die nog compleet is. Er zijn wetenschappers die er van uit gaan dat de vulkaan, voordat hij instortte, hoger was dan Kilimanjaro, het hoogste punt van Afrika. De 600 meter diepe krater (caldera) heeft een oppervlakte van 260 km2 en is het leefgebied van een permanente bevolking van meer dan 30.000 dieren. Het is een van de weinige plaatsen in Afrika waar u een grote kans hebt alle dieren van de “big five” te zien; leeuw, luipaard, buffel, rinoceros en olifant.

 

De Olduvai Gorge

Tussen de twee grote wildgebieden van Ngorongoro en Serengeti ligt de Olduvai Gorge, «wieg van de mensheid». Onder leiding van dr. Louis Leakey werden in de vallei uitermate interessante menselijke fossielen gevonden, gedateerd op minstens 2 miljoen jaar oud. Ook de fossiele overblijfselen van prehistorische olifanten, gigantische gehoornde schapen en reuzachtige struisvogels werden hier opgegraven. 

 

In 1959 werden de overblijfselen ontdekt van de Nutcracker Man of «Zinjantropus Bosei», van wie de schedel in het museum van Dar-es-Salaam wordt bewaard. Niet ver hiervandaan ligt Laetoli, waar Mary Leaky in 1959 de voetafdrukken ontdekte van 3 miljoen jaar oude hominiden, onze verre voorouders.  

 

Dag 6: Serengeti National ParkSerengeti

Vandaag vertrekt u richting het Serengeti NP. Hier zult u wederom een volle safaridag beleven. U gaat dozijnen dieren ontmoeten zoals gazellen, olifanten, leeuwen, giraffen maar ook geestige maki’s en prachtige vogels zoals de kleurrijke Abyssinian roller. Na deze indrukwekkende dag wordt u naar het Robanda safari camp gebracht, waar u de nacht zult doorbrengen. 

 

Serengeti National park

Serengeti National Park is een vlakte van ongeveer 14.763 km2 die zich uitstrekt tot de grens met Kenya. Een van de mooiste plekken van Afrika. Hier leven ongeveer 35 soorten steppedieren zoals het wildebeest en de zebra die te zien zijn in de spectaculaire dierentreks waarvoor Serengeti bekend is. Er is een grote variëteit aan vogels. Dit is een van de beste plekken in Afrika om zowel de leeuw en de cheeta van dichtbij te observeren. De enorme open graslanden in dit park behoren tot de mooiste gebieden voor wilde dieren op dit continent. Aanwezig zijn in de tijd dat de dierentreks op hun hoogtepunt zijn betekent een onvergetelijke ervaring.

 

Dag 7 en 8: Serengeti

 

Ook vandaag en morgen gaat u op game drive in het Serengeti park. Het is mogelijk dat u onderweg de Great Migration tegenkomt! Het is echter geheel afhankelijk van de natuur of u de kans krijgt een glimp op te vangen van de Great Migration. Uw driver-guide heeft de kennis en het ‘instinct’ om deze voor u op te sporen mocht deze immense kudde bereikbaar zijn.

 

U overnacht deze dagen wederom in het Robanda safari camp.

 

NB: alle gamedrives in Zuid-Tanzania zijn ‘shared gamedrives’. Dit betekent dat u samen met 2 of meer andere personen in de jeep zit.

 

Dag 9: Op naar het zuiden!

Na een aantal fantastische safaridagen in Noord Tanzania wordt het tijd om richting Zuid Tanzania te reizen. U wordt afgezet op de airstrip van Seronera. Vanaf hier vliegt u, via Arusha, naar Ruaha. Uw eerste nacht in Ruaha zult u doorbrengen in de Ruaha river lodge.

Zuid-Tanzania

 

Dag 10 en 11: Ruaha National Park

Dan is het tijd om te beginnen aan het tweede deel van uw avontuur in Tanzania: het ongerepte Zuiden. De komende dagen brengt u door in Ruaha NP. U gaat gedurende de gamedrives op zoek naar wilde honden, kuddes olifanten en buffalo’s. U kunt deze twee dagen verschillende gamedrives of wandelsafaris maken door het prachtige park. Tijdens een wandelsafari kan de gids u meer vertellen over de verschillende bomen en planten en hun medische waarde in de Afrikaanse gemeenschappen. 

Ook deze twee nachten breng u door in de Ruaha river lodge.

 

Ruaha National ParkRuaha

Ruaha National Park is het op een na grootste nationale park van Tanzania. Het park biedt onderdak aan een groot aantal zeldzame dieren waarvan een deel in het noorden van Tanzania onbekend is. De zeldzame dieren zijn o.a. de wilde Afrikaanse hond, de paardantilope (roan antilope), de enorme sable antilope en de grote kudu. De Great Ruaha rivier stroomt door het oostelijk deel van het park en is de levensader van het gebied. De rivier is het woongebied van het nijlpaard (hippo), de krokodillen en een grote variatie aan watervogels.

 

Dag 12: Katavi National Park

Vandaag staat er weer iets nieuws op u te wachten! U vertrekt namelijk vandaag per proppelervliegtuigje  richting het Katavi NP. Vanuit de lucht krijgt u weer een heel ander beeld van het prachtige Tanzania. 

Na aankomst wordt u door de jeep opgewacht voor een middag safari in het Katavi NP. U zult de komende nachten verblijven in het Katavi Wildlife Camp. 

 

Dag 13 en 14: Katavi National Park

Deze twee dagen zult u genieten van al het moois dat Katavi te bieden heeft. Met twee dagen gamedriving krijgt u zo veel mogelijk van het park te zien. 

 

Katavi National ParkKatavi

Weg van de platgereden paden wordt gezegd dat dit park een van de beste wildlife ervaringen brengt. Katavi National Park is het minst bezochte park in Tanzania, de enige mensen die u hier tegenkomt zijn de werknemers van de accommodatie waar u verblijft en wat andere gasten. Studies hebben aangetoond dat in dit park grotere hoeveelheden grote zoogdieren leven dan in elk ander park in Tanzania. De buffalo hordes hier zijn de grootste in de wereld. Andere dieren die u hier tegen kunt komen zijn de zebra, antilope, luipaard, krokodil, olifant, leeuw en vele nijlpaarden. Dit National Park staat ook bekend om zijn Miombo-bomen, het Chala meer en de Katuma Rivier die omringd worden door palmen. In het Katavi National Park komt u ook een grote hoeveelheid vogels tegen.

 

Dag 15: Mikumi National Park

Vandaag vertrekt u per proppelervliegtuigje richting het Mikumi National Park. Deze dag heeft u om Mikumi NP te ontdekken. U kunt de hele middag een gamedrive doen, maar u kunt er ook voor kiezen om een excursie naar Udzungwa Mountains te maken (optioneel). In Udzungwa maakt u een wandeling en kunt u zwemmen in een van de vele, adembenemende watervallen. De komende twee nachten verblijft u in Vuma Hills Lodge of Stanley’s Kopje Lodge.

 

Udzungwa National ParkUdzungwa

Udzungwa National Park is één van de nieuwste, in 1992 voor het publiek geopende, parken van Tanzania. Het is een van de mooiste wildgebieden van het land. Het bestrijkt een gebied van 1900 vierkante kilometers. Het unieke van dit park zit in de enorme biodiversiteit die dit gebied kenmerkt. U vindt er een verscheidenheid aan dieren en planten die verder nergens ter wereld voorkomt. De rode franjeaap, de gekuifde Sanje manabrey, olifanten, buffels, luipaarden en de sable antilope zijn enige van de vaste bewoners van het park. 

Een groot verscheidenheid aan vogels is te zien, zoals de roodbruine winged sunbird, Lagden’s bush shrike (klauwier) en de Udzungwa patrijs. In het park kunt u naar de Sanje watervallen fietsen of de top van Luhombereo, de hoogste berg in de regio, beklimmen.

 

Dag 16: Mikumi National Park

Vandaag heeft u een hele dag gamedriving in het Mikumi National Park. Op deze manier kunt u zo dicht mogelijk bij de wilde dieren komen!

 

Mikumi National ParkMikumi

Zo'n 300 km ten westen van Dar Es Salaam, net ten noorden van Selous, ligt het Mikumi Nationaal Park. Mikumi is niet alleen vernoemd naar het dorpje in de zuidwest-hoek van het park, maar is ook de Swahili naam voor de palm die in het park groeit. Met een oppervlakte van meer  dan 3237 km2 staat dit park op de derde plaats op de lijst van grootste parken van Tanzania. Echter is een klein gedeelte van het noorden alleen toegankelijk, het zuiden van dit park is wild en nog niet ontdekt. Het park is omringd door de Uluguru bergen en de Rubeho bergen. Deze bergen voorzien het park niet alleen van water door middel van enorme watervallen  maar geven ook nog eens prachtige, dromerige achtergronden. In Mikumi kun je de volgende dieren zien: olifant (rond de 2000), buffel, giraffe, leeuw, luipaard, zebra en vele soorten antilopes. Ook leven hier ongeveer 400 verschillende soorten vogels. In het zuiden van het park zijn bij de Mkata rivier ook nijlpaarden te vinden. 

 

Dag 17: Selous National Park

Na het ontbijt vertrekt u wedererom per proppeler vlietgtuigje, richting alweer het laatste park van deze reis. In de middag arriveert u in de lodge in het Selous NP, het grootste wildlife park van de wereld! Hier kunt u zich even opfrissen om vervolgens met een een mooie safaritocht te maken. Aan het eind van de dag wordt u weer afgezet bij het Rufiji river camp, uw onderkomen voor de komende dagen.

 

Dag 18: Selous reservaat

Aankomende dag heeft u de tijd om zoveel mogelijk te zien van Selous NP. De meeste tijd brengt u door met spannende gamedrives waarbij u dichtbij de grote wilde dieren in de buurt komt, zoals buffalo’s, olifanten en leeuwen. U kunt er ook voor kiezen om een wandelsafari  te maken waarbij u dichterbij de kleinere soorten wild en de flora die Tanzania rijk is komt. Dit park wordt vooral gekenmerkt door zijn talrijke meertjes waar, met name in de droge(re) periodes het wild zich verzamelt. Tijdens deze dag kunt u genieten van de frisse lucht, de geur van het loslopend wild en de echte ‘bush smell’ van Afrika.

 

Selous National ParkSelous

Selous National Park is met 50.000 vierkante kilometer het grootse wildreservaat van de wereld. Het reservaat biedt onderdak aan een enorm aantal olifanten, buffels, en wildebeesten. Van de meer zeldzame dieren noemen we de Afrikaanse jachthond. In het park zult u ook de laatst overgebleven zwarte rinoceros zien.

 

Dag 19: Naar huis

Helaas is vandaag alweer de laatste dag van uw geweldige vakantie. U wordt vanuit het Rufiji river camp naar de luchthaven van Dar es Salaam gebracht. Ook nu wordt u netjes per air-transfer vervoerd.

U heeft in Dar es Salaam nog de tijd om de stad te verkennen en de laatste souvenirs te kopen. Laat in de avond vertrekt uw vliegtuig richting Amsterdam.

 
Testimonials

 • Genoten van onvergetelijke Tanzania reis!

  Hoi Markus, Wij hebben echt genoten van onze reis! Onze safari's waren perfect, de accommodatie, het eten,... het bier (ook nogmaals bedankt voor de wijn!). En wie ik hier zeker niet mag vergeten is onze driver Daudi van Karibu Safari! Toffe gast, great spotter & driver - we hebben veel aan hem te danken: geluk met het zien van een caracal en serval (beide overdag!) en de ontelbare andere dieren. Hierbovenop hebben we in totaal 4 kills gezien waarbij een zebra telkens het onderspit moest delven. De trekking naar Empakai en Acacia camp sites was een zeer goede afwisseling.

  Groetjes,
  Kris & Inge

 • Alles in kannen en kruiken!

  Beste Markus, onze Tanzania-reis zit erop. Het was een fantastische ervaring. We hebben heel veel dieren gezien en genoten van de prachtige natuur. Heel erg bedankt om ervoor te zorgen dat alles in kannen en kruiken was!
  Vriendelijke groeten,
  Isabel en David

 • zoals gewoonlijk heel goed geregeld

  hoi Markus

  We zijn terug van een mooie reis, die verder zonder problemen is verlopen.
  Ik moet zeggen dat we een uitstekende gids/chauffeur hadden, Julius, een hele leuke vent met humor en heel veel kennis van de dieren en vogelwereld. Ontzettend veel lol met hem gehad.
  Hij was uitermate blij met ons en wij met hem en gaf aan dat hij ons volgend jaar weer wil begeleiden.
  We hebben hele mooie dingen meegemaakt/gezien, dus we zijn al met al heel tevreden en de organisatie was zoals gewoonlijk heel goed geregeld (dank daarvoor)
  3500 foto’s gemaakt dus komende tijd onder de pannen voor een fotoboek:-)

  groetjes mede namens Annelies

 • De gedroomde vakantie die we wilden maken!

  Hoi Markus, wij zijn al weer een dikke week terug en hebben het fijn gehad. Combinatie van beide was goed. Alles liep behoorlijk goed hebben ook goede support gehad van je lokale partners en gids. Een aantal keren onze voorstelling moeten aanpassen aan de realiteit maar daardoor ook echt gevoel gehad dat we het hebben beleefd.
  Al met al de gedroomde vakantie die we wilden maken.
  Mvg,
  Tom

 • Geweldige Safari!

  Hi Markus,
  Alles prima geregeld. We hebben een goede gids cq chauffeur. Mooie dagen beleefd en morgen naar Tarangire national Park. Al 400 foto's gemaakt:-) Geweldig!!! Groetjes, familie De Haan (juli 2022)

 • Vier vd big five gezien in Tanzania

  Hoi Markus, We hebben het fantastisch, wat een avontuur!!! Tot nu toe alles top geregeld!! Tis echt genieten hoor. Hebben al vier vd big five gezien!! Gids is ook fantastisch!! Fijne avond, wij zo naar het kampvuur!! Groet Ronald en Bernadette


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië