12-daagse self-drive door prachtig Namibië


Een korte 12-daagse rondreis waarbij u het prachtigste wat Namibië te bieden heeft ontdekt met een avontuurlijk tintje. U reist onder andere door het Etosha National Park, een gigantisch gebied met een enorme rijkdom aan wildlife en planten. En natuurlijk bezoekt u de wereldberoemde zandduinen van Namibië: tevens de hoogste ter wereld met wel 400 meter. Een fascinerende bezichtiging waarbij het moeilijk is om niet een traantje weg te pinken. Onderweg verblijft u in comfortabele Lodges waar u lekker kunt ontspannen en genieten.

Dag tot dag programma

 

Dag 1: Aankomst Windhoek

Vandaag komt u aan op de luchthaven van Windhoek. Op het vliegveld wordt u opgewacht door de lokale agent die u naar de autoverhuur brengt. Vanaf hier rijdt u naar Terra Africa Guesthouse voor de eerste overnachting.

 

Windhoek heeft ongeveer tweehonderdduizend inwoners en is daarmee, mondiaal gezien, een erg kleine hoofdstad. Dit aantal groeit overigens snel omdat er in het achterland te weinig werk is. Ondanks die snelle groei, de laatste jaren, is het centrum van de stad heel schoon en er doen zich geen problemen voor. De meeste bezoekers zijn daar heel tevreden over en vinden Windhoek een bijna on-Afrikaanse stad. Zoals u kunt verwachten zijn veel van de beste hotels van Namibië in Windhoek te vinden. De stad biedt een heel scala van goede accommodaties voor alle groepen bezoekers, van backpackers tot guest houses van hoog niveau.

 

Dag 2 tot en met 4: Etosha National Park (B)

Vandaag rijdt u naar van Windhoek naar het Etosha National Park. Eenmaal aangekomen hier verblijft u in de Toshari Lodge. Hier verblijft u de komende dagen.

 

Optionele activiteiten: een nachttocht met een wild ranger van de NRW, afhankelijk van de beschikbaarheid.

 

Etosha National Park, met zijn enorme rijkdom aan dieren en planten, ligt in het noorden van Namibië en omvat een oppervlakte van 22.270 vierkante kilometer. De doorsnede van het park bedraagt 4.590 kilometer. In 1851 waren de ontdekkingsreizigers Sir Francis Gatton en Charles Anderson de eerste Europeanen die deze enorme vlakte, die bekend stond als Etosha (de witte plaats met luchtspiegelingen) bezochten. Het gebied er omheen is rijk aan wilde dieren. Als in het regenseizoen van december tot maart er in de vlakte een modderlaag van een meter diep ontstaat komen daar talloze flamingo’s op af. Dit is een van de meest spectaculaire natuur ervaringen die in Afrika mogelijk zijn.

 

Dag 5 en 6: Twyfelfontein

Vandaag reist u van Etosha naar Twyfelfontein. Deze tocht neemt een paar uur in beslag waarna u incheckt bij de comfortabele Twyfelfontein Country Lodge. Hier hebben er ervoor gekozen om twee nachten in te bouwen. U heeft in Twyfelfontein namelijk een volle dag nodig om op zoek te gaan naar de olifanten. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat ze soms lastig te vinden zijn, bijvoorbeeld in de (droge) rivierbeddingen bij ‘Rietland’. U heeft hier twee opties: of u schrijft zich in voor een olifanten-safari zoals deze georganiseerd wordt door de r eceptie van het hotel of u trekt er zelf op uit. In het laatste geval kunt u her en der bij locals vraagen waar ‘ze zijn’. Wel zo avontuurlijk….
Ook wilt u vandaag de “rock engravings”, de petrogliefen niet missen. In deze buurt vindt je een paar van de mooiste exemplaren ter wereld.

 

Dag 7 tot en met 9: Swakopmund

Vandaag reist u door vanuit Twyfelfontein naar Swakopmund. Deze mooie route brengt u door verschillende national parks, dus u zult u niet vervelen tijdens de route. Naarmate de kust nadert wordt het landschap vlakker, kaler (en ook ’n beetje saaier).
U verblijft de komende dag in het Cornerstone Guesthouse. De voertaal is Duits en in het stadje kun je op verschillende plaatsen sauerkraut, bier en bockworst krijgen.

 

Swakopmund is twee jaar later dan Windhoek, in 1892, gesticht door kapitein Curt von Francois. De stad werd de belangrijkste haven van Duits Zuidwest Afrika. Het toegenomen handelsverkeer tussen Duitsland en haar kolonie maakte een eigen haven nodig maar Walvis Bay, 33 kilometer zuidelijker gelegen, was al in handen van de Engelsen. Daarom viel het oog op Swakopmund omdat andere plaatsen (zoals Cape Cross) niet geschikt waren en omdat hier volop vers water voorhanden was. De meeste steden en dorpen in Namibië zijn gegroeid vanuit oude vestigingen waar waterbronnen te vinden zijn.  De namen die door de oorspronkelijke bewoners aan de plekken waar ze leefden werden gegeven zijn dikwijls heel beschrijvend en meestal bleven deze namen tijdens de koloniale tijd in gebruik zij het met aangepaste (Europese) uitspraak. Het Nama woord ‘Tsoakhaub’, wat vertaald kan worden met ‘anus’, klonk nogal ruw maar was wel een goede beschrijving van de situatie. De heftige stroom van de Swakop rivier bracht namelijk grote hoeveelheden modder, zand, vegetatie en van dode dieren mee. Dit werd verderop in de oceaan gedumpt en dus klopt de inlandse naam wel.

 

Dag 9 en 10: Sossusvlei

Na drie dagen in Swakopmund reist u vandaag door naar Sossusvlei, waar u verblijft in het Sossus Desert Camp. Deze dagen brengt u door vlakbij de wereldberoemde zandduinen van Namibië. Deze duinen worden vaak aangeduid als de hoogste zandduinen ter wereld, sommige wel hoger dan 400m!

 

Tip mbt Sossusvlei/Deadvlei: u verblijft buiten het park. De gate gaat doorgaans om 7uur open (check bij receptie hotel voor de zekerheid) en dan kan er al een lange rij wachtenden staan waardoor het een tijd kan duren voordat u naar binnen kunt. In dat geval zou u het bijzondere lichteffect van de opgaande zon bij Deadvlei kunnen missen (en dat wil je niet). Zorg er dus voor vooraan te staan (wellicht is het al mogelijk de dag ervoor het kaartje te kopen, dat scheelt tijd). Aangezien u een 4x4 heeft kunt u helemaal doorrijden tot achterin het dal (laatste paar km alleen per 4x4). Hoe verleidelijk ook, maar sla op de heenweg alles over zodat u zsm bij Deadvlei bent. De rest kunt u op uw gemak ook op de terugweg bekijken.

 

Oh, en vergeet ná de ochtend in Sossusvlei niet om ook een stukje door de Sesiem-kloof te lopen; een ‘onderaardse’, onzichtbare verrassing. Tip: na afdaling van de parkeerplaats vooral de linkertak van de kloof doen.....

 

Dag 11 en 12: Windhoek

Vandaag maakt u de tocht weer terug naar Windhoek en is de cirkel in Namibië rond. Na deze prachtige ervaring vliegt u vanaf Windhoek terug naar huis. Goede reis!

 

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië